Kanada mahkemesi, ABD’den beklediği kanıtların gelmesi gecikince, Çin’in telekom devi Huawei’nin Mali İşler Başkanı (ve sahibinin kızı) Meng Wanzhou’yu 10 milyon Kanada Doları (40 milyon TL) kefaletle serbest bıraktı.
Beklenen ama bir türlü gelmeyen kanıtların İran’a yönelik yaptırımların delinmesi olduğu öne sürülüyordu.
Mahkemeden kararla ilgili yapılan açıklamada Meng’in ABD’nin talebi üzerine gözaltına alındığı ve tutuklandığı bildirildi.
Ne var ki, ABD aradan 10 gün geçmesine karşın Kanada’dan iade talebinde bulunmadı.
*
Hatta bu arada Başkan Donald Trump Reuters’a yaptığı açıklamada ABD-Çin ticari ilişkilerinin daha fazla kötüleşmesini istemediğini belirterek Meng Wanzhou soruşturmasına müdahale edebileceğini söyledi.
Anlaşılan, Kanada’nın Huawei prensesi Meng’e düzenlediği operasyon Trump yönetiminin kontrolü dışında gerçekleştirilmişti.
Olasıdır ki, bağlantısı bulunanlar, Çin’in dev telekom şirketini ABD’nin ulusal çıkarlarına tehdit olarak gören Kongre’den bazı üyelerdi.
Bu noktada ABD ve Avrupa basınındaki yorumlarda yer alan şu iddia gerçeğe daha yakın duruyor:
“ABD’nin Kanada’dan Meng’i gözaltına almasını istemesindeki asıl amaç Huawei’ye darbe indirerek Çin’in 5G teknolojisindeki atılımını engellemeyi hedefliyor.”
Tamam da, Kanada’nın, en yakın dostu ABD’de yaşanan siyasal bölünmelerden, gerilimlerden nasıl haberi olmaz? Kendini ne diye kullandırıyor?
*
Meng’in kefaletle serbest bırakılmasında Çin’de de Kanadalı eski bir diplomatın gözaltına alınmasının etkisi olmuştur elbette.
Buna rastlantı diyenler de var ama Kanadalı diplomat Michael Kovrig sıradan biri değil, düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu için çalışıyor.
Kanada’nın eski Çin Büyükelçisi Guy Saint-Jacgues, “Çin’de rastlantılar yoktur. Size bir mesaj göndermek istiyorlarsa o mesajı gönderirler” diyerek bunun bir misilleme olabileceğini belirtiyor.
*
Çinli şirketlerse ABD ürünlerine boykot kampanyası başlattılar.
Tabii, iPhone en başta geliyor.
Şanghay’daki Ticaret Odası, Apple ürünlerini kullanan şirketlerin üyeliğine son verileceğini açıkladı.
Aynı şekilde Şenzen merkezli elektronik parça üreticisi Menpad da Apple ürünlerine boykot kararı aldı. Şirket yönetimi Apple ürünü kullanan personeline, cihazın değeri kadar para cezası uygulanacağını duyurdu.
Şiçuan’daki RYD bilgi teknolojileri şirketi de Huawei marka cep telefonu satın alacak elemanlarına yüzde 15 oranında teşvik sağlanacağını bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın “ABD-Çin ticaret ilişkileri daha fazla kötüleşmeden müdahale etmekten” söz etmesinin nedeni bu olmalı.
*
Amerikan ekonomisini zayıflatmak isteyen, Çin’i öfkelendirmeli.
Kanada’nın Meng Wanzhou operasyonuna bir de bu açıdan bakılmasında yarar olabilir.
Sahi, Trump Kanada’ya da ticaret savaşı açmıştı…