Kıymetli okurlarım…
Bugüne kadar sizlere bir çok kez D vitamininin önemini anlatan yazılar yazdım. Dünya Literatürü takip edildiğinde abartmadan ifade ediyorum, hemen hemen her hafta bu vitamin ile ilgili daha yeni bilgilere ulaşıyoruz. Bu nedenle en yeni bilgileri bu yazımda da sizlere aktarmak istiyorum.
Bilindiği üzere atalarımız güneş girmeyen eve hekim girer demişlerdir. Bu söz söylenir olmaya başladığında D vitamini hakkında bilgi sahibi olmadan ancak güneşin bir takım yararlı etkileri olduğunu gözlemleyerek bu kanaate varılmıştır. İlk zamanlar D vitamini sağlam kemik yapımı için gereklidir gibi kısa bir bilgiye sahiptik. Hatta ilkokullarda süt ve güneş resmi bir arada panolara asılarak sağlam kas ve kemikler için bu ikisinin önemli olduğu vurgulanırdı. Özellikle Covid Pandemisi sırasında bir kez daha bu vitaminin bağışıklık gücü üzerinde ne derece etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Sadece bu etkiler değil daha bir çok yararlı etkisinin varlığı gösterildikçe D vitamininin bir hormon gibi çalıştığı artık kabul görmektedir.
D vitamini bir çok tıp merkezinde kolaylıkla ölçülebilmekte olmasına rağmen bu konuda insanımızda yeterli bilinç halen oluşmamıştır.
Bilimsel veriler vücudumuzda yaklaşık 25 bin gen olduğunu göstermektedir. Yine bu verilere göre bu genlerin % 10 kadarı D vitamini ile direk ilişki içerisindedir.
Sırt ağrıları, yaygın kemik ağrıları, depresyon, baş ağrıları, bazı otoimmun hastalıkların belirtileri, eklemlerde iltihaplanma, tansiyonda yükselme gibi son zamanlarda kabul gören eksiklik belirtileri yanında bazı bilinmedik eksiklik belirtileri de vardır ve bunları sizlere yazacağım.
1-KAFA TERLEMESİ: Genellikle bebeklere ait olduğu sanılan bu durum erişkinlerde D vitamini eksikliklerinde de görülebilmektedir.
2-GECE TERLEMELERİ: Vücut sıcaklığınız normal olsa dahi gece genel vücut terlemeleri D vitamini eksikliklerine bağlı olabilir. Özellikle sabah yastığınızın nemli olması bu konuda size fikir verebilir.
3-RUH HALİ DEĞİŞİKLİKLERİ: Birçok nedeni olsa dahi kişide aynı zaman dilimlerinde mutluluk ve sinirlilik, öfke ve hüzün basmasına kadar değişen durumlar bu vitaminin eksikliğini akla getirmelidir.
4-ERTELEME HASTALIĞI: İşleri öteleme, işleri biriktirme, kendinizi yeterince işe adapte edememe, motivasyon kaybı da bu vitamin eksikliğinde görülebilen durumlardır.
5-PANİK ATAK: B1 vitamini eksikliği yanında D vitamini eksikliklerinde de panik atak tablosu görülebilmektedir. Panik atak nedeni ile ilaç kullananların bu ilaçlar yanında etkili dozlarda D3 kullanmaları gerekebilir (Mutlaka hekim önerisi ile).
6- BEL, KALÇA VE ÜST BACAK AĞRILARI: Özellikle bu vitaminin eksikliğini akla getirmelidir. Son yıllarda bilim insanları bilinenin çok daha üst dozlarında ve korkmadan günlük D vitamini alımını öneriyorlar. Öyle ki bunu 20 bin ünite/gün uygulayan hekimler de var. Bu doz 40 dakika güneşlendikten sonra elde edeceğimiz doz ile aynıdır. Yapılan çalışmalar ancak bir kaç ay boyunca günde 200 bin ünite D vitamini almanın toksik etki gösterebileceği yönündedir.
7-KAS GÜCÜ KAYBI: D vitamini olmadan kaslarda kalsiyum eksik olur. Kalsiyum hem kas kasılmasını hem de kas artışını sağlayan bir mineraldir. Bu güçsüzlüğü ilk başlarda bacak ve omuz kaslarınızda hissedersiniz.
(Haftaya bu bilgilerin devamını yazacağım. Sağlıkla kalın).