Vitaminler uzun ve sağlıklı yaşamamız için gerekli organik maddelerdir. Vita Lâtince hayat anlamındadır. Vücudumuzda meydana gelen sayısız işlem için gereklidirler.
Vücudumuzu bir fabrika olarak düşünürsek vitaminler bu fabrikada işlenen hammaddenin son ürüne kadar her aşamasında gerekli olan makinelerinin bakımı ve işleyişi için gerekli olan alet edavat gibi düşünülebilir.
Bazıları esansiyeldir (dışarıdan almak zorunda olduklarımız) bazıları ise vücutta yapılabilir özelliklere sahiptir. Sınıflandırma yapılırken de suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler şeklinde sıralanırlar.
Suda eriyen vitaminlerden bir tanesi de C vitaminidir. Dışarıdan almak zorunda olduğumuz bir vitamindir. Yıllarca öğrendiğimiz klasik özellikleri bağışıklık sistemimizi aktive etmesi ve bu yolla enfeksiyonlara karşı direncimizi artırması ve bağ dokusu dediğimiz destek dokuyu güçlendirmesidir.
18 Nisan 2018 tarihli bir makale ise C vitamininin güncellenmiş hali ile daha nelere yaradığını gözler önüne serdi. Şöyle ki:
1-Kuvvetli bir antioksidandır. Yani oksitlenmeyi, vücuttaki kaba tabiri ile paslanmayı önler. Bu nedenle aklınıza gelebilecek tüm kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Buna kronik enfeksiyonlar, damar sertliği, diyabet de dahildir.
2-Yüksek kan basıncını düşürücü etki gösterir. 29 farklı ve insanlar üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) tansiyon üzerinde bir miktar düşürücü etkiye sahiptir.
3-Kalp hastalıklarına neden olan bazı risk faktörlerini azaltır. Yaklaşık 300 bin kişinin 10 yıl izlenmesi sonucu günde yaklaşık 700 miligram C vitamini alan bireylerde kalp hastalıkları oluşma riski %25 daha azalıyor. Ayrıca çok iyi bir trigliserid dediğimiz kötü yağları düşürücü etkisi de var.
4-İyi bir ürik asit düşürücüsü. ABD’de gut denilen (eklemleri, bağ dokusunu hatta kemiği tutabilen bir hastalık) hastalık %4 oranında görülmektedir. Gut hastalığında genellikle kanda ürik asit yükselir. C vitamininin muntazam bir şekilde alınması gut riskini %44 oranında düşürebilmektedir.
5- Demir emilimini artırır. Bu klasik bilgiye net olarak şu eklendi: Günde 100 miligram yani bir limonun tamamındaki kadar C vitamini alınması bağırsaklardan demir emilimini % 67 daha fazla artırıyor. Ülkemizde özellikle kadınlarda demir eksikliği kansızlığı çok sık görülmektedir.
6-Beyaz kan hücrelerinin etkinliğini ve yıpranmış savaş hücrelerinin tamirini hızlandırıyor. Böylelikle enfeksiyonlardan korunmada etkinliği tartışmasız mükemmel.
7- Bence en önemli ve en bilinmeyeni bu bilgi. Yaşlandıkça yıpranan beyin hücrelerini inanılmaz bir şekilde tamir ediyor. Dolayısıyla belleğin korunmasında çok etkili bir vitamin.
Bilgiler çok güncel. Ama vitamine bakıyorsunuz koca yaşlı C vitamini ve insanlık tarihinde hep var. Yeşillikleri ile, narenciyesi ile, kaliteli etleri ile hep yıllarca almışız. Ama artık gençlerimiz, çocuklarımız ve hatta gebelerimiz sofralarda yeşillik yerine neler tüketiyor varın gerisini siz yazmış olun.