Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

23 Yaşında

Öğrenci

Şikâyeti: Halsizlik

Bu şikâyeti nedeni ile aile doktoruna başvuruyor, aile doktoru bazı tetkikler yapıyor ve böbreklerin iyi çalışmadığını söyleyerek Bursa Şehir Hastanemize sevk ediliyor. Yaptığımız tetkiklerinde böbreklerin iyi çalışmadığını ve vücudu etkilendiğini tespit edip öncelikle diyalize aldık. Sonrasında böbreklerin hangi nedene bağlı bu düzeyde zarar gördüğünü araştırmaya başlandık. Yaptığımız incelemede, böbreklerin nedeni bilinmeyen bir şekilde kendini tahrip ettiğini tespit ettik. Hastanın neden bu düzeye gelene kadar doktora başvurmadığını ve geç kaldığı? Sorusuna; hasta hiçbir şikâyetinin olmadığını ve hiçbir belirti vermediğini ifade etti. 

Birçok kere yazılarımda, böbrek hastalığının da genelde kanser hastalığı gibi sinsi ve sessiz başlayıp ilerlediğini belirttim.

Buna rağmen bazı belirtiler bir kişide olduğunda mutlaka böbrek akla gelmelidir.

Bu belirtiler nelerdir bakalım:

-Gece idrara çıkma

-Halsizlik

-Kansızlık

-Ağız kokusu

-Kemik ağrıları

-Tansiyon yüksekliği

-İştahsızlık

-Bulantı-kusma

-Sık idrara çıkma

-Göz kapaklarında ödem

-Ayaklarında ödem

Bu belirtilerin bazıları birçok hastalıklarda çıkabilir veya görülebilir. Bu belirtilerin bazıları nedeni ile doktora gittiğinizde böbreklerinizi de kontrol etmeniz önemlidir.

Sonuç:

Bu gibi önemli hastalıklarla karşılaşmadan önce dikkat etmeniz ve şikâyetiniz olmadığı halde 6 ay veya yılda bir kez  hastalıklara karşı dikkatli olmanız ve kontrollerinize gitmeniz önemlidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X