Basketbolda hep duyarsınız, “1 numara, 3 numara oynuyor, 5 numarası yok” gibi terimler. Basketbolda 5 pozisyon vardır ancak farklı basketbol terimlerinde farklı basketbol pozisyonları da karşımıza çıkabiliyor. Bazı basketbolcular ise birkaç pozisyonu oynayabilme yeteneğine sahip olabiliyorlar. İşte bu pozisyonlar ve bunlara verilen numaraların anlamları.
1-Oyun Kurucu-Point Guard: Basketboldaki 1 numaralı oyun kurucu pozisyonu için kullanılır. Oyuncu Kurucu: Gerçek manada oyuncu kurucu daha çok takımı oynatmak için mücadele verir. Oyuncu kurucular asist yapmak ve diğer takım arkadaşlarına kolay basket imkanı sağlamak için pozisyon üretmeye ve oyunu kurmaya çalışırlar. Bu oyuncular pozisyonlarının sorumluluklarını iyi bilir ve takımı doğru yönlendirirler. Combo Guard 1 ve 2 numaralı pozisyonları oynayabilen, yani hem oyun kurucu hem de şutör guard özelliklerine sahip oyunculardır. Bu oyuncuların top sürme ve fundamental yetenekleri yüksektir ve aynı zamanda da iyi şut atarlar.
2–Şutör Guard-Shotting Guard: Basketboldaki 2 numaralı pozisyondur. Bu terim shooting guard veya off guard olarak da karşınıza çıkabilir. Daha çok şuta dayalı bir şekilde takımın skor yükünü çekerler. Bazı şutör guardlar daha gelişmiş oyuncu kurucu yeteneklerinden dolayı combo guard olarak da anılır. Swingman: Wing player olarak da adlandırılan bu oyuncular hem şutör guard hem de kısa forvet pozisyonlarında oynayabilen oyunculardır.
3–Kısa Forvet-Small Forward: Basketbolda 3 numaralı pozisyonda oynayan oyuncuya kısa forvet denir. Kısa forvetler sayı atarak guardlara ve ribaund alarak uzun oyunculara yardım ederler. Kısa forvetler gerektiğinde 2 numara ya da 4 numara da oynayarak takıma katkı verirler. Cornerman (Stretch Forvet): Hem 3 numara hem de 4 numara pozisyonlarında oynayabilen forvet oyuncuları için söylenen terimdir. Hem kısa forvet hem de uzun forvet olarak oynayabilen bu oyuncular bir şutör kadar kısa değillerdir. Bir pivot kadar da uzun ve yavaş değillerdir. Point Forvet: Kısa ve uzun forvet oyuncularının ihtiyaç duyulduğunda, oyun sıkıştığında ya da son hücum kullanılırken oyun kurucu gibi oynamaları gerekebilir. İşte bu durumdaki pozisyonu point forvetler oynar. Forvet özelliklerinin yanında gelişmiş oyun kurucu yetenekleri olan bu oyuncular bazı maçlarda kilit rolleri üstlenirler.
4-Uzun Forvet-Power Forward: Uzun forvet, yani 4 numara pozisyonunda oynayan oyunculardır. Pota altında takımın en uzun oyuncusuna pivota yardım ederler. Uzun forvetlerin genelde çok iyi şutları da vardır. Pivotlara göre top tekniği daha yüksek olan uzun forvetler atletik özelliklerini de kullanarak ribaundlarda da çok etkili olurlar.
5-Pivot-Center: Basketboldaki pota altı pozisyonudur ve 5 numara pozisyonunda oynayan oyunculara pivot denir. Genellikle uzun boylu olurlar. Ribaunt alanında takımın yükünü çekerler ve yaptıkları bloklar ile de pota altını korurlar ve caydırıcı bir savunma tehditi oluştururlar. Çembere yakın mesafede topla buluştuklarında çok etkili olan pivotlar yüzü dönük veya sırtı dönük oyunlarla sayıya giderler. Forvet-pivot (Bigman): Hem uzun forvet pozisyonunda hem de pivot pozisyonunda oynayabilen uzun oyunculara forvet-pivot denir. Forvet-pivotlar, pivotlara karşı daha hızlı olmalarını ve pick and roll gibi ikili oyunları iyi oynamalarını kullanırlar. Bigman denilen bu oyuncuların özellikle de orta mesafe şutları yüksek isabetlidir, savunmayı üstüne çeker ve bu sayede hızlı olmalarını daha iyi kullanırlar.
Haftaya görüşmek üzere…