Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sağlıkta sık yapılan yanlışlıklar-1

Köşe Yazısını Dinle

Bu yanlışlıklardan en sık olan, birinden bahsedelim. Bilindiği gibi kilo alımı en sık rastlanan ve en önemli sağlık sorunlarındandır. Daha önce birçok kez bahsetmiştim.  Kısaca yine bahsedeyim.

Obezitenin (kilo alımı) sağlık üzerinde yarattığı olumsuzluklar:

– Tansiyon yüksekliği

– Damar sertliği

– Kalp hastalıkları

– Başta diz ve bel olmak üzere eklem ağrılar veya hasarı

– Diyabete davetiye çıkarma

– İnsülin direnci

– Depresyon

– Kansere yatkınlık

– Hareket kısıtlığı

Peki bu olumsuzluklara rağmen neden kilomuza dikkat etmiyoruz ve bunun için çabalamıyoruz. Yanlışımız nerde ve neden kilo alıyoruz veya aldığımız kiloyu neden vermiyoruz? 

Nerde yanlışlık yapıyoruz bakalım:

– Yeteri kadar gayret göstererek sporumuzu yapmıyoruz

– Çoğu zaman spor yapmaya üşeniyoruz

– Diyete dikkat etmiyoruz

– Biraz diyetimize dikkat ettiğimizde çok dikkat ettiğimizi zannediyoruz

– Özelikle hamur ve tatlı tüketimini fazla yapıyoruz

– Sabah kahvaltısı,  ayak üstü acele yemeklerde ve gün düzenlemesinde poğaça ve börekten geri kalmıyoruz.

Bu olumsuzluklara rağmen hep şunu söyleriz; Ya yememe rağmen kilo alıyorum veya çok gayret etmeme rağmen kilo veremiyorum.

Hiç kimse kendini veya etrafındakilerini kandırmasın veya bu yanlışlığa kendini kaptırmasın. Eğer bir kişi kilo alıyorsa ve de kilo vermiyorsa diyetine ve sporuna dikkat etmiyor veya yeteri kadar dikkat etmiyor. Kilo havadan sudan alınmıyor, yiyeceklerden alınıyor. Bu konuşmaları çok duymuşsunuzdur, ya hiçbir şey yemiyorum yine de kilo alıyorum veya ne yersem bende kilo yapıyor.

Bunların hepsi başta kendini sonrada etrafındakilerini kandırmaktan başka bir şey değildir. Kilo havadan sudan alınmaz. Yiyeceklerle alınır.

En büyük yanlışlığımız budur. Eğer diyetle ve sporla kilo vermiyorsanız, gayret etmeye devam edin hiç değilse daha fazla kilo almayın.

Sonuç:

Hiç kimse diyetime ve egsersizlerime dikkat ediyorum yine de kilo vermiyorum yanlışlığına kapılmasın ve bu yanlışlıkla kendini kandırmasın. Yeterli bir diyet ve egsersiz ile kilo verirsiniz. En kötü ihtimale olan kilonuzdan daha fazla kilo almazsınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X