Irak’taki Şii milis gücü Haşdi Şabi (Gönüllü Halk Güçleri ya da Halk Seferberlik Güçleri), parlamentonun çıkardığı bir yasayla devletin resmi gücü haline getirildi. Yani Irak’ın ikinci ordusu oldu.
Yasaya göre, bundan böyle Haşdi Şabi’nin kendine özgü hukuku olacak. Görevlerini, Başbakanlığa bağlı Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’yla eşgüdüm içinde yerine getirecek.
Militanlar asker sayılacak, maaşa bağlanacak ve emeklilik hakkı kazanacak. Şehitlik ve gazilik durumunda aileleri de söz konusu haklardan yararlanacak.
Irak Parlamentosu Haşdi Şabi yasasını oybirliğiyle kabul etti. Parlamentodaki Türkmen milletvekilleri de “Evet” oyu kullandı.
Irak Sünni Güçler Birliği Koalisyonu oturumu boykot kararı almıştı, oylamaya katılmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi’nin lideri olduğu Vataniyye Koalisyonu da yasaya karşı olduğunu bildirmişti.
Bağdat’ta Haşdi Şabi’nin kontrolünün gerçekte İran’ın elinde olduğu biliniyor. İran mali, askeri ve istihbarat paylaşımı olarak örgütü destekliyor.
Şimdi, 300 bin milisi olduğu söylenen bu örgüte ordu statüsü verilmiş bulunuyor.
Ama yarın öbür gün Sünni Güçler Birliği de benzer bir örgütlenmeyle ordu kurmak isterse ne olur?
Irak’ın kuzeyi zaten etnik olarak bölünmüş durumda. Sıra herhalde mezhepsel bölünmeye geliyor. Böylece Irak üçe parçalanmış olacak.
Tabii, Irak’ta beklenmeyen bir şey değil bu. Batı’nın yıllardır düşündüğü ama gerçekleştirmeye fırsat bulamadığı bir karar.
Ve şimdi tam istedikleri gibi, Irak halkı bölünmeyi kendi kendine gerçekleştirmiş görünecek, Batı da “Biz zorlamadık” diyecek.
ABD’nin sabrına şapka çıkarılır. Koruk, helva oldu işte!
Ama asıl kazançlı çıkan İran olmasın? Epey bir zamandır Haşdi Şabi’ye yatırım yapan Tahran’ın muradına erdiğini söylemek için zaman erken.
Ne ki, Şii milisler sayesinde İran’ın Körfez ülkelerinin dibine kadar yanaşma şansı olacak.
Bu durumda, Suudi Arabistan’ın niçin ödünün koptuğunu anlamamak mümkün mü?
Haşdi Şabi liderlerine bombalı saldırı
Bağdat’tan “yeni ordu” haberleri gelirken Telafer Havalimanı’ndaki Haşdi Şabi liderlerinin bulunduğu çadır karargâha füzeli saldırı düzenlendi. Saldırının, Başbakan Haydar el-İbadi’nin, liderlerle yaptığı toplantıdan ayrılmasından sonra gerçekleştiği belirtildi.
Haşdi Şabi tarafından yapılan açıklamaya göre saldırıda ölen yoktu, sadece yaralananlar vardı. Yapılan incelemedeyse, füzenin IŞİD’e ait olmadığı, koalisyon uçaklarından fırlatıldığı belirlendi.
Açıklamada, fırlatılan füzenin akıllı füze olduğu, bunların ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinde bulunduğu ve muhtemelen insansız hava aracından ateşlendiği bilgileri yer aldı.
Telafer Havalimanı, bir süre önce Haşdi Şabi milislerince IŞİD’den geri alınmış Başbakan İbadi de önceki gün milis gücü komutanlarını ziyaret etmişti. (Kaynak: SANA/Dünya Bülteni/YDH)