22 yaşında erkek hasta (öğrenci)
Şikâyeti: Şuur bozukluğu
Hasta böbrek yetmezliği nedeniyle bir yıl önce polikliniğimize başvurmuş. Tarafımızdan tedavisi düzenlenmiş. Ayakta tedaviye devam demişiz. Önerilerimizi dikkate almış ve ayakta tedavisine devam ettirmiş. 2-3 ayda bir kontrollerine gelip gitmiş. Ayrıca ayakta tedavi verdiğimiz her hasta için dikkat etmesi gereken hususlara riayet etmesini söyleriz.
Genellikle böbrek hastaların dikkat etmesi gereken hususlar:
Bol su içmeleri veya susuz kalmamaları
Özelikle ağrı kesicilerden uzak durmaları
Verilen ilaçları düzenli kullanmaları
Tansiyonlarına dikkat etmeleri
Düzenli doktor kontrollerine gitmeleri
Kirli ortamlarda uzak durmaları vb hususlar öneririz.
Bu hastamıza baktığımızda neden bu hale geldiğine ve önerilerimize ne derece dikkat ettiğine bakalım:
Hasta, böbrek hastası olmasına rağmen oruç tutmuş. Önerilerimizi dikkate almamış.
Böbrek hastalarının oruç tutmaları sakıncalı olup, hastamızda olduğu gibi bu tip durumlara neden olabilir. Hastayı sorguladığımızda, bizim geçen sene de oruç tutma dediğimizi ama tuttuğunu ve bir şey olmadığını söyledi.
En büyük hatalarımızdan bir tanesi de bu. Doktor demesine rağmen yapmadım ama bir şey olmadı.
Ama bu sefer oldu. Şimdi de çık işin içinden, nakil olmasa hayatı boyunca diyalize mahkûm olacaktır. Kısacası kendine yazık etti.
Konu ne olursa olsun kafamıza göre değil de o konunun uzmanına sormak ve ona göre hareket etmek en iyi olanıdır. Aksi taktirde bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamız doğaldır.
Sonuç:
Konu, sadece sağlık için değil, her konu veya sorun için o işin uzmanına sorun ve uzmanın önerileri doğrultusunda hareket edin. Bana bir şey olmaz ve de bak uzmanın dediğini yapmadım ama bir şey olmadı demeyin. Her işin doğrusu da bu.