Türkiye’nin, Rusya savaş uçağını düşürmesinin ardından Pentagon’dan yapılan açıklama dikkat çekiciydi.
Savunma Bakanlığı sözcüsü Steve Warren, uçağın düşürülmesine ABD’nin “dahil” olmadığını, olayın Türkiye ve Rusya arasında yaşandığını belirtti.
Warren şunu da özellikle vurguladı: Olay sırasında, o bölgenin yakınında Türklere yardım eden ABD ordusuna ait F-15C tipi bir savaş uçağı da bulunmuyordu.
Demek, böyle bir iddia söz konusuydu ve Pentagon bunu da yalanlama gereği duymuştu.
Anlaşılıyordu ki, Washington “Ben bu işin içinde değilim, karışmıyorum” diyordu Moskova’ya…
*
Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili de, Rus uçağının, Türk hava sahasına kısa bir giriş yaptıktan sonra Suriye içinde vurulduğunu öne sürüyordu.
ABD’nin, Türkiye ile Rusya arasında patlayan krize bulaşmak istememesini anlamak mümkündü.
Ancak, uçağın Türkiye tarafından Suriye içinde vurulduğu iddiasını kavramak zordu. Zordu çünkü Ankara, Rus uçağının Türk hava sahasında vurulduğuna ilişkin dokümanı tüm dünyayla paylaşmıştı.
ABD Başkanı Barack Obama, “Türkiye’nin sınırlarını savunma hakkı vardır” diyerek bir destek açıklaması yapmasa Washington’dan umudu kesmek gerekecekti.
*
Ne var ki Obama, IŞİD’le mücadelenin Rusya’sız olamayacağını da bu arada itiraf etti.
ABD Başkanı, “Bizim Rusya’yı istemiyoruz demeye hakkımız yok. Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmelidir” dedi.
BM’den, AB’den, Almanya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den Washington’ın görüşüne paralel açıklamalar geldi: “Türkiye ve Rusya gerginliği tırmandırmaktan kaçınmalıdır.”, “Herkes serinkanlı ve sakin kalmalıdır.”
*
Ve NATO’dan da “soğukkanlılık” çağrısı yapıldı.
Genel Sekreter Stoltenberg, NATO’nun Suriye krizinde Rusya’yla işbirliği yapıp yapmayacağı konusundaki bir soruyu yanıtlarken şöyle konuştu:
“Ortak düşmanımız IŞİD’dir. IŞİD’e darbe vuran tüm çabaları olumlu karşılıyorum. Rusya dahil olmak üzere, hepimiz için başhedef IŞİD’e darbe vurmaktır.”
*
Bakalım, Batı cephesinden yapılan çağrılar işe yarayacak mı?
Yoksa… BBC’deki bir yorumda belirtildiği gibi, Türkiye-Rusya işbirliğinde15 yıl boyunca verilen emekler 17 saniyede heba olup gitmiş mi sayılacak!