Cumartesi… Tarihin satır aralarında kalmış ayrıntıları ve yıldönümlerini bulup anımsatan enerjisi, siyasal tabloyu rakamlarla okuyabilme özelliğini iyi bildiğimiz Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar’la sohbet ederken, son gelişmelerin ışığında şunu sorduk:
“14 Mayıs’taki seçimin şifresi ne olur?”
O da…
Son seçimin verileriyle bugünkü gelişmelere ve 14 Mayıs seçimine ışık tutan çalışma yaptı. İlk bulgusu şu:
“Tercihlerin yüklediği sorumlulukla seçmen kalbi ve beyni arasında kalabilir. Gönülden desteklenenle, mantıklı olarak desteklenmesi gereken, parti sadakati ve Türkiye’nin istikbali arasında tercih yaparak sandık başına gidebilir.”
Şunun altını çizdi:
“Seçmen davranışlarında; milletvekilliği sandıklarında sadakat ve gönül bağı, Cumhurbaşkanlığı sandığında güven ve mantık belirleyici.”
Şuna dikkat çekti:
“24 Haziran’da milletvekilliği için kullanılan geçerli oy, Cumhurbaşkanlığı için kullanılan oydan 68 bin 548 fazla oldu. Bu, Tunceli seçmen sayısından fazla. 8 bin 515 seçmen yalnızca Cumhurbaşkanlığı için oy kullandı.”
Çıkardığı sonuç şu:
“İttifaklar ve siyasi tercihler açısından sonuçlar masaya yatırıldığında, Cumhur İttifakı seçmeninin daha sadık ve tutarlı olduğu gözleniyor.”
Bu noktada…
Seçim sonuçlarına göre, “Cumhur İttifakı’na oy veren her 50 seçmenden 1’i Cumhurbaşkanlığı seçiminde farklı tercihte bulunuyor” dedi. Millet İttifakı’nda ise yüzde 16.11’lik değişkenliğe dönüştüğünü vurguladı.
Adaylardan…
Muharrem İnce’nin partisinden yüzde 35.05 fazla oy almasına karşın Meral Akşener’in İYİ Parti’ye oy veren 4, Selahattin Demirtaş’ın HDP’ye oy veren 4, Temel Karamollaoğlu’nun Saadet’e oy veren 3 ve Doğu Perinçek’in Vatan Partisi’ne oy veren 7 seçmenden 1’inin oyunu alabildiklerini anımsattı.
Seçimin şifresini verdi:
“Seçmenin partisine sadakatiyle Cumhurbaşkanlığı seçimi tercihi arasındaki fark kimin Cumhurbaşkanı olacağı sorusuna cevap veriyor.”
100.yıl seçiminde 100 yıllık rastlantı
Sürecin tarihsel rastlantısı da var. Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar şunu anımsattı:
“23 Nisan 1920’de açılan Büyük Millet Meclisi, 25 Nisan 1920’de ilk hükümetin kurulmasından 1071 gün sonra 1 Nisan 1923’te seçim kararı aldı.”
Yansıması şu:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı milletvekili aday listeleri 100 yıl önce gerçekleşen seçim yenileme tarihiyle aynı dönemde nisan ayında netleşecek.”
MHP Yıldırım’ın örnek dayanışma çağrısı: Bursa kardeş aile kenti olsun
Proje… MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman tarafından Kardeş Aile kampanyası olarak başlatıldı, MHP teşkilatları da harekete geçti.
Örneğin…
Yıldırım’a yerleşen depremzedeleri yönetimiyle ziyaret eden MHP Yıldırım İlçe Başkanı Kadir Taşçı, yürüttükleri çalışmayı anlatırken, “Tüm teşkilat birer kardeş aile olduk” dedi ve amaçlarını açıkladı:
“Gönül seferberliğimizle Yıldırım’da misafir ettiğimiz ailelerimizin yaralarına merhem olmaya çalışıyoruz. Hedefimiz her ailemizi, kendilerine destek olmak isteyen gönüllü kardeş ailelerle buluşturabilmek.”
Sonra da…
“Bursa’ya gelen aileleri yalnız değil” vurgusuyla şu çağrıyı yaptı:
“Gelin Yıldırımlılar olarak hepimiz birer kardeş aile edinip desteklerimizi taçlandıralım, yaralarımızı daha hızlı saralım. Bursa kardeş aile kenti olsun.”
Mustafa Öztürk’ten DEVA’nın seçim tüyosu
Ankara’da… İYİ Parti’nin kalktığı Altılı Masa tartışmaları sürerken, Gelecek Partisi Kurucuları arasında yer alıp sonrasında istifa eden AK Parti Bursa eski Milletvekili Mustafa Öztürk’ten DEVA seçim stratejisi tüyosu geldi:
“DEVA Partisi üst düzel birinden edindiğim bilgiye göre 41 ilde kendi logoları ve listeleriyle, diğer illerde ortak platformun listelerinden milletvekili seçimine girecekler.”
Bursa’nın anılarını yaşatıyor: Ekrem Hayri Peker’den Nostaljik Gezinti!
İnanılmaz bir yazı performansı var… Ekrem Hayri Peker 12 yılda 25 kitap yayınladı. Üstelik, bu 25 kitabın 12’si Bursa üzerine.
Kitaplarında…
Bursa’nın anılarını yaşatan, kentin geleneklerinin geleceğe taşınmasına aracılık eden Peker son kitabı Bursa’da Nostaljik Bir Gezinti’yi getirdiğinde, Bursa’nın 1960’lı yıllardan bugünlere dönüşümünü de konuştuk.
O da…
Son kitabı için, “Bursa anıları ve Bursa’nın köşe taşları var” diyor ve bu kentin sakinlerine sesleniyor:
“Bu kitabı eline alanların çocuklarıyla zamanı paylaştıklarını umarım. Henüz zaman geçmeden güzellikleri çocuklarınızla paylaşın. Bursa’nın ve ilçelerinin tarihi ve doğal güzelliklerini gezin.”
Gerçekten de…
Bu kentte yaşayanların anıları var Bursa’da Nostaljik Bir Gezinti’de. Her evin kitaplığında bulunması gereken geleceğe emanet bir kitap.
Yüreğine, kalemine sağlık.
Yaren Leylek’te geri sayım: 10 gün içinde bekleniyor
Kuşku yok ki… Bursa’nın, Karacabey’in, Eskikaraağaç Köyü’nün ve Uluabat Gölü’nün dünyaca bilinip izlenen sembolü oldu.
Hele…
Yaren Leylek’in Balıkçı Adem Amca ile dostluğu Karacabeyli Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in keşfiyle belgesellere konu oldu.
11 yıldır göçten dönüp Eskikarağaç’ta dostu Balıkçı Adem Amca ile buluşan Yaren Leylek 12. kez bekleniyor. Hatta, son 10 güne girildi.
Gözler gökyüzünde.