Tuhaf, ama gerçek… Türk sanatlarına yabancı ülkelerde gösterilen ilgi, ne yazık ki bizim ülkemizde gösterilen ilgiden çok fazla.
Öyle ki…
Birçok ülkede, Türk sanatları üzerine akademik çalışmalar yapan enstitüler kurulmuş. Kitaplardan süslemelere her konuda akademik çalışmalar yapıyorlar.
Bu alanda…
4 yılda bir gerçekleştirilen ve farklı ülkede düzenlenen bilimsel kongre bile var.
Nitekim…
İlk Türk Sanatları Kongresi 1959’da Ankara’da yapıldı. 1963’te Venedik’te, 1967’de Cambridge’te, 1971’de Axi-en Provence’te, 1975’te Budapeşte’de, 1979’da Münih’te, 1983’te Varşova’da, 1987’de Kahire’de, 1991’de İstanbul’da, 1995’te Cenevre’de, 1999’da Ultrech’te, 2003’te Amman’da, 2007’de Budapeşte’de, 2011’de Paris’te, 2015’te Naples’te, 2019’da Ankara’da yapılan kongrelerin onyedincisi bu yıl Varşova’da düzenlendi.
18-21 Eylül’de Polonya’nın başkenti Varşova’daki Türk Sanatları Kongresi’ne katılanlar arasında Terminal Sanat Evi Yöneticisi Gönül Kaya da vardı.
Dahası…
Warsaw Üniversitesi ev sahipliğinde ve Kral 3. Jan Sarayı’nda oturumları gerçekleştirilen kongrede bir de sunum yapan Gönül Kaya, tarih kitabı olan 16.Yüzyılda Sıra Dışı Bir Yazarın Resimli Biyografisi: Âsafi Dal Mehmed Çelebi ve Şecaatname’sini anlattı.
Farklı ülkelerden 103 bildiri arasında, sunumuyla övgüler aldı.
Sohbetimizde, kongrenin amacı ve çalışmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Uluslararası Türk Sanatları Kongresi, çeşitli ülkelerden Türk Sanatı alanında çalışan bilim insanlarını bir araya getirip, araştırmacıların bilimsel çalışmalarını sunmalarını sağlıyor. Böylece Türk Sanatları’nın bilimsel olarak incelenmesine katkıda bulunuyor.”
İlgi gören eserleri de…
“Osmanlı seramikleri, çadırlar, askeri eşyalar, el yazması kitaplar ve hat sanatı örnekleri, minyatürler, kumaşlar ve resimler” olarak sıraladı.
Dikkat çektiği şu:
“Gördüm ki, yabancıların bizim sanatlarımıza ilgisi maalesef bizden fazla.”
Bursa’da Türk Sanatları’nı yaşatacak güç var
Sunumu… Varşova’da büyük ilgi gören Gönül Kaya, yabancıların Türk Sanatları’na gösterdiği ilginin bizde de artması gerektiğini düşünüyor.
Ağabeyi…
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya ile birlikte sohbetimizde, çağrı da yaptı:
“Türk Sanatları’nın bilimsel olarak araştırıldığı bu kongrenin tanıtılması, çalışma yapanların desteklenmesi ve araştırma merkezlerinin arttırılması, gençlerin teşvik edilmesi önemli.”
Umudu şu:
“Bursa’da Türk Sanatları’nı yaşatacak potansiyel var.”
Genel merkezi Bursa’da olan tek engelli derneği istismara karşı
1996’da kuruldu… 2001’de de kamu yararına çalışan dernek statüsü kazandı. 1600 üyesi var.
Dahası…
Karaman, Yalova, İstanbul şubelerini kapatsa da, Ankara Şubesi devam eden Uygar Görme Engelliler Derneği genel merkezi Bursa’da olan tek engelli derneği. 2 de spor kulübü bulunuyor.
Ziyaretimize…
Kendini engellilere adayan dostumuz Akın Karakız’la gelen Uygar Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Feyyaz Ocak ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Fişek sağladıkları destekleri anlattılar:
“Deprem felaketinde giysi ve depremzede 1 aileye maddi yardım yaptık. Kızılay’a deprem bağışında bulunduk. 100 kişiye erzak ve gıda kartı dağıttık. 2 kez ikinci el giysi dağıtımı gerçekleştirdik. Kars Digor’a 3 gelinlik ve giysi gönderdik Ekimde 100 çocuk giydireceğiz.”
Şunu da açıkça söylediler:
“Engelli derneklerini istismar edip kitap ve dergi satışıyla para toplanmasına karşıyız.”
Burulaş’tan görme engellilerin bir isteği var
Sohbetimizde… Uygar Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Feyyaz Ocak ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Fişek, günlük kent yaşamında görme engelliler adına Burulaş’tan istekte bulundular.
Dediler ki:
“Bursaray’da sesli anons sistemi var ve hangi istasyona gelindiğini görme engelliler anlayabiliyor. Belediye otobüslerine de bu sistemin kurulması çok güzel olur.”
Atatürk Stadyumu adı çok yakıştı, Bursa’nın anıları da geri geldi
İki hafta önceydi… Bursa-Ankara arasında adeta mekik dokuyan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile TBMM, bakanlıklar ve siyasi parti genel merkezlerinde herkesin tanıdığı, 14 Mayıs seçiminde AK Parti’den milletvekili aday adayı olan, 31 Mart yerel seçimi için yine AK Parti’den Büyükşehir Aday Adayı olacağını sosyal medyadan duyuran Deniz Üzülmez’den mesaj geldi.
Diyordu ki:
“Bursaspor’un maçlarını oynadığı stadyumun Timsah Arena olan adı Cumhuriyetin 100. yılında, Atatürk ve silah arkadaşlarının anısına Atatürk Stadyumu olarak değiştirilmeli.”
Hafta içinde…
Bursaspor Yönetim Kurulu’nun, stadın adını 100. Yıl Atatürk Sütaş Stadyumu olarak değiştirme kararını okurken çok etkilendik.
Açıkçası…
Recep Günay yönetimi en doğru adımlardan birini attı, Atatürk Stadyumu ile birlikte Bursa’nın anıları geri geldi.
Bursaspor basketbol maçında çocuklara 123 davetiye
Kampanyayı… Bursaspor İnfo Yatırım’ın basketbol maçları için Onur Zerey anısına Bursaspor Europe & UK Grubu düzenledi. Bursa’daki her maçta minik timsahları tribüne davet eden Grup, iç sahadaki ilk Darüşşafaka maçı için 123 çocuğa bilet ayırdı.
Buna göre…
Havva Aslanoba Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, Namazgah Gıyasettin Bingöl İlkokulu, İnegöl Yeniceköy 19 Mayıs Ortaokulu, Nilüfer Şehitler Ortaokulu, Şahinkaya Academy 1418 Lisesi öğrencisi 123 çocuk tribünde olacak.