Raporu… Yükseköğrenime Geçişte Öğrenci Hareketliliği adıyla YÖK yayınladı. Ortaya da üniversite tercihlerini gösteren çok çarpıcı bir tablo çıktı.
O çarpıcı tabloyu…
Bursa Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak incelerken, önceliği Bursa’daki öğrencilerin tercihlerine verdi.
Çıkardığı sonuç şu:
“2021’de Bursalı öğrencilerin 5 bin 835’i yine Bursa’daki Bursa Uludağ ve Bursa Teknik üniversitelerini tercih etmişler. Bu da, yüzde 24.6 yapıyor.
Tablonun bir gerçeği de şu:
“18 bin 782 Bursalı öğrenci de başka illerdeki üniversiteleri tercih etmişler. Bu da yüzde 77.4 olarak karşımıza çıkıyor. Başka illerden de 13 bin 662 öğrenci Bursa’yı tercih etmiş.”
Bu durumda…
Bursa’da üniversite yerleştirme sınavında başarılı 24 bin 617 gencimiz var.
Ne var ki…
Sınavı kazanan o 24 bin 617 öğrenciden 18 bin 782’sinin, yani yüzde 77.4’ünün başka illerdeki üniversiteleri tercih etmeleri ya da zorunda kalmaları da sınav sonucu kadar önemli.
Çünkü…
Böyle bir tablodan, Bursa’daki 2 kamu üniversitesinin artık yeterli olmadığı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.
Mudanya Üniversitesi’nin bu yıl öğrenci alacağını ve 4 bin öğrenci kapasitesine sahip olduğunu düşünürsek, YÖK’ün yayınladığı tablodan; Bursa’da daha fazla özel üniversiteye gerek olduğu sonucunu çıkarırız.
Yine…
Doç. Dr. Yüksel Okşak’ın açıklanan YÖK raporu üzerindeki incelemesi sonucu vurguladığı bir sonuç tespiti daha var.
Diyor ki:
“2021 yılında Bursa, üniversiteye yerleşen öğrenci sayısında Türkiye’de 6. sırada. Aynı yıl, yani 2021’de Bursa, üniversite sınavı başarı sıralamasında Türkiye’de beşinci sırada.”
Ardından…
“2 bin 176 engelli öğrenciden 29’u Bursa’yı tercih etmiş” deyip şu yorumu yapıyor:
“Hem Bursa’nın üniversite öğrencileri başka illere misafir olmuş, hem de Bursa başka illerin öğrencilerini misafir etmiş.”
Öğrenci gelen ve giden ilk 10 il listesi
Raporda… Bursa’da yaşayıp başka üniversiteleri tercih edenlerin gittikleri ilk 10 il şöyle sıralanıyor:
Bursa 5 bin 835, İstanbul 3 bin 905, Ankara 1.423, İzmir 1.326, Balıkesir 1.087, Çanakkale 857, Kütahya 849, Eskişehir 742, Sakarya 695, Kocaeli 536.
En çok öğrenci gelen 10 il ise şöyle:
İstanbul 1.493, Balıkesir 378, Kocaeli 371, Ankara 369, İzmir 310, Manisa 206, Antalya 195, Tekirdağ 189, Sakarya 174.
Siyasette sessiz transfer: DEVA’dan Gelecek’e Osmangazi yönetimi
4 Aralık’ta… DEVA Bursa İl Kongresi’nde Erman Kızılyel kaybetti, ama ekibi siyasi partilerin ilgisini çekti.
Bu noktada…
Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız, temasa geçtiği Burhan Baburhan’a Osmangazi İlçe Başkanlığı, arkadaşlarına da yönetim vaat etti.
Vaadini de atamalarını yaparak yerine getirdi
İşte…
2 ay önce gerçekleşen siyasetin sessiz transferi sonrası Gelecek Partisi Osmangazi İlçe Başkanı Burhan Baburhan ile Başkan Yardımcısı Zehra Hürsever ziyaretimize geldiler.
Sanayici olan, sivil toplum örgütlerinde çalışan Baburhan ve Hürsever siyasete ilk kez adım atanlardan, ama heyecanları ve hedefleri büyük.
İlk etapta…
140 üyeyle aldıkları Gelecek Osmangazi’de 2 ayda 600 üyeye ulaşmışlar. Yürütecekleri siyasetin işareteni Baburhan şöyle verdi:
“Sokaktaki halka ve umutsuz gençlere dokunup birlikte yürüyeceğiz.”
Mudanya DEVA’dan empati siyaseti
Dr. Dilek Durak… Sokakta hareketli siyaseti sever. DEVA Mudanya İlçe Başkanı olarak ilçe merkezindeki mahallelerden köylere ayak basmadık yer bırakmıyor.
Dahası…
Engelliler Haftası kapsamında empati siyaseti ile Mudanya’da yaşayan engellilerin sıkıntılarını yansıttı.
Bu yolla…
Tekerlekli sandalye ile kaldırımda ilerleyemediği için can güvenliği riski yaşayan engellilerin karşılaştıklarına dikkat çekti.
Rize-Artvin Havalimanı bir efsaneyi yıktı, Yenişehir savunması çöktü
Ne zaman… Yenişehir Havaalanı’nın canlandırılması için uçuşların artması istense, Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Hava Yolları’ndan şu savunma geliyor:
“Yenişehir, İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı’na çok yakın.”
Yalan da değil…
Sabiha Gökçen en fazla 1 saatlik mesafede. Yenişehir’den haftada en fazla 3 gün uçuş varken Sabiha Gökçen’den günün her saatti her yere daha ucuz biletle uçmak mümkün.
Üstelik…
Bursa Büyükşehir Belediyesi de Sabiha Gökçen’e yolcu taşımak için otobüs seferlerini arttırdı.
Bununla birlikte…
Yenişehir’den sefer artışı isteklerinde ortaya konan büyük bir havaalanına yakınlık gerekçesi, Trabzon’a yarım saatli uzaklıktaki Rize-Artvin Havaalanı ile çöktü.
Trabzon’da uluslararası havaalanı varken, yarım saatlik yoldaki Rize’de, deniz doldurularak havaalanı yapılması elbette övünülecek bir yatırım, ama Bursa’ya haksızlık da bitmeli.
Cemal Arık’ın eşi hayalinin sergisini açtı
Cemal Arık’ı… 1989 yerel seçiminde DYP İnegöl Adayı olarak tanıdık. Seçimi kazanıp, ANAP’lı Muhittin Tanoğlu’ndan İnegöl Belediye Başkanlığı’nı devraldıktan sonra kolları sıvadı ve önemli işlere imza attı.
Örneğin…
Tanoğlu’nun planlamasını yaptığı Alanyurt’u kooperatiflerle yaşama geçirerek yeni bir İnegöl inşa etti.
Eşi Şadiye Arık’ın başarılı bir ressam olduğunu da Merinos’ta açtığı hayalim sergisiyle öğrendik.