Kıymetli okurlarım…
Diyabet sadece kan şekerinizi etkilemez. Kan şekeriniz çok yüksek veya çok düşük olduğunda ruh halinizde değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bir taraftan diyabetle baş etmeye çalışır diğer taraftan da stres, kaygı ve depresyon geliştirebilirsiniz. Bu nedenle zihinsel sağlığınızı yönetmek, diyabetinizi düzenlemek ve genel durumunuzu iyileştirmek açısından çok önemlidir. Bazı kanıtlar kan şekerinizdeki değişikliklerin kendinizi nasıl hissettiğinizi etkileyebileceğini göstermektedir.
Bu nedenle ilk yapılacak olay sık aralıklar ile kan şekeri düzeylerinizi ölçmeniz gerçeğidir. Kan şekeri düşüklükleri kafa karışıklığı, baş dönmesi, açlık hissi, titreme, sinirlilik ve gerginlik hali, terlemeler, yorgunluk, koordinasyon bozuklukları ile kendini gösterebilir. Kan şekeri yüksekliklerinde ise aşırı susama, yorgunluk, odaklanamama, sık idrara çıkma isteği gibi durumlar görülebilir. Gün içinde mümkün olduğu kadar kan şekeri dalgalanmalarını önlemek gereklidir. Şeker hastaları bir müddet sonra ömür boyu bu durumdan kurtulamayacakları hissi ile bir tükenmişliğe doğru gidebilirler.
Şeker hastalığı hakkında gerekenleri yapmak, bir plân dahilinde ilerlemek sıkıntı, bıkkınlık durumu yaratabilir. Bu durumlar bir stres doğurabilir. Oluşan stres şeker hastalığının kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Yine gelişen bu stres plânlı beslenme ve egzersiz yapma konularındaki motivasyonunuzu azaltabilir. Diyabet kaygıyı arttırır.
2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre belirli dönemlerde kaygı yaşayan diyabetiklerin oranı %50 civarında olmaktadır.
Kaygı durumu şu belirtiler ile açıklanabilir:
-Konsantrasyon bozuklukları
-Düzensiz kalp atışları (Çarpıntılar)
-Huzursuzluk, sinirlilik hali, karar vermede zorluklar
-Sindirim sistemi yakınmaları (Bulantı, şişkinlik, dışkılama bozuklukları vb)
-Titreme ve terlemeler
-Uyku bozuklukları
-Yaklaşan tehlikeler, panik ataklar, kıyamet hissi
Diyabetlilerde depresyon görülme riski de yüksektir ve 3 kat daha fazladır. 27 Ekim 2024 Tarihli ve Wisconsin Üniversitesi’nden Dr. Kelly Wood tarafından kaleme alınmış bir makaleye göre diyabetik hastalar şu belirtiler ile depresyon yaşadıklarını anlayabilirler:
-Yeme alışkanlıklarında değişikliklerin başlaması
-Uyku düzeninde değişiklikler
-Kendini boşlukta hissetmek
-Suçluluk, sinirlilik, umutsuzluk ve kendisini güçsüz hissetmek
-Olağan aktivitelere karşı isteksizlik
-Üzüntü, intihar veya ölüm düşünceleri
Kıymetli okurlarım…
Yılların tecrübesine dayanarak sizlere şunları söylemeliyim.
Hayatımızı kazanalım derken vücut sağlığımızı kaybediyoruz.
Sağlıklı beslenmek, kilomuzu sabit tutmak, belirli bir disiplin içerisinde mutlaka fizik aktivitemizi yapmak bizleri bir çok hastalıktan koruyacaktır.
Atın ölümü arpadan olsun diyen bir çok tanıdığım kişilerden veya hastalarımdan şu anda hayatta olmayanları hiç de az değil.
Zaten ölümlü dünya ve öleceğiz.
Ancak çekerek, derdini anlatamayarak, ayaklarında ve sırtında tekrarlayan derin ve ülserleşmiş yaralar çıkarak, altına dışkı ve idrarını yaparak, yakınlarının acıyan gözleri ile göz göze gelerek ölüme doğru gitmek çok zor.
Hayatı komedi zannedenler son perdede mutlaka ağlarlar (W.Shakespeare).