Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kafkasya’da Rusya-Ermenistan ittifakı

Ermenistan’la Azerbaycan arasında hır çıkacağı Sarkisyan’la Aliyev’in geçen hafta İsviçre’de birbirlerine bakışlarından, daha doğrusu bakışmamalarından belliydi.

Evet, yan yana oturmuşlardı ama bakışmamışlardı.

İki lider de gözlerini karşılarındaki AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu ve Amerikalı James B. Warlick’e dikmişlerdi.

Aliyev’in yüzü asıktı, canı sıkkındı. Minsk Grubu karşısında kendini yalnız ve korumasız hisseden bir lider hali vardı.

Sarkisyan ise toplantının bir an önce bitmesini bekler gibiydi. Öyle anlaşılıyordu ki, kararını çok önceden vermişti ve İsviçre’nin Bern kentindeki toplantıya sanki usulen katılıyordu.

*

O soğuk buluşmanın ardından sadece bir hafta geçmişti ki, Ermenistan Savunma Bakanlığı “Ateşkes bitti” açıklaması yaptı. Yani, Erivan, Dağlık Karabağ sorununun diplomatik çözümü olamayacağını, bu nedenle ateşkesin sona erdiğini ve Kafkasya üzerinde artık savaş rüzgârlarının esmeye başladığını tüm dünyaya ilan etti.

Ermenistan bu cesareti nereden buldu?

Tabii ki Rusya’dan… Rusya, Ermenistan’daki üssünü bir süredir savaş ve nakliye helikopterleriyle güçlendiriyordu.

Ayrıca Moskova, Gürcistan’dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’ya da hipersonik İskender füze sistemleri konuşlandırmıştı.

Ama tüm bunlar yetmeyecekti.

*

Bu kez Rusya ve Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı, hatta bu konuda bir de güvenlik anlaşması imzalandı.

Kime karşı güvenlikti? Moskova’nın Kafkasya’ya yaptığı yoğun askeri yığınak elbette salt Azerbaycan’a karşı olamazdı. Asıl hedef Türkiye’ydi.

Görev başındakiler konuşmadılar ama Rus emekli general Aleksandr Luzan’ı konuşturdular: Sputnik’teki habere göre Luzan, Ermenistan’la kurulacak ortak hava savunma sisteminin Türkiye’ye karşı alınmış bir önlem olacağını açıkça söyledi.

Türkiye’nin topraklarında bugün sadece Türk hava gücünün bulunmadığını belirten Luzan “Türkiye’deki hava üsleri ABD Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyor. O nedenle Rusya’nın, hava sahasını daha güvenilir şekilde koruyacak bir sisteme ihtiyacı vardır” dedi.

*

Anlaşılıyor ki, güneydeki ve Doğu Akdeniz’deki bölgesel sorunların ve krizlerin yanı sıra Türkiye Kafkasya’ya ve Karadeniz’e de yoğunlaşmak durumunda.

Zor zamanlardan geçiyoruz…

 

BM: Yemen’de siviller hedef alındı

 

Ve nihayet Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan’ın önderliğindeki Arap koalisyon güçlerinin Yemen’de sivilleri hedef aldığını fark etti.

Güvenlik Konseyi’nde konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği temsilcisi, Yemen’de yaşamını yitiren 6 bin kişiden yaklaşık yarısını sivillerin oluşturduğunu belirtti.

Temsilci, ölen sivillerden 600’ünün de çocuk olduğunu bildirdi.

Yemen’de yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğu hava operasyonlarının kurbanı oldu. Ayrıca sivil altyapı, özellikle hastane ve okullar kullanılamaz duruma geldi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Arap ülkelerinin Yemen’e yönelik saldırıları 9 aydır devam ederken, Suudi Arabistan’ı ve koalisyonu ilk kez sivilleri hedef almakla suçluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X