VAKA:
22 yaşında bayan hasta.
Öğrenci.
Şikâyeti: Halsizlik, yorgunluk, ağız kokması.
Bu şikâyetleri hafif varken son 6 aydır şiddetlenmeye başlamış. Doktora gitmemiş. Belki de korkmuş. Korkma nedenine gelince, abisi böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giriyormuş. Hastamızda, bende de böbrek yetmezliği çıkar ve diyalize alırlar düşüncesi ile korkup doktora gitmemiş. Hani bir söz var korkulan başına geldi diye.
Bu hastamızda da korkulan başına geldi.
Hasta geldiğinde yapılan muayene ve tetkikler sonucu son dönem böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Acil diyalize alındı. Birkaç sefer tekrarlandı. Şikâyetleri hafifledi ve rahatladı.
Ancak geç kalınması üzücü bir tablo. Hastamızda olduğu gibi bazı şikâyetleriniz olduğunda ihmal etmemeniz gerekir. Doktora gitmelisiniz.
Böbrekler için bakalım:
Eğer aşağıdaki şikâyetleriniz varsa böbrek yetmezliği aklınıza gelmelidir.
-Halsizlik-Yorgunluk
-Ağızda kötü koku gelmesi
-Kansızlık
-Kaşıntı
-Kemik ağrıları
-Gece sık sık idrara çıkma
-Ayaklarda ve vücutta ödem.
Bu hastamızı değerlendirdiğimizde;
Hastamız 4 kardeşler. Büyüğü diyalize giriyor. Onun bir küçüğü de diyalize alındı. Onun da küçüğü idrarda protein atılımı tespit edildi. İdrarda protein atılımı, ilerde böbrek yetmezliğinin de habercisi olduğunu da unutmadan araştırmak gerekir.
Sonuç:
Bazı hastalıklar irsi (genetik) olup bir yakınında görüldüğünde diğerlerinde de olabileceğini düşünerek araştırılmadır. Bu çok önemlidir. Bu ailenin büyük çocuğunda böbrek yetmezliği tespit edilir edilmez diğer kardeşleri de araştırılsaydı bu ikinci çocuk diyalizden kurtulabilirdi. Bu nedenle bir kişide önemli bir hastalık çıktığında özellikle birinci dereceden akrabalar başta olmak üzere araştırılmalıdır.