Açıkçası… Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı gazeteci olarak 48 yıldır tanırız, 35 yıldır da yanında çalışıyoruz. Yıllarca kongrelerde, adaylık çalışmalarında, Bakan olarak açılış ve toplantılarda pek çok kez dinledik.
Son dönem…
Cavit Çağlar: Fırtınalı bir Yaşam Öyküsü adlı kitabının yayınlanmasından sonra katıldığı televizyon programı ve toplantılarda da dikkatle izliyoruz.
Çok önemsediği üniversite gençliğinin önüne çıkarken de ayrı heyecan yaşadı.
Çağlar’ı…
Mudanya Üniversitesi’ne gelişinde Rektör Prof. Dr. Emin Karip ve Genel Sekreter Ali Mollasalih karşıladı. Program öncesi, Mütevelli Heyet üyeleri olan Son Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve BUÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve CHP Parti Meclisi Üyesi Canan Taşer’le sohbet etti.
Öğrencilerin salonu tam doldurmaları ve ilgileri dikkat çekiciydi.
Tecrübe Konuşuyor programında çocukluğundan başlamak üzere iş, Bursaspor Başkanlığı, siyaset yaşamından kesitler aktardı.
1991’de DYP iktidara geldiğinde dönemin rahmetli Süleyman Demirel’le konuşup vakıf üniversitelerinin önünün açılmasını sağlamasını ve Bursa Uludağ Üniversitesi’ne bütçe dışı aktardığı ödenekleri anlattı.
Bursa hafif raylı sisteminin Dünya Bankası’ndan ilk kredisini kendisinin bulduğunu söylerken de mutluydu.
Soyadı öyküsünü de paylaştı:
“Yunanistan’dan göç edince ailem Akhisar’a yerleşti. Okulda edebiyatçı Behçet Kemal Çağlar hayranıydım. Yunanistan’daki soyadımız Molla’ydı, babama ve anneme Çağlar soyadını önerdim.”
Moderatörlüğü üstlenen…
Genel Sekreter Mollasalih programda “Yaşama eksi 2’den başlayıp zirveye çıkan biri olarak gençlere önerilerini” sorunca net cevap verdi:
“Hayatım çok çalışarak, hep mücadele ederek ve sürekli hedefler koyarak geçti. Önemli olan inanmak. Çok çalışın, inandığınızın peşinden gidin.”
Altın öğütlerini sürdürdü:
“Ben hiç pes etmem. İnanıyorsanız pes etmeyin. Her şeye iyi yönden bakın, olumsuz olmayın.”
Şu da önemliydi:
“Yarın işveren ya da yönetici olacaksınız, yanınızda insanlar çalışacak. Benim başarımın sırrı çalışanlarımdır. Çalışanlarınızla mutlaka bir olun.”
Bursa’ya üniversite ve hastane kazandırıyor
Bir dönem… 5 fabrikasında 25 bin kişi çalışıyordu. Tekstil yatırımlarını yeğeni Şenol Şankaya’ya devredip iş dünyasından çekildi.
Fakat…
Mudanya Üniversitesi’nin Tecrübe Konuşuyor programında üniversiteli gençlerle bir araya gelen Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, iki yeni ve çok özel yatırım planını açıkladı:
“Bursa’ya bir üniversite kazandırmak için hazırlıkların sonuna geldik. Cavit Çağlar-Ayten Bozkaya Spastik Hastanesi de yakında başlıyor.”
Krizleri çözen Çağlar’dan Ortadoğu uyarısı: Kartlar yeniden karılıyor
Bir dönem… Rahmetli Süleyman Demirel’le aralarında baba-oğul ilişkisi vardı. 1991’de Hikmet Çetin’le birlikte DYP-SHP koalisyon hükümetinin mimarı ve iki numaralı ismiydi.
Kararlarda Cavit Çağlar vardı.
Örneğin…
Azerbaycan’a saldıran Ermenistan’la sınırın kapatılması fikri, Amerika’da tutuklanma gerekçesi oldu.
Türki devletlerin yapılanmasında, Ortadoğu politikalarında belirleyiciydi.
Yine…
Rus uçağı düşürülünce Putin’le görüşüp krizi çözdü. Putin’in Kremlin Sarayı’ndaki görkemli törenle Üstün Hizmet Nişanı verdiği tek Türk oldu.
Böyle bir süreçte…
Mudanya Üniversitesi öğrencileri uluslararası krizleri çözen Cavit Çağlar’a, deneyimleri ışığında Ortadoğu’daki gelişmeleri sordular.
Şunu söyledi:
“Suriye’de kartlar yeniden karılıyor. Bizi de çekmek istiyorlar. İçimizde huzuru sağlarsak Türkiye yara almaz.”
Kadim şehir Bursa’da üniversite geleneği
Açıkçası… Gençlerin ilgisi ve heyecanı gelecek adına umut verici. Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip de Tecrübe Konuşuyor programı açılışında, “Üçüncü yılımızda 3 fakültede 16 bölüm, 1 meslek yüksek okulunda 9, lisansüstü eğitimde 7 programa ulaştık. 2 bin öğrencimiz var” dedi ve şuna dikkat çekti:
“Bursa devlet geleneğine sahip kadim bir şehir.”
Suriyeli öğrenci Muvaz da şunu söyledi:
“11 yıldır bu ülke bize sahip çıktı. Benim de katkım olmasını istiyorum.”
Delege kongre için ısrarlı: CHP Orhaneli’de 6 ayda ikinci kez imza toplandı
İlk imzalar… Yerel seçim sonrası toplandı. Toplanırken de, CHP Orhaneli İlçe Başkanı Yaşar Aslan’ın yerel seçimde aday olmak için istifa etmesi üzerine parti örgütünün başkansız kaldığı söylendi.
Mayısta…
CHP’nin Orhaneli’deki 84 delegesinden 57’si olağaünüstü kongre için imza verdiler, imzalar da ilçe başkanlığına teslim edildi.
Aralık başında…
Vefatlar ve istifalar nedeniyle delege sayısı azaldığı için imza verenler ve vermeyenlerin sayıları da değişti. Bu durumda, 75 delegeden 38’sinin kongre için imza verdiği, 38’inin vermediği ortaya çıktı.
6 aydır…
Toplanan imzalarla ilgili karar çıkmayınca Orhaneli’deki CHP delegesi yeniden imza topladı. Bu kez, delege sayısı 74’e inerken, 40 delege olağanüstü kongre için yeniden imza attı.
O imzalar da CHP İl Başkan Yardımcısı Dilan Orhan’a dün teslim edildi.
Ulaşım için Büyükşehir-Emniyet zirvesi
Tartışmasız… Ulaşım konusunun iki ayağı var. Biri yol ve altyapı yapan belediye, diğeri denetimi üstlenen polis kadrosu.
İşte…
Bursa’nın ulaşım sorunlarının çözümünde paydaş konumunda olan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi yönetimiyle Emniyet Müdürlüğü kadroları bir araya geldiler.
Buluşmada…
Hem mevcut uygulamalar ve yol altyapısı gözden geçirildi, hem sorunları aşabilmek için yapılabilecekler konuşuldu.