Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Uyku deyip geçmeyin

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Son zamanlarda saygın tıp dergilerinde çıkan bazı bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım. Bugün uykusuzluk hallerinin sizlere neler yapabileceğini güncel bilgiler ışığında yazıyorum. Yararlı olacağı düşüncesi ile sağlıklı günler diler, saygılar sunarım.

Sosyal ve görsel medya yaşantımıza tam anlamı ile hakim olduktan sonra özellikle gençlerde uyku kalitesi bozulmaya başladı. Bunun dışında vardiyalı işler, sosyal ve psikolojik sıkıntılar, bazı hastalıklar da uyku kalitemizi bozuyor. Oysa düzenli bir uyku o kadar önemli ki. Eski insanlar güneşle uyanır güneş batınca uyurdu. Vücudumuz binlerce yıldır bu sisteme ayak uydurarak, bir ritim içerisinde gelişimini sürdürdü. Bir geceyi uykusuz geçirdiyseniz ertesi gün sersem, huysuz ve huzursuz hissedersiniz. Bu olayın devamlılık oluşturmasında ise bunlardan çok dahası sizde oluşur. Zihinsel yetenekleriniz giderek tükenir, fiziksel sağlığınız tehlikeye girer. Kısacası bilim insanları kronik uykusuzluk ile bağışıklık sisteminin zayıflamasından tutun da obeziteye kadar bir çok durumun sizlerde oluşabileceğini bulmuştur.

Kronik uykusuzluk sonucu bakın neler oluşuyor:

1-Hafıza ile ilgili sorunlar oluşmaya başlar. Uyku esnasında beyin yeni bilgileri alabilmek için kendini yeniler. Uykusuzuk gelişince bu olay tersine işlemeye başlar.

2-Düşünme ve konsantrasyon problemleri başlar. Bu durum işinizi olumsuz etkiler. Konsantrasyonunuz, problem çözme becerileriniz, asla yeterli dinlendiğiniz kadarki olmaz.

3-Uykusuzluk sizi karamsar yapabilir. Bir müddet sonra bu durum anksiyete ve depresyon ile sonuçlanabilir. Gün boyu uykusuz olmak araba kazaları başta olmak üzere bir çok kazalara, aletli yaralanmalara hatta ölümlere neden olabilir.

4-Kronik uykusuzluk şişmanlık nedenidir. Beyine uyarı taşıyan kimyasallar bir dengesizlik olduğu uyarısını verdiğinde siz daha çok gıda almaya başlarsınız. Ayrıca kronik uykusuzluk hallerinde vücudumuzda insülün salınmasında dengesizlikler oluşur. Zamanla kan şekerinin artışları Tip 2 diyabet gelişimine neden olabilir.

5-Kronik uykusuzluk bağışıklık sisteminin en iyi seviyede çalışmasını engeller. Özellikle grip ve soğuk algınlığına yol açan virüsler kolayca böyle bir vücutta etkili olup hastalığa yol açarlar. Sık aralıklarla grip veya üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişiler bu açıdan kendilerini değerlendirmelidirler.

6-Günde 5 saatten az uyuyan insanlarda daha fazla yüksek tansiyon görüldüğü belirtilmektedir. Buna ilaveten vücutta gelişen kronik enflamasyon sonucu ortaya çıkan bazı kimyasallar kalp damar sistemini de bozarak kalp krizlerine neden olabilmektedirler.

7-Yetersiz uyku özellikle erkeklerde üremeyi sağlayan testesteron hormon miktarının azalmasına neden olur. Bunun ilk belirtileri seksüel istekte azalma şeklinde görülür. Gece sık sık uykuda bölünme de testesteron hormonu üretimini etkileyebilmektedir. Yine ek olarak çocuk ve ergenlerde kronik uykusuzluk büyüme hormonu salınımını azlatır. Bu hormon büyüme, doku yıpranmalarının tamiri ve kas gelişimi için çok önemlidir.

8-Özellikle obeziteye bağlı olarak oluşabilen uyku apne sendromu (ki bu durum acil kilo vermeyi gerektiren en önemli olaydır) kişiyi uykusuz bırakıp bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu durum da akciğerlerde enfeksiyona zemin hazırlayarak kişiyi daha tehlikeli bir duruma sürükler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X