Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yazdığı mevlid asırlardır dillerde, ama Süleyman Çelebi Mescidi yarım kaldı!

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’da yaşayıp da… Çekirge Caddesi üzerindeki Süleyman Çelebi anıt mezarını bilmeyen yoktu. Kent büyüdü, toplum yapısı ve sosyal ilişkilerle birlikte, ilgi alanları değişti.

Önünden geçseler bile Süleyman Çelebi’nin mezarını bilmeyenler var.

Oysa…

1351’de Bursa’da dünyaya gelen Süleyman Çelebi gerçek anlamda Bursa Alimi isimlerden biri. Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı Orhan Gazi’nin silah arkadaşı Şeyh Mahmud’un torunu. 1. Murad’ın veziri devlet adamı Ahmet Paşa’nın oğlu.

İlimle uğraşan…

Kültürlü bir aileden gelen Süleyman Çelebi, inşaatı 1400 yılında tamamlanan Ulucami’nin ilk imamı oldu. Peygamber Efendimize yazdığı ve asırlardır dillerden düşmeyen, huşuyla dinlenen mevlid-i şerifi de 1409’da tamamladı.

1422’de vefat edince de, Çekirge Caddesi’ndeki bir sırta defnedildi.

2022’de…

Vefatının 600. yılında anılan Süleyman Çelebi’nin bugünkü anıt mezarı ise 1945-1952 yılları arasında Bursa Valisi olan Haşim İşcan önderliğinde Bursalı hayırseverlerin katkısıyla yapıldı.

İşte…

Bursa’nın alimi olan, geniş bir coğrafyaya yazdığı mevlidi kabul ettiren Süleyman Çelebi’nin 70 yıl önce yapılan anıt mezarının yanına kültürünü yaşatmak adına 600 yıl önceki mescidi yeniden yapılıyor.

Nitekim…

Çırağan Kafe olarak kullanılan binanın olduğu yerde Diyanet Vakfı tarafından, dönemin Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 1 yıl önce Süleyman Çelebi Mescidi inşaatı başladı.

Gelin görün ki, ocak ayındaki Regaib Gecesi’nde açılması hedeflenen mescid bitirilemedi.

Bursa değerleri üzerine çalışmalarıyla bildiğimiz Hayrettin Akpınar’la bu durumu konuştuk.

Şunu söyledi:

“Süleyman Çelebi’nin kabri Bursalı hayırseverlerin katkısıyla yapıldı. 600 yıl önce mezarının yanında bulunan mescidin yeniden yapılabilmesi için de Bursalı hayırseverlerin desteği gerekiyor.”

600 yıl öncesinin Süleyman Çelebi Mescidi o destekle geri dönecek.

 

İstanbul’a bir ayağı Bursa’da Kültür Müdürü

Bursa’da… Siyasetçisinden yerel yöneticisine, iş dünyasından sosyal yaşama çok sayıda dostları var.

O nedenle hem dostlarını ziyaret, hem organizasyonlara katılmak için yıllardır adeta bir ayağı Bursa’da  yaşıyor.

İşte…

Bursa’ya çok yakın bağları olan Hüseyin Keskin, uzmanlık alanı kültürel mirası koruyup geleceğe taşımak üzere yeni bir görev üstlendi ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü atandı.

 

Şaşırtan soru: Teknosab Kavşağı yarım açıldı, bir açılış daha olur mu?

Cuma günü… Teknosab Kavşağı’nın açılışı Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından yapıldığında sevindik. Çünkü, Bursa’nın bitmeyen ulaşım projeleriyle dertlenirken, bir projenin bitmesi önemli.

Ne var ki…

Böyle düşünmeyen dostlar var. Hafta sonu sohbetlerimize de iki bakış yansıdı.

Bir…

“Teknosab’da 170 sanayi parselinden 30’unun tapusu verilebildi, fabrika inşaatlarının yüzde 11’i tamamlanabildi. Teknosab Kavşağı için Ulaştırma Bakanlığı’nın pozitif ayırımcılık yapması dikkat çekici.”

İki…

“Teknosab Kavşağı ve bağlantı yollarının ihalesi 877 milyon lira bedelle 24.06.2022’de yapıldı.  02.08.2022’de işe başlandı. 12.06.2023’te bitmesi gerekiyordu, fakat 1.5 yıl gecikmeli olarak, üstelik yalnızca 2×2 yol bağlantısı açılabildi.”

Soru da şu:

“Kavşağın tamamı bitince acaba bir açılış daha yapılır mı?”

 

En büyük istihdam ajansı Gürsu Belediyesi

Günümüzde… İş arayanlar kadar için eleman arayan firmalar da az değil. İşte bu alanda Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık her belediye ve kuruma model olacak uygulama geliştirdi.

Nitekim…

İstihdam buluşmalarının 100’ncüsünü organize eden Gürsu Belediyesi’nin bu etkinliğine başvuran her 4 kişiden 1’i iş buldu. 5500 vatandaş firmalarla yüz yüze görüşme sağlarken, Kolektif Kariyer Merkezi’ne 7 bin kişi iş için özgeçmiş bıraktı.

 

Bugün ‘insan hakları’ günü: Felsefesiz demokraside yaşama kültürü olmaz

10 Aralık… Her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Üstelik insan hakları konusu, artık dünyanın sorunu haline geldi.

İşte…

Bugüne özel Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya’dan özel değerlendirme geldi.

Bakışı şu:

“Demokrasi, insan haklarına saygının yükümlülüğüyle başlar. Demokrasiyi içselleştirmenin birinci şartı insan haklarına saygının yükümlülüğünü günlük yaşantımız içine yaşama kültürü olarak almaktır.”

Düşüncesi şu:

“İnsan haklarına saygı felsefedir. Felsefenin yaşama alanı bulamadığı demokrasilerde birlikte yaşama kültürü olamaz. Bireyin kendini özgürce ifade edemediği demokraside de insan hakları olamaz.”

Değerlendirmesi de şu:

“İnsan haklarına saygı, felsefe sayesinde demokrasi içinde yaşama alanı bulur. Felsefenin olmadığı insan hakları yazılı sözleşme olarak kalır.”

 

Zeki Müren Derneği’nde bayrak değişimi

2009’da… Yaşariye Doğan başkanlığında Ahmet Atalay, Dilek Sarıcan, Muharrem Seymen, Burhan Dikencik, Emel Doğan, Halide Tan’dan oluşan yönetim kuruluyla kuruldu.

Sahne giysilerini hazırlayan Muzaffer Çaha da Zeki Müren Kültür ve Yaşatma Derneği’nin Onursal Başkanı oldu.

Bu yönetim…

Hafta sonu, Hisar’daki Kaleiçi Otel bahçesinde manolya ağacı altında görevi yeni başkan olarak TRT Sanatçısı Talat Er’e devretti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X