Altan Kutucu
Altan Kutucu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bireysel çalışma

Basketbolda istatiksel olarak isabet yüzdenizi artırmak istiyorsanız ya da bir hareketi mükemmel bir şekilde yapmak istiyorsanız, uygulamanız gereken şey basittir; aynı hareketi defalarca tekrar etmek

“Basketbol bir tekrar sporudur” sözü, son derece doğru bir sözdür. İsimlerini iyi bildiğimiz çoğu iyi şutörün, takım antrenmanı sonrası özel olarak salondan çıkmayarak şut atması bu yüzdendir.

Ya da basketbolun en temel tekniği olan turnike veya top sürme çalışmalarının hala en elit basketbolcular tarafından her antrenmanda defalarca yapılmasının nedeni budur.

İşte yine bu nedenle günümüzde bir çok profesyonel ya da gelişmekte olan basketbolcu, takım antrenmanlarına ek olarak bireysel antrenmanlarla kendini geliştirmeyi tercih etmektedir.

Genellikle bire bir- antrenör ve basketbolcu  şeklinde olan bu çalışmalarda eksik yönlerini tamamlama, geliştirmek istedikleri özelliklerini pekiştirme veya yeni teknikler öğrenme üzerinde durulur.

Takım antrenmanlarında dönem dönem bireysel çalışmalar yapılsa da takım halinde çalışmalar yoğunlukta olduğu için  sporcu ile özel çalışmalara az yer verilir.

Özellikle altyapı çalışmalarında fundamental’a fazla zaman ayrılır ancak  küçük takım seviyesinden itibaren takım halinde hareket etmek sporculara öğretilmek istendiğinden bireysel çalışmalar ikinci plana atılabilmektedir.

Sonuç olarak; bir basketbolcu için bireysel antrenmanlar gelişim için çok önemlidir.

Bu çalışmalarda antrenörle bire bir çalışıyor olmanın artıları da büyüktür.

Çünkü antrenörün bütün dikkati çalıştığı basketbolcu üzerindedir ve verdiği geribildirimler direkt o sporcuya yönelik olduğu için sporcunun hareketi düzeltme, geliştirme aşaması daha etkili olmaktadır. 

Teknik yönlerini mükemmelleştirilene kadar tekrar etme şansları da ellerindedir. Bireysel antrenmanların basketbolcunun çalışma rutininin içinde yer alması lüks değil, zorunluluktur ve bilinçli her basketbolcu bireysel antrenmanları başarıya giden yolda kullanmaktadır.

Bireysel antrenmanlar sezon boyu yapılması gerekse de yoğun antrenman ve maç programından dolayı sezon boyunca oyuncular buna zaman ayırmakta zorlanabilir.

Özellikle yeni sezon öncesi ve sezon arası bireysel antrenmanlar için ideal zamanlardır. 

Sezon bitiminde ya da arasında kendinize dinlenmek için mutlaka ama zaman verin.

Sezon sonrası kendinizi toparlamanız çok önemlidir. Bunun da tek yolu rahatlamaktır. Bu dinlenme süresi maksimum 2 haftayı geçmemelidir.

Koçunuzla sezon hakkında konuşun ve neyi iyi yapıp neyi yapamadığınızı öğrenin. Hangi yönlerinizi geliştirmeniz gerektiği konusunda bilgi alın.    

Tatil bitiminde artık bireysel çalışmalarınıza başlamalısınız ve programınızın çoğu yetenek çalışması üzerine olmalıdır. Şut mekaniğinizi düzeltin ve mükemmelleştirin. 

Şut istatistiğinizi arttırın. Bunlar sezon içinde çalışmaya vakit bulamayabileceğiniz şeylerdir. O nedenle sezon dışı zamanları çok iyi kullanın. Kuvvet çalışması yapın. 

Bireysel antrenörle çalışın. İmkanlarınız dahilinde eğer mümkünse bire bir çalışacağınız bir antrenörünüzün olması, oyununuzu kesinlikle bir üst seviyeye çıkartacaktır. 

İmkanınız varsa bir yetenek kampına gidin. Farklı takımlardan ve belki de sizden daha iyi oyuncularla oynamak sizi mutlaka geliştirecektir.  

Mental olarakta kendinizi muhakkak hazırlamalısınız çok kitap okuyun ve zihninizi geliştirin, zira basketbol zeki insanların oyunudur bunu hiç unutmayın.

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X