Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Teknik Üniversite’de hedef: Sanayi sorunlarını çözen üniversite olmak!

Köşe Yazısını Dinle

90’lı yılların başıydı… Atatürk’ün Bursa’ya emaneti Merinos fabrikasının ekonomik ömrünü doldurmuş olması nedeniyle yerinde, Bursa’nın sanayi kimliğine uygun, mekanik ve teknolojiyi birleştiren mekatronik eğitimi verecek üniversite kurulması girişimleri vardı.

O girişimler sonuç vermedi, ama 2010 Temmuz’da kent kimliğine uygun Bursa Teknik Üniversitesi kuruldu.

İlginçtir…

Kurulduğunda yeri olmayan BTÜ, o dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Altepe’nin tahsis ettiği Merinos’taki binada doğdu. Merinos salonlarında eğitime başlamasa da, 2016’da Mimar Sinan Yerleşkesine taşındı.

Dün sabah…

Mimar Sinan Yerleşkesi’ne adım attığımızda, gözümüzün önünden bunlar geçti.

Dahası…

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Sinan Uyanık ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Akdoğan ile Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Furkan Polat ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şeyhmus Küpeli’yle birlikte Olay Medya’yı ağırladığı sohbet çok keyifliydi.

Keyfi de…

Bursa Teknik Üniversitesi’nin kente yaklaşımını ilk ağızdan dinlemekten kaynaklandı.

Örneğin…

Rektör Hoca, sanayicilere şöyle seslendi:

“Sorun Çözüm Panayırı projesi yaptık. Sanayicilerimize, ‘Her sektörün sorunları var, gelin akademik akılla birlikte çözelim’ çağrısı yapıyoruz.”

Ardından…

Mayısta otomotiv ve haziranda tekstil çalıştayları yaptıklarını anımsatıp, “Sektör odaklı daha yoğun çalışmak istiyoruz” dedi.

Üniversite-sanayi işbirliğinde firmaların Ar-Ge Merkezi kurmalarına, varsa sürdürmelerine destek olabileceklerini, ya da üstlenebileceklerini ifade eden Prof. Dr. Çağlar hedeflerini de açıkladı:

“Sanayiciye destek olan, sanayiden de güç alan üniversite olmak istiyoruz.”

Şunu da ekledi:

“Sanayi şehrinde, sanayinin sorunlarını çözen üniversite olmak istiyoruz.”

 

Naci Hoca’nın hedefi: Öğrenciye dokunan üniversite

14 yaşındaki… Bursa Teknik Üniversitesi’nde, göreve geçen yıl gelen Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar’ın şu söylediği ilgimizi çekti:

“Sektörler ve belediyelerle AB projeleri yapıyoruz. BTÜ’nün yıldızı 2-3 yıla kadar hızla yükselecek.”

Hedefi net:

“Öğrenciye yalnızca akademik değil, her alanda dokunan üniversite olmak istiyoruz. Sektörlerin her alanına dokunan üniversite sonuçlarını almak için iddialıyız.”

 

Korkunun depreme yararı yok: Büyük Bursa depremi gün sayıyor!

Karşımızda… Deprem Mühendisliği alanında Türkiye’nin önemsediği iki isim olarak BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ı bulunca depremi sormadan edemedik.

Verilere göre şuraları riskli bölge:

“Özlüce’nin bir bölümü, Uluabat, Gemlik, İznik, Yenişehir Ovası’nın bazı bölgeleri zemin ve fay hatlarının aktifliği nedeniyle riskli.”

Ardından…

Bursa kent merkezinden geçen 2-3 fay olduğunu, 1855’teki Bursa Depremi’nden bu yana bölgedeki fayların deprem üretmediğini anımsatıp, “sürenin dolduğu” uyarısı yaptılar.

İznik-Geyve hattıyla, Gemlik ve Marmara Denizi’ndeki faya dikkat çektiler.

Uyarıları şu:

“Deprem konusu açılınca faylar konuşuluyor. Fayların yerini değiştirmek mümkün değil, ama içinde yaşadığımız binaları güçlü yapmak zorundayız. Bunun için fazla zaman yok.”

 

BTÜ robotta öne çıkmak istiyor

Erasmus’ta… Geçen eğitim dönemi Türkiye ikincisi olan Bursa Teknik Üniversitesi daha büyük hedeflere yöneldi.

Örneğin…

Adına uygun, teknoloji heyecanı robotlar konusunda hayli yol aldı. “Singapur, Japonya, Çin, Güney Kore’ye robotlar için görüştük” diyen BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar hedefi de açıkladı:

“Robotta öne çıkan üniversite olmak istiyoruz.

Ayrıca…

Önerisiyle kurulan Teknik Üniversiteler Birliği’nden de umutlu.

 

Kadınlar dikkat: Meme kanserinde erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır

Günümüzde… Kanserin çeşitleri de, kanserle savaşmak zorunda kalanların sayısı da arttı.

Özellikle…

Kadınlar açısından meme kanseri büyük risk haline geldi.

İşte…

Bursa Kanserle Savaş Derneği de, 1 Ekim’de başlayıp 31 Ekim’e kadar sürecek olan Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda çeşitli etkinliklerle kadınların ilgisini çekip uyarmak için programlar hazırladı.

Özellikle…

Sağlık taramalarına önem verilmesini sağlamanın amaçlandığı etkinliklerde, erken teşhisle başlayan erken tedavinin önemi anlatılıyor.

Nitekim…

Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşe Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Uzman Dr. Mustafa Çetin, Başkan Yardımcısı Dr. Yunus Arslan’ın yanı sıra Bursa Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ümit Ecemiş de kadınlarla birlikte yürüdüler.

 

Yaren göçte, ama filmi cuma günü Karacabey’de

Alper Tüydeş sayesinde… Dünyanın tanıdığı, belgesellere konu olan Yaren Leylek göçe gitti. Martta 14. kez gelip yine Adem Amca’nın kayığına konması bekleniyor.

Bu arada…

Yaren Leylek’le Adem Amca dostluğunun anlatıldığı ve Buğra Gürsoy, Seçkin Özdemir, Hande Doğandemir, Meral Çetinkaya, Tarık Pabuççuoğlu gibi yıldızların rol aldıkları Yaren Leylek  filmi 11 Ekim Cuma günü Karacabey’de gösterime girecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X