1981 Yılı Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi temsil eden grubun şarkısı olan Dönme Dolap bu sözlerle başlar. Nefes almak değildir yaşamak, Düşünmek ve hissetmektir yaşamak, Sen gülmeden geçen günlere acı, Dönme dolap iner çıkar arkadaş diye biter.
Avustralyalı bilim insanlarının 14 Aralık 2016’da bir çalışması yayımlandı. Konu başlığı egzersiz. Aslında hepimiz biliyoruz faydalarını ama ne hikmetse mümkün olduğunca uzak duruyoruz. Ne zaman ki başımız sağlıkla ilgili bir sıkıntıya düşüyor o zaman biraz kıpırdanmaya başlıyoruz ama o saatten sonra kasları toparlamak kolay değil ve tren çoktan kaçmış oluyor.
Bu bilim insanları günümüze kadar egzersiz ve insan sağlığına olan etkileri hakkında yapılmış pek çok makaleyi bir araya getiriyorlar. Kendi gözlemlerini ve bilgi birikimlerini de bunlara katarak şu sonuçları elde ediyorlar. Evet, egzersiz yapmayan vücut kesinlikle erken ölmekte. Egzersiz yapmayan vücutta Alzheimer Hastalığı % 13 daha fazla oluşuyor. Felçler % 37 daha fazla oluşuyor. Şeker hastalığı % 70 daha fazla oluşuyor. Kalp krizleri ise % 82 daha fazla oluşuyor.
Akciğer (ki sadece sigaraya bağlıyoruz), meme, karaciğer, safra kesesi, mide, pankreas kanserlerinin riski egzersiz yapmayanlarda çok daha fazla artıyor.
Şimdi yazacaklarım ise çok daha korkunç. Lütfen okurken çevrenizde, yakınlarınızda bulunan insanları göz önüne getirin. Küçük yaşlardan itibaren içine kapananları, bazı hap ve bağımlılık yapan şeyleri kullananları, birkaç kez intihar girişiminde bulunanları düşünün. Artık antidepresan ilaç kullanmayan kaç genç var? Sıkıntılarından kurtulmak için sakinleştirici ilaçlara başvurmayan ne kadar insanımız var? Randevu almaya kalktığınızda psikiyatri bölümlerinden ne kadar kısa sürede randevu alabiliyoruz? Bunları bir düşünün ve bu bilim insanlarının bu kadar geniş bilgileri tarayarak vardıkları sonuca bir bakın. Egzersiz yapmayan insanlarda depresyona yakalanma oranı yapanlara göre % 150 daha fazla. İntihar girişimindeki artış ise % 50 daha fazla.
Kıymetli okurlarım: Bu benim Olay gazetesinde bana ayrılan köşedeki 200. yazım. Her yazımda sizlere mümkün olduğunca en son gelişmeleri aktarıyorum. Kaynaklarım her zaman bağımsız bilim insanlarının çalışmalarından alıntıdır. Çünkü bir yere ve bir şeye gebe kalmadan yazan bu insanlar sadece ve sadece insan sağlığını gözeterek çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu samimi duygularla pek çok yazımda egzersizin mutlu ettiğini, uzun yaşattığını, yapımız gereği kaslarla donatıldığımızı ve kasların hareket organı olduğunu hep yazdım. Eskiden askerliği yapsın adam olur gelir diye bir tabir vardı. Yapanlar bilir, altında yatan sebepleri.
Ailelere, devletimizin kurumlarına, okullarımıza, medyamıza bu konuda çok görevler düşmektedir. Küçük yaşlardan itibaren spor sevdirilmeli, özendirilmeli ve adeta bir eğitim haline getirilmelidir. Madde bağımlılığı biter, hastalıklar azalır, kişiler daha mutlu ve kendine güvenli hale gelir.
Yaşlandığımız için egzersiz yapmayı bırakmıyoruz, egzersiz yapmadığımız için yaşlanıyoruz. Dr. Kenneth Cooper