Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

10 bin adım marş marş

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Çevrenizdeki ulaşılabilir kaynaklardan sağlıklı bilgileri alabileceğiniz gibi sağlıksız, bilimsel temellere dayanmayan ve bilim ile uzak yakın hiçbir ilgisi olmayan kişilerden aktarılan yanlış bilgileri de alabilirsiniz. Yarım hoca dinden yarım doktor candan eder atasözü de muhtemelen bu anlattıklarım doğrultusunda yıllardır söylenegelir. Bir çok örnek vermem mümkündür ancak son zamanlarda sağlıklı olmak için günlük 10 bin adım atmalı şeklindeki tıbbi uyarı o kadar farklı şekillerde sunuldu ki kişiler eyvah 10 bin adım atmazsak işler kötü diye düşünmeye başladılar.

Kadın veya erkek kuaförüsünüz. Müşterinizin saçları etrafında binlerce adım atıyorsunuz ve sabah poğaça kutu süt, çay ile kahvaltı yaptınız. Öğlen işler yoğun ve çabucak yarım ekmek içine tavuk döner yediniz. Akşam geç saatlerde de eve gittiniz Menüde makarna, pilav ve hamur işi bir tatlı vardı. Yediniz ve hemen tv karşısında uyudunuz. 20 bin adım atsan ne fayda…

Öncelikle amacınız fazla yağlardan, karaciğer yağlanmasından ve insülin direncinden kurtulmak ise yapacağınız fizik hareketler farklı, normal kiloda iseniz ve kaslarınızın sağlığını devam ettirmek, ileri yaşlara kadar sağlıklı bir kas yapısına (yaşınıza göre) sahip olmak için yapacaklarınız farklı olmalıdır. European Journal of Preventive Cardiology Kuruluşu’nun 9 Ağustos 2023 Tarihli bildirisi 10 bin adım olayına harika bir cevap veriyor. Bu bildiriye göre günlük yaklaşık 2500 adım bile kalp hastalıklarından, 4000 adım ise herhangi bir nedenden dolayı ölme riskinizi ciddi olarak azaltıyor. Aynı bildiri hastalık kontrol ve önleme merkezlerinin 10 bin adım önerdiğini ancak bunun gerçek yaşamda kolay olmadığını belirtiyor. Bu bildirinin ciddiyeti 17 farklı çalışma ve 227 bin kişinin 7 yılda uzun süre incelenmesi ile ortaya konulmuş olması ile açıklanabilir.

Kıymetli okurlarım. Yıllardır obezite ile mücadele eden, tedavisi için uğraşan bir hekimim. Hastalarım iyi bilir.  İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth’in beslenme danışmanı olan Zita West’in önerilerini takip eder ve hastalarımla paylaşırım. Daha bir çok bağımsız bilim insanı da takip ettiğim, danıştığım kişiler arasındadır. Tecrübelerime göre ideal kiloda ve sağlıklı bir kişinin ardışık günlerde haftada 3-4 gün 25 dakika iyi bir tempo ile (giysisi, ayakkabısı, yürüdüğü alan da önemlidir) yürümesi ömür boyu kas sağlığını korumaya yetmektedir. Bunu yıllarca hem hastalarıma anlattım hem de sizlere yazdım. Hem de gözlemlerim beni haklı çıkardı. 9 Ağustos 2023 Tarihli bildiri ile aynı kapıya çıkmak beni hiç şaşırtmadı. Çünkü gerçekler mutlaka ortay çıkıyor. Hele insan sağlığı konusunda 5 milyon yıllık bir referans önümüzde iken yanlışa inanıp yanlış yapmamız çok çok garip.

HAREKETLİ YAŞAM TARZI SON BİLGİLER IŞIĞINDA BİZLERE NELER SAĞLIYOR?

Tahminlere göre dünya genelinde isanların %27.5 kadarı yetersiz fizik aktivite uyguluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre yetersiz fizik aktivite dünyadaki ölümlerin 4.sırasını oluşturmaktadır. Fiziksel aktivitedeki hafif iyileşmeler dahi kalp damar sistemine bağlı ölüm riskini azaltmaktadır.

Yetersiz fizik aktiviteye sahip olan insanlarda obezite, kalp damar sistemi hastalıkları, kanserler, tip 2 şeker hastalığı ve yüksek tansiyon oranı belirgin şekilde artmaktadır. Bilim en son verilerin ışığında egzersiz yapmanın sonucunda organlarımızın kandan daha verimli şekilde oksijeni ve beslenme faktörlerini aldığını bizlere ispatlıyor. Böyle bir kalp kolay kolay yıpranır mı varın düşünün.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X