İki görevi var… Bir yandan Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak öğrenci yetiştiriyor. Bir yandan da BTÜ’de doğrudan Rektör’e bağlı olarak çalışan fakülte statüsündeki Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak araştırmalarıyla Bursa için yol gösteriyor.
Biz bu bölümü DEPAR kısa adıyla tanıyoruz.
Hafta içinde…
BTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı ve DEPAR Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’la hem Bursa’nın depremselliğini, hem de olası büyük depremde sağ kalabilmek için depreme hazırlık anlamında yapılacakları konuştuk.
Önce şu uyarıyı yaptı:
“Marmara’da kırılmamış büyük bir fay var. Bir defada kırılırsa deprem 7’den büyük olur. Bizler de depreme buna göre hazırlanmalıyız.”
Şunu anımsattı:
“Bursa’nın zemin problemi var. Onun için, illa Bursa merkezli deprem olması gerekmiyor. Civar illerdeki bir deprem de Bursa’yı çok etkiler. 1970 Gediz Depremi’nde Bursa Ovası’ndaki Tofaş fabrika inşaatının bazı bölümlerinin yıkıldığını unutmayalım.”
Şuna da dikkat çekti:
“Bursa Ovası yanı sıra İnegöl, Yenişehir, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve İznik ovaları da zemin açısından riskli. Onun için buralarda risk analizleri yapmak gerek.”
Bu noktada…
Güvenli yapılar kadar kentin depreme hazırlıklı olması adına önerileri var:
“Öncelikle depremde ilk ulaşılacak yapıların ayakta kalması için alınacak önlemlerden başlanmalı. Yolların açık kalmasını sağlayacak planlamalar yapılmalı. Kenti elektriksiz bırakmamak için enerji nakil hatları elden geçmeli. Sanayideki trafo merkezlerinin ayakta kalmaları sağlanmalı.”
Şunun altını çizdi:
“Barajlar ve su isale hatları çok önemli. Çünkü su olmadığında bu tür afetlerden sonra salgın hastalıklar başlıyor ve daha fazla insan ölüyor.”
Devam etti:
“Bursa’da İntam ve Mollaarap örneklerinde gördüğümüz heyelan bölgeleri var. Buralara yönelik imara dikkat edilmeli. Sanayi bölgelerindeki eski prefabrik yapılar elden geçmeli.”
Yanı sıra…
Estetik kaygısıyla binalarda yapılan cephe kaplamalarında binaya yük olacak ve sarsıntıda düşebilecek maddelerden kaçınılmasını önerdi.
Soğanlı kentsel dönüşümü örnek olmalı
Bursa gibi yüksek deprem riski taşıyan, fakat bu tehlikeye karşın kötü ve riskli yapı stoğu fazla olan bir kentin deprem hazırlığında güvenli yapılar elbette çok önemli.
BTÜ DEPAR Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın uyarısı şu:
“Kentsel dönüşüm çok önemli. Fakat amacına uygun ve doğru kentsel dönüşüm yapmalıyız.”
Örnek verdi:
“Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı’daki kentsel dönüşüm projesi az katlı ve yoğunluğu arttırmamasıyla en makul proje olarak gözüküyor. Üstelik kent silüetini de bozmuyor.
Hastaneler gibi okullar da ayakta kalmalı: Deprem izolatörü şart!
Ocak ayındaki depremden sonra Elazığ’a ilk gidenlerden biri Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve kısa adı DEPAR olan Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’dı.
Aynı zamanda…
Deprem izolatörleri konusunda Türkiye’nin önde gelen bilim adamlarından olan Prof. Dr. Bayhan’la, deprem sırasında Elazığ Şehir Hastanesi’nde ameliyatların devam etmesini de konuştuk.
Sağlık Bakanlığı’nın karar alıp, hastanelerde deprem izolasyonunu zorunlu hale getirdiğini anımsattı ve şunu söyledi:
“Hastanelerin ayakta kalması ve afet anında hizmeti sürdürmesi çok önemli. Hastaneler gibi okulların da ayakta kalması için deprem izolatörü gerekir. Hatta bunu şart görüyorum.”
Deprem izolatörü inşaat maliyetini ne kadar arttırır?
İşte cevabı:
“Sistem eskiden ithaldi ve pahalıydı. Şu an Türkiye’de 3 firma üretiyor. Maliyete etkisi yüzde 15. Sağ kalmak için değer.”
Kurum ‘hanların ihyası’ sözü verdi
Cumartesi günü… Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başlattığı “Bursa yıkımları” kentin dönüşümü açısından önemli bir adım.
Bu adımda tarihi Hanlar Bölgesi özel bir yer tutuyor.
Nitekim…
Kızılay ve İşkur binaları yıkımıyla başlayan süreçte asıl hedefi yine Bakan Kurum açıkladı:
“Pirinç Han, Bakırcılar Çarşısı, Kapan Han, Eski İpek Hanı’nı ihya edeceğiz. Ulucami’nin çevresini daha da güzelleştirecek, 12.400 metrekarelik yeni bir meydanı Bursamıza kazandıracağız.”
Büyükataman: Mavi vatanımızın bir damlasından vazgeçmeyeceğiz
MHP cumartesi günü Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçe kongrelerini Merinos’ta yaptı. Dün de Mustafakemalpaşa, Kestel, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan, Keles kongrelerini yaptı.
Osmangazi’de Seyfi Seyfioğlu’nun, Yıldırım’da Halil Bozkurt’un, Nilüfer’de Levent Karakoç’un ilçe başkanlıklarının devam ettiği ilk gün kongrelerine MHP Bursa Milletvekili ve Genel Sekreteri İsmet Büyükataman damgasını vurdu.
Önce…
Cumhur İttifakı’nı gerekçelerini parti tabanına anlatan Büyükataman bugün yaşananlar için de şunları söyledi:
“Türkiye’nin başarı ile gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonlar sonucunda terörizme bel bağlayanlar, Türklüğün düşmanları karadan yedikleri darbelerin intikamı için denizden saldırıya geçip mavi vatan üzerindeki haklarımıza tecavüze kalkışıyor.”
Mesajı net:
“Türkiye’yi Akdeniz’den çıkarmaya, Anadolu coğrafyasına kıstırmaya ve sıkıştırmaya hiçbir ülkenin gücü yetmeyecektir. Nasıl ki tek bir taşımızdan taviz vermiyorsak mavi vatanımızın da tek bir damlasından vazgeçmeyeceğiz.”
Ceketi çıkardı incir hasadı yaptı
AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman siyasette doğrudan mesaj vermek yerine destekçi olmayı tercih ediyor, faaliyetleri de kendi sınırını belirleyip yapıyor.
Bu kez…
Ceketi çıkarıp yeleği giyerek incir hasadı yaptığı fotoğrafı görünce keyifli bir zaman geçirdiğini anladık.
Mesajı da şu:
“Bereketli topraklarıyla, lezzetli meyveleriyle, tarihi İpek Yolu’nun başkenti Bursamızda ünü dünyayı saran incir hasadını başlattık.”