Tabii ki bu işin çözümünde uzmanlar öncelikli olarak rol oynarlar. Ancak yapılan bir çok çalışma bazı gıda diyerek aldığımız maddelerin içeriğinde bulunan moleküllerin kan şekerinde oynamalar ile, insülin direncini arttırarak, oksitleyici etkiler göstererek tüm hücrelerde olduğu gibi sinir sistemi hücrelerinde de fonksiyon bozukluğu yapabildiğini göstermektedir. Bunun tersi de mümkündür. Yani bazı gıdalar farklı yollar ile sinir hücreleri üzerine olumlu etkiler göstererek psikolojik açıdan iyi düzeylere gelmemize neden olabilirler. Bunların en etkililerini sıralayalım.
1-Macha bitkisi: Çayları, L-Theanin adlı stres giderici madde açısından zengindir. L-Theanin ve kafeinin birlikte bulunduğu bu bitki dikkat dağınıklığı üzerine olumlu etkilere sahiptir.
2-Pazı: 1 fincan pişmiş pazıda günlük ihtiyacımızın yarısına yakın magnezyum bulunur. Düşük magnezyum düzeyleri kaygı ve panik atak ile ilşikilidir.
3-Tatlı patates: ABD’de obez kadınların gözlemlendiği bir çalışmada 8 hafta süre ile patates başta olmak üzere doğal ve lif oranı yüksek karbonhidratlarla beslenenlerde, hızlı emilen boş kalorili karbonhidratlı beslenenlerden daha az tükürük kortizolü (stres hormonu) bulunmuştur.
4-Lahana turşusu: Probiyotik deposudur. 710 genç yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada kaygı bozukluğu üzerine olumlu etkileri bulunmuştur.
5-Enginar: Prebiyotik etkilidir. Bol lif içerir. İçerisinde bulunan fruktooligosakkaritler strese karşı etkilidirler. Potasyum, magnezyum, C ve K vitaminleri açısından zengindir ve bunlar antistres etkilidirler.
6-Sakatatlar: Günümüzde kolesterol yapar korkusu ile hep kaçınılan bu gıdalar aslında mükemmel etkilere sahiptir. Strese karşı etkili olan bir çok B grubu vitamini içerirler. B12, B2, B6 ve folat bunlardan başlıcalarıdır. Gençlerde yapılan toplam 18 çalışma, B grubu vitaminlerin stres ile mücadelede önemli etkileri olduğunu göstermiştir. Sadece 85 gram sığır karaciğeri günlük B6 ve Folik asit ihtiyacının yarısından çoğunu karşılamaktadır.
7-Yumurta: İçerdiği kolin maddesinin beyin dokusu için çok önemli olduğu biliniyor. Kolinin hayvan çalışmalarında stresi azalttığı gösterilmiştir.
8-Midye ve istiridye: Bol taurin içerirler. Taurinin yanında başka esansiyel amino asitleri de içeren bu gıdaların depresyonda yararlı etkileri bilinmektedir. Ayrıca, manganez, bakır, çinko, selenyum ve B12 açısından da zengindirler. 2089 Japon erişkin üzerinde yapılan bir çalışma manganez, bakır ve çinko eksikliğinin depresyon ve anksiyete belirtileri ile birlikte görüldüğünü kanıtlamıştır.
9-Yağlı soğuk deniz balıkları: Omega-3 esansiyel yağları açısından zengindirler. Lohusalık depresyonunda tedavi edici özelliklere sahip olan bu yağ asitleri aynı zamanda antistres etkilidirler.
10-Maydanoz: Serbest radikallerin vücudu yıprattığı çok iyi bilinmektedir. Maydanoz bir çok antioksidan içeriği (karotenoidler, flavonoidler ve uçucu yağlar) ile ruh halinde düzelmelere neden olabilir.
11-Tahin: Bugün pek çok depresyon amacı ile kullanılan ilacın etkisine bakacak olsak etkilerini sinir sitemi hücrelerinde serotonin denilen maddenin hakimiyetini arttırmak yolu ile gerçekleştirdikleriini görürüz. Tahin, serotoninin öncü maddesi olan L-Triptofan maddesini bol oranda içerir. 25 genç üzerinde sadece 4 gün sürdürülen bir çalışmada yüksek triptofan diyetinin depresif yakınmaları azaltarak daha iyi bir ruh hali gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir.
Bu sayılanların yanında sarımsak, ay çekirdeği, brokoli, nohut, yaban mersini gibi gıdaların da anksiyete, kaygı bozuklukları gibi durumlarda faydalı etkileri olduğu bulunmuştur.