Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yeni milletvekilini Osmangazi-Nilüfer mi, Yıldırım-İnegöl nüfusu mu belirleyecek?

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Yüksek Seçim Kurulu illerin nüfusu ve nüfus artış oranlarını baz alıp, milletvekili sayılarını belirliyor. Bunu da her yıl bu zamanlar yapıyor.

Yani…

Dün sabahki açıklama ufukta erken seçim olduğu anlamına gelmiyor.

Fakat…

Son seçimde; 1. Seçim Çevresi’nde 10, 2. Seçim Çevresi’nde 10 olmak üzere toplam 20 milletvekili seçen Bursa’nın 1 yeni milletvekiliyle toplam milletvekili sayısının 21’e çıkması yeni ve önemli.

Yanı sıra…

Eskişehir’in milletvekili sayısı 6’dan 7’ye, Tunceli’nin 1’den 2’ye, Bayburt’un 1’den 2’ye çıkıyor. İstanbul’un milletvekili sayısı 2 eksilip 98’den 96’ya inerken, Hatay’ın 11’den 10’a, Kütahya’nın 5’ten 4’e düşüyor.

Şunu merak ettik:

“Bursa’nın iki seçim bölgesinde 10’ardan toplam 20 milletvekili var. Acaba hangi bölgenin milletvekili sayısı 1 artacak? 1. Bölge mi 11, yoksa 2. Bölge mi 11 olacak?”

Bu dağılımı YSK henüz yapmadı.

Biz de…

İl Sekreterliği ve Osmangazi İlçe Başkanlığı gibi görevler yaptığı için teşkilattan gelen, dolayısıyla siyasi matematikleri bilen AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’e sorduk.

Aradığımızda…

Ailesiyle birlikte, Bosna’daki bir düğüne gidiyordu. Şunu söyledi:

“YSK, nüfusa göre seçmen sayısı oranını dikkate alıyor. Bursa İl geneli için aldığı bu ilk karardan sonra, yeni milletvekilinin hangi seçim çevresine ekleneceği de yine ilçelerin nüfus ve seçmen oranına göre hesaplanmasıyla belirlenecek.”

Yeni milletvekilini…

Büyükorhan, Karacabey. Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Osmangazi’nin yer aldığı 1. Bölge mi; yoksa Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi. Yenişehir, Yıldırım’dan oluşan 2. Bölge mi alacak?

Bu iki bölgenin en büyük nüfusa sahip ilçeleri olarak da bir tarafta Osmangazi-Nilüfer, diğer tarafta Yıldırım-İnegöl var.

Bu bile başlı başına yerelde siyasi rekabet oluşmasına yol açıyor.

AK Parti’de kadın harekatı başladı

Siyaset camiası… AK Parti geçmiş dönem milletvekili rahmetli Ali Koyuncu’nun kızı olarak tanıyor. Av. Büşra Koyuncu babadan siyasetçi. AK Parti Genel Merkezi Disiplin Kurulu Üyesi olarak siyaset yapıyor.

Nitekim…

AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Av. İmren Çavuşoğlu ile birlikte Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş’u ziyaret edip; İlçe Kadın Kolları, mahalle başkanları ve Belediye Meclisi kadın üyeleriyle buluştular.

Osmangazi’de kadın hareketi başlattılar.

Baro’da seçim hazırlığı: Sibel Özbudak bütünleştirici olmak için aday

Av. Sibel Özbudak’ın… Sosyal sorumluluk çalışmalarını 10 yılı aşkın süredir izliyoruz. Bursa Kadın Kuruluşları Birliği dönem koordinatörlüğü yaptı. Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği yönetiminde yıllardır yer alıyor.

Soma maden faciasında, kadın dayanışması adına Bursa’dan ilk yetişenlerdendi.

Şimdi de…yapılacak Bursa Barosu seçimine başkan adayı olarak hazırlanıyor.

Ekibinden Melih Sanan, Fatmanur Altun, Aybike Usluoğlu, Sadaret Yücehan’la ziyarete geldiğinde sohbet ettik.

“Bütünleştirici olmak istiyoruz” diyen Av. Sibel Özbudak’ın hedefi net:

“Baro’da birleştirici ve bütünleştirici hareketiz. O çalışmaları yaptığımızda kendimizi amacımıza ulaşmış hissedeceğiz.”

Ardından…

“İdeallerim var” dedi ve ekledi:

“Taşın altına elimi koymak için yola çıktım. Yönetimi birlikte oluşturalım, birlikte yönetelim çağrısı yapıyoruz.”

Naci Hoca, Marmara Depremi için uyarıyor

Aslında… İlk uyarısı değil. Deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür yıllardır Marmara Depremi’nin yaklaştığını söylüyor, ama sesini pek duyuramıyor.

Son uyarısını…

Ege Denizi’nde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremden sonra yaptı. Dedi ki:

“Deprem Ege Denizi’ndeki Kuzey Anadolu fay zonunda. Bu zonun Marmara Denizi’ndeki devamında Marmara Depremi’ni bekliyoruz. Bölgede gerilim devam ediyor.”

İznikli İsmail Yüksek’in 16 numaralı milli formasıyla gol sevinci uçuşu

İznik’te doğdu, büyüdü… Futbola Bursaspor altyapısında başlayan İsmail Yüksek kulübü Fenerbahçe ve A Milli Takım’ın orta sahadaki başarılı futbolcusu.

Bir sezon kiralık oynadığı Bursaspor’da iz bıraktı.

Çarşamba akşamı…

Avrupa Şampiyonası’nda milli takımımızın orta sahadaki başarılı ismiydi. Hep yaptığı gibi top çaldı, rakip atakları kesti, doğru paslarla hücumlarımızı destekledi.

Milli takım 11’inde her maçta sağlam yeri olması gerektiğini de futboluyla herkese gösterdi.

Seçtiği forma numarası ise, doğup büyüdüğü ve futbola başladığı Bursa’nın plaka numarası olan 16’ydı.

Çekya maçında, Hakan Çalhanoğlu’nun attığı ilk golün sevincini yaşarken tribünlere doğru uçması objektiflere yansıdı. Bu uçuş, gol kadar etkileyici sevinme hareketi olarak kayıtlara geçti.

Bizler de ekran karşısında keyiflendik.

İsmail Hoca milli maçı tribünden izledi

Maç bitiminde… Almanya’nın Hamburg kenti stadyumu tribünlerini dolduran Türk futbolseverlerin milli takımın galibiyeti sonrası dünyanın en büyük korosu olarak bir ağızdan “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısını söylemeleri çok etkileyiciydi.

O tribünde…

Bursa’nın siyaset ve akademik yaşamında her zaman yeri olan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da küçük oğlu Tuğrul Tatlıoğlu ile birlikte milli coşkuya ortak oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X