Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Aralık 2024 bilgileri

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. 2024 Yılı’nın bu son günlerinde sizlere merak edilen bazı durumlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

1-ORTOREKSİYA NEDİR?

Kimi insan yemek seçmez ve önüne ne gelirse yer. Doymak nedir bilmez ve kaba tabiri ile patlayana kadar yer. Bu durumun tıbbi adlarından birisi de oburluktur. Ortoreksi durumunda ise durum çok farklıdır. Kişi sağlıklı beslenme konusunda aşırı kaygılıdır. Aşırı kuralcılık ile birlikte yemek yeme adet bir tören şeklini almıştır. Yemek yaparken ve de yerken hem yemeğin içindeki gıdalar ve bunların saflığı hem de yenilen miktar azami öneme sahiptir.

Bu hastalık hem erkek hem de kadınlarda aynı oranlarda görülebilmektedir. Bu hastalarda narsizm ve mükemmeliyetçilik bir arada bulunabilmektedir. Yapılan çalışmalar özellikle genç ergenlerin bu duruma daha yatkın olduklarını ve genellikle İnstagram kullanıcılarının (diğer sosyal medya platformlarında çok az) ortoreksiye  daha yatkın olduklarını göstermektedir. Tedavi edilmesi gereken bu durum bazı araştırmacılar tarafından obsesif kompülsif bozukluk olarak değerlendirilmektedir.

2-GÜNE KAHVE İÇEREK BAŞLAYANLAR SU DA İÇMELİ MİDİR?

Bazı kişiler sabah uyanır uyanmaz, kahvaltı yapmadan kahve içme alışkanlığına sahiptir. Özellikle reflü yakınmanız veya ileri derecede mide asidine bağlı yakınmalarınız yoksa bu alışkanlık asla kötüdür denemez. Ancak gece uykumuz esnasında vücudumuz belli bir oranda su kaybeder. Bu nedenle güne başlarken su içerek başlamamız gün içerisinde daha dinç hissetmemizi sağlayabilir. Kahve içerisinde bulunan su asla sabah aç karnına içeceğimiz suyun yerini tutmaz. Kahve içtikten sonra da su ile ağzımızı çalkalamak diş sağlığı ve beyazlığı üzerine de olumlu etkler gösterebilir.

3-TİP 2 DİYABETİN ORTALAMA BAŞLANGIÇ YAŞI NEDİR?

Geçmiş yıllarda Tip 2 diyabet genellikle yaşlılarda ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinirdi. Oysa günümüzde beslenme bozuklukları, hareket eksikliği, obezite oranlarına bağlı olarak bu hastalık çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ne göre bu ülkede yaklaşık 34 milyondan fazla diyabet hastası var ve bunların % 95 kadarı Tip 2 diyabet hastasıdır.

ABD’de 2018 Yılı’nda tespit edilen yeni Tip 2 diyabetli hastaların dağılımı şu şekildedir: 18-44 yaş arası 452 bin, 45-64 yaş arası 706 bin, 65 yaş üstü ise 326 bin kişi. 20 yaş altında ise aynı yıl 210 bin diyabet hastası tespit edilmiştir ve bunların 187 bini Tip 1 diyabet, geri kalanı ise Tip 2 diyabetlidir. Yapılan çalışmalar ve istatistikler 2050 Yılı’na kadar yaşam şekli bu şekilde devam ederse 20 yaş altı Tip 2 diyabet oranında çok ciddi artışlar olacağını göstermektedir.

4-KRONİK KABIZLIK YAKINMALARINDA EGZERSİZ YARARLI MIDIR?

Kronik kabızlık durumdan yakınıyorsanız öncelikle konunun uzmanı ile mutlaka görüşmelisiniz. Bundan sonra yapılabilecek en önemli şeyler sıvı alımını ve lif alımını arttırmak olacaktır. Sayısız çalışma yapılan bazı egzersizlerin kabızlık tedavisinde önemli olduğunu göstermiştir. Bunların içerisinde en çok önerileni düzenli ve becerebildiğiniz en iyi tempoda yürümektir. Bu hem metabolik açıdan hem de fiziksel olarak bağırsak hareketlerinize katkı sağlar. Ayrıca düzenli egzersiz yapmanın ruh sağlığı üzerine olan olumlu etkileri de yıllardır iyi bilinmektedir. Orta tempoda haftada 150, hızlı tempoda haftada 75 dakika aerobik (oksijen tüketerek) egzersiz en idealidir. Haftada 2 gün de kas güçlendirici aktiviteler önerilir.

Yürümenin dışında bisiklet çevirmek, yüzmek, dans etmek, takım oyunları oynamak (basketbol, voleybol, su sporları gibi) da kabızlık sorununu çözmeye yardımcı olabilmektedir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X