Son günlerde… Kent gündeminde Yunuseli Havalanı arazisine ne yapılacağı tartışmaları kebt gündeminde öne çıktı.
Arazi rezerv alanı kabul edilip yapılaşmaya mı açılmalı, kamunun kullanacağı şekilde yeşil alan mı olmalı tartışmaları siyasi açıklamalara yansıdı.
Bunun yanında…
Kentin içinde küçük bir havaalanı olarak işlevini sürdürmesi gerektiğini düşünen önemli bir kesim de var.
Örneğin…
Geçmişte Mimarlar Odası ve GESİAD başkanlıklarıyla Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği yapan, belediye meclisi üyesi olarak hizmet eden, bir dönem siyasetin de farklı yüzü olan M. Orhan Efe bunlardan biri.
Halen…
BUMİAD Danışma Kurulu Başkanı olan Efe, aynı zamanda kısa adı UTEK olan Uzay Havacılık ve Teknoloji Derneği’nin de kurucu başkanı.
Konuya da buradan ilgi duyuyor. Görüşü net:
“Yunuseli Havaalanı’nın mutlaka ve mutlaka havalalanı olarak hizmetinin devam ettirilmesi bu kentte nefes alan her bir bireyin kentsel yaşam sorumluluğudur.”
Aksini savunmanın “gelecek nesillerin haklarını gasp etmek” olacağını düşünüyor ve 80 yıllık Yunuseli Havalanı için şunu anımsatıyor:
“Sayın Cavit Çağlar devlet Bakanı olduğu dönem Yunuseli Havaalanı pist boyunu doğu istikametinde yaklaşık 2 kilometre uzatarak büyütmeyi çok arzu etmiş, projelendirmişti. Amaç çok güzeldi ama tarımsal amaçlı ova elden gidecekti. STK yöneticileri olarak ovanın korunması ve pist uzatıldığında BUTTİM aksına gelmesi dolayısıyla tehlikeler yaratacağını savunarak aynen korunmasını, ama bu güzel amacın Yenişehir Askeri Havaalanı’nın sivil havacılığa açılması ile çözülebileceğini söylemiştik.”
Bugünkü düşüncesi şu:
“Bugün eğer Yunuseli Havaalanı’nı kaybedersek Cavit Beyin projesine karşı çıkmış olmak içimde bir hicran yarası olarak ebediyete kadar yaşayacak.”
Umudu şu:
“İnşallah o kötü günleri yaşamayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız aklıselim bir kişiliğe sahip, mutlaka doğru olanı yapacaktır.”
Efe’den ‘kent havaalanı’ için Londra örneği
80 yıllık Yunuseli Havaalanı’nın sonsuza kadar işlevini sürdürmesini savunan M. Orhan Efe örneği, Bursa’nın iki katı nüfusa sahip Londra’dan verdi:
“Londra da Heatrow, Stansted, Gatwick, City, Luton, Southend olmak üzere 6 uluslararası havalimanı ile Fairoaks, Dunsfold, Redhill Aerodrome, Biggin Hill, Farnborough gibi Yunuseli büyüklüğünde 5 adet olmak üzere toplam 11 havalimanına sahip.”
Şunu da ekledi:
“Bu hesaba göre Bursa’nın Yunuseli ve Yenişehir yanında 4 havalimanına daha ihtiyacı var.”
Bursa için bulunmaz fırsat: Yunuseli Havaalanı’ndan nasıl yararlanırız?
Bugünkü süreçte… Yunuseli Havaalanı için özeleştiri yapan BUMİAD Danışma Kurulu Başkanı M. Orhan Efe kent içi havalimanlarının gereklilik olduğunu vurgulayıp öneri getirdi:
Bir…
“Acil iniş alanı, doğal afet uçuş alanı, ambulans uçak ve helikopter alanı, yangın söndürme grubu, ilaçlama grubu, yolcu taşıma alanı, eğitim alanı, havacılığı özendirecek etkinlikler alanı, havacılık festival alanı, eğitim uçuşları alanı gibi onlarca hizmeti olur.”
İki…
“Bursa havacılık festivalleri, hatta fuarlarına öncülük edebilir.”
Şunları da anımsattı:
“Yunuseli Havaalanı’ndaki Bursa Hava Motorlu Araçlar Okulu uzun yıllar ordumuza personel yetiştirip 2006’da İzmir’e taşınınca binalara Jandarma Astsubay Okulu bin öğrencisiyle yerleşti. 2016’da da Işıklar Askeri Lisesi için temel atma hazırlığı yapıldı, ama kaldı.”
Meslek Lisesi’nden Airbus ve Boeing kaptanlığına
Havaalanının gerekliliği konusunun eğitim boyutu da var. M. Orhan Efe onu da şöyle anlattı:
“Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde 1996 yılından bu yana Uçak Bakım Alanı ve Motorlu Araçlar Teknolojisi ile havacılık eğitimine çok büyük katkılar veriliyor.”
Örneği çarpıcı:
“Bu liseden mezun olup şu an Airbus ve Boeing pilotluğu yapanlar var.”
Bu nedenle, havaalanında eğitim kompleksi de önerdi.
Türkiye Düşünce Kulübü’nün adına uygun ‘düşünce alışverişli’ kongre
Yola… 2009 yılında 40 üye ile Bursa Düşünce Kulübü olarak çıktığında Ercan Yakut’un hedeflerini yine bu sütunlardan aktarmıştık.
Hızla büyüyüp şubeleşme başlayınca yapısal değişiklik gereği ortaya çıktı ve Türkiye Düşünce Kulübü doğdu.
Son durumu…
Türkiye Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut’a sorunca, TDK’nın geldiği noktayı da öğrendik:
“52 il ve 13 ilçede şubemiz, 12 de yurt dışı temsilciliğimiz var.”
Geçen haftayı…
Anadolu kentlerinde ziyaretlerle geçiren Yakut, yolcukların nedenini şöyle açıkladı:
“Aralık ayında TDK’nın büyük kongresi var. Bunun için de şimdiden hazırlığa başladık ve adımıza uygun davranarak şubelerimizin düşüncelerini öğrenip fikir alışverişi yapıyoruz.”
Şunu da ekledi:
“İlk etapta Adana, Mersin, Osmaniye ve Konya şubelerimizi ziyaret edip fikir alışverişinde bulundum.”
Gazeteci Türkan Genç’i de kaybettik
Bir dönem… Olay’da birlikte çalıştık. Gazete binasının Ulubatlı Hasan Bulvarı’nda olduğu yıllar imza attığı haberlerle yıldızı parladı. Kent gazetesinde siyaset yazdı. Bir süredir de Marmara gazetesinde yazıyordu.
Türkan Genç yüzünden eksik olmayan gülümsemesi, koşulsuz saygısıyla iyi bir meslektaşımız, kardeşimizdi. Fakat gencecik yaşında kansere yenik düşüp aramızdan ayrıldı.
Allah rahmet eylesin.