Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Zeytin ve zeytin ağacı yavruları

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım…

Bu hafta sizlere zeytinin yararlarından güncel bilgiler doğrultusunda bilgiler vereceğim. Yıllarca yaşayan ve bizlere bu kıymetli gıdayı veren zeytin ağaçlarının da nasıl bakılması gerektiği, ömrünü sağlıklı sürdürebilmesi için dibinde yetişen küçük fidelerin neden sökülüp atılması gerektiğinden de söz edeceğim.

ZEYTİN

Özellikle Akdeniz Havzası başta olmak üzere Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelenda, Çin ve Hindistan’da yetişen ve meyve olarak kabul edilen bir gıdadır. İspanya, İtalya, Fas, Türkiye ve Yunanistan için önemli bir ihracat maddesidir. İçerisinde bulunan antioksidanlar, vitamin ve minerallere bağlı olarak vücudumuzun işleyişine katkıda bulunur. Örneğin bağışıklık sistemimiz için çok önemli bir yere sahip olan E vitamini zeytinde hatırı sayılır oranda bulunur. 5 büyük boy ve çekirdeği alınmış zeytinde toplam 25 kalori bulunur. Protein sıfıra yakındır. 2 gram yağ, 1 gram karbonhidrat ve yaklaşık yarım gram lif vardır. E vitamini, bakır, kalsiyum, demir, A vitamini başta olmak üzere bir çok mineral ve başka vitaminleri de içermektedir.

Yapılan birçok çalışma zeytinden usulüne uygun olarak elde edilen yağların kalp damar sağlığı açısından çok yararlı olduğunu göstermiştir. Laboratuvar çalışmaları esnasında zeytinin bazı kanser hücrelerini öldürebildiği gösterilmiştir. Bu işi içerisindeki oleocanthal adlı bileşik yolu ile gerçekleştirir. Özellikle meme kanseri hücrelerini öldürebildiği kesinlik kazanmıştır. Oleocanthal bileşiğinin Alzheimer Hastalığı başta olmak üzere bazı beyin hastalıklarının tedavisinde de faydalı olduğu, demans tedavisinde kullanılan donazepil adlı etken maddenin de etkisini belirgin şekilde arttırdığı kanıtlanmıştır. Zeytin ve zeytinyağının özellikle Tip 2 şeker hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yararlı olduğu da uzun zamandır bilinen bir durumdur. Kronik enflamasyon ile seyreden sedef hastalığı, romatoid artrit gibi bazı hastalıkların tedavisinde içerdiği antioksidanlar nedeni ile yarar sağlayabilmektedir.

ZEYTİN AĞACI

Bronz Çağı kalıntılarından anlaşıldığı kadarı ile zeytin ağacının en az 12 bin yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Genellikle Küçük Asya denilen bölgelerden zamanla Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra bu bölgelere de fidanları götürülmüş ve 1500’lü yılların sonunda Meksika’da daha sonra da ABD’nin güney bölgelerinde ve Güney Amerika ülkelerinin bir çoğunda zeytin ağaçları fazlaca yetiştirilmeye başlanmıştır.

Sert bir ağaçtır. Yanma sıcaklığı çok yüksektir. Damarlanma yapısı nedeni ile çeşitli süs eşyaları yapımında da kullanılır. Genellikle kireçli toprakları tercih eder. Zengin topraklarda hem iyi ürün vermez hem de hastalanabilir. Soğuk havayı sevmez. -10 derecenin altındaki ısıda en kuvvetli ağaç bile bozulmaya başlayabilir. Genellikle güneşli ve sıcak havaları sever. Kökleri susuzluğa karşı dayanıklıdır. Yavaş büyür ve 15 metrelere kadar ulaşabilir. Çapı 10 metreyi bulan ağaçlar kayıt edilmiştir.

Zeytin ağacından verim alınabilmesi için iyi bakımı yapılmalıdır. Konunun başında söylediğim gibi ağacın dibinde yaşayan zeytin yavrularının mutlaka belirli zamanlarda temizlenmesi gereklidir. Tıpkı kural tanımayan, çevresine saygısı olmayan, psikopat ruhlu, sapık zihniyetli insanların toplumdan temizlendiği zaman toplumun saygın, kurallara bağlı insanları nasıl rahata kavuşursa aynı öyle…

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X