Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yıllarca Avrupa sorguladı, şimdi de biz sorduk: Ülkeye göre insan hakkı olmaz

Köşe Yazısını Dinle

Yılbaşından beri… Fransa, Almanya, Hollanda’yı ziyaret ettiler. Her ülkede, “Avrupa’da ırkçılığın ve İslam karşıtlığının neden yükseldiğini” araştırdılar.

Geçen hafta da…

5 günlük çalışma ziyaretiyle İngiltere’deydiler.

Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığındaki TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun çalışma stratejisinde edilgenlikten etkenliğe geçiş dikkat çekiyor.

Nitekim…

Londra dönüşü, Çavuşoğlu’nu aradığımızda izlenimimizi dile getirdik:

“Eskiden Avrupa ülkeleri gelip insan hakları konusunda sorgular, hatta ihlaller nedeniyle uyarırlardı. Şimdi tersine döndü, artık biz gidip Batı’yı araştırıyoruz.”

Bunun üzerine…

“TBMM’de diğer komisyonlar İç Tüzük’le kurulurken, kanunla kurulan tek komisyon biziz” diye başlayan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu şunu vurguladı:

“Kanunun verdiği görevler arasında, gerektiğinde dış ülkelerdeki insan hakları ihlallerini incelemek ve bu ihlalleri o ülke parlamenterlerinin dikkatine doğrudan ya da parlamenter forumları aracılığıyla sunmak var.”

Ardından…

“Yurt dışındaki insan haklarıyla ilgili kanunen bize tanınmış görevi yerine getiriyoruz” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Avrupa’da yaklaşık 6 milyon vatandaşımız var. Avrupa nüfusunun beşte biri de müslüman. Fakat Avrupa ülkelerinde ırkçılık ve İslam karşıtlığı yükseliyor. Dolayısıyla orada hak ihlalleri var.”

Bu noktada…

Komisyon bünyesinde Avrupa’da Yükselen Irkçılık ve İslamofobiyi Araştırma İnceleme Alt Komisyonu kurduklarını anımsatıp, “Tabii bu Avrupalılar için yeni bir şey” dedi ve şunu söyledi:

“Avrupa Birliği’nde insan hakları standardının gelişmesinden yanayız. Kendilerini insan hakları ya da demokrasi ihraç eden olarak ifade eden Avrupalılara insan haklarında bazı gelişmelere ihtiyaç duyduklarını hatırlatıyoruz.”

Düşüncesi şu:

“İnsan hakları evrensel değerlere sahip. Coğrafyalara, kıtalara, ülkelere göre değişmez.”

 

İnsan hakları ihlallerini yüzlerine söyledi

Londra’da… 5 gün Avrupa’da yükselen ırkçılık ve İslam karşıtlığı araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu tespitlerini de İngiliz parlamenterlerin yüzlerine söyledi.

Değerlendirmesi şu:

“Son zamanlarda Avrupalı dostlarımız insan hakları söz konusu olunca insanları kompartmanlara ayırıyorlar. Avrupa’da yaşayanlar sanki birinci sınıf, diğer ülkelerdekiler arka sıralarda anlayışı var.”

 

Çavuşoğlu, çok etnik kökenli Londra’nın riskleri ve izlenimlerini anlattı

Açıkçası… İngiltere’nin başkenti Londra’da 5 günlük ırkçılık ve İslamofobi araştırması çok önemli.

Nitekim…

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu önce şuna dikkat çekti:

“Türkiye’den görevli giden yöneticiler, öğretmenler, din görevlileri, müşavirlerle görüştük. Dünyanın ilk parlamentosu bilinen Westminster İngiliz Parlamentosu’nda İnsan Hakları Komitesi’yle bir araya geldik. Türkiye dostu parlamenterlerle görüştük,  Müslüman parlamenterlerle buluştuk.”

Şunu da vurguladı:

“İngiliz polisi içinde Müslüman Polisler Derneği ve Türk Polisler Grubu var. Onları dinlemek bizim için inanılmaz deneyim oldu.”

Kaygılarını da paylaştı:

“Londra’da resmi makamlar ırkçılık ve İslamofobiye ciddi bakıyorlar, ama başka kentler farklı. Tanımı yapılmadığı için de sıkıntı var. Müslümanlara yönelik bazı kararlar ise çok sakıncalı.”

 

Orman Bölge Müdürü değişti

Anlaşılan… Her kasım ayında Bursa Orman Bölge Müdürü değişiyor. Sürpriz kararnameyle Yalçın Akın’ın görevden alınıp Mustafa Ülküdür’ün atandığını 6 Kasım 2021 günü duyurduk.

Bu kez…

Cumhurbaşkanı Kararı’yla Ülküdür görevden alınıp yerine Ankara Bölge Müdür Yardımcısı olan Esat Şimşek atandı. Şimşek yeni görevine başladı.

Orman Bölge’de yarın da Ovaakça’da fidan dikimi var.

 

Yenişehir-Diyarbakır uçuşları haftada 2 gün seferlerle 2 Mart’ta başlıyor

Sabah… Sevindirici gelişmeyi Bursa Diyarbakırlılar Derneği Kurucu Başkanı Şehmus Seviş’den öğrendik.

Dedi ki:

“Bursa Yenişehir Havaalanı’ndan Diyarbakır’a pazartesi ve perşembe günleri olmak üzere haftada 2 gün karşılıklı uçak seferlerinin 2 Mart’taki yaz tarifesiyle birlikte başlaması kararlaştırıldı.”

Gelişme önemli…

Çünkü, Diyarbakır’dan Bursa’ya yerleşen önemli bir nüfus var. Yine, Diyarbakır’ın çevre illerinden gelen hemşerilerimiz Bursa’da yaşıyorlar.

Karayolundan 1 günü aşan yolculuklar yerine, Diyarbakır ve çevre illerine Yenişehir’den uçuşlarla ulaşmak istiyorlar.

O bakımdan…

THY’nin 2023 Yaz tarifesi kapsamında Anadolu Jet’in uçuş programına 2 Mart’tan itibaren haftada 2 gün Yenişehir-Diyarbakır uçuşlarını almasını önemsedik.

Darısı Gaziantep uçuşlarının başına.

 

Saygıyla ve minnetle anıyoruz…

Aslında… 10 Kasım’lar matem günü değil, ama milletimiz için ayrı bir hüznü var.

Bugün de…

Yorgun bir millete Kurtuluş Savaşı kazandıran, sonra da Türkiye Cumhuriyeti’ni kurup modern dünyada yerimizi almamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. yıldönümü.

En büyük mirası olan cumhuriyetimize tüm değerleriyle sahip çıkarak Büyük Önder’i saygıyla ve minnetle anıyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X