Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçim öncesi kentin önceliği depremdi, ama seçim sonrası gündeme gelemedi!

Köşe Yazısını Dinle

Açıkçası… Sevimsiz bir konu. Çünkü, hiç kimse deprem riski yüksek bölgede ya da kentte yaşamak istemez. Yine hiç kimse depreme dayanıksız yapılarda da yaşamak istemez.

Fakat…

Bu sevimsiz konu, gerçeğimiz olarak önümüzde.

Çünkü…

Bursa deprem bölgesinde. Üstelik, harita üzerinde eski ve yeni fayların adeta kesişme noktası gibi duruyor, bir bakıma deprem kavşağı özelliği taşıyor.

Gelin görün ki…

Bu kadar kritik yerde olmasına karşın, Bursa deprem tehlikesini umursamadan günlük yaşamına devam eden bir kent görünümünde.

Kent merkezini oluşturan Osmangazi, Nilüfer’den Mustafakemalpaşa’ya, Gemlik’ten İnegöl’e, hatta dağın arka yüzündeki sağlam zemin olduğunu düşündüğümüz dağ ilçelerine kadar her yerden fay hattı geçiyor.

Seçim öncesi…

Büyükşehir’den ilçelere kadar tüm belediye başkanı adayları depremi öncelikli görüyorlarmış, ama seçim sonrası konu gündemden düştü.

Üstelik…

Daha 20 gün önce İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 6.7’lik Gemlik depremi senaryosuna göre çok geniş kapsamlı deprem tatbikatı yapıldı.

İşte…

Seçimle birlikte unuttuğumuz, tatbikata karşın görmezden gelmeye çalıştığımız deprem tehlikesine Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şube Başkanı Serkan Işık bir kez daha dikkat çekti.

Dile getirdiği rakam ürkütücü:

“Bursa’da 1 milyon 192 bin kişi riskli yapılarda oturuyor.”

8 aydır…

53 kişilik ekiple Bakanlık verilerini kullanarak saha çalışması yaptıklarını söyleyen Işık, riskleri anlatırken kent içindeki çok sayıda kırılmış fay olduğunu anımsattı. İznik ve Gemlik faylarının aynı anda kırılmasının 7.7 şiddetinde depreme yol açabileceğini de ekledi.

Gerçek şu ki…

Bu büyüklükte depreme Bursa dayanamaz. Onun için, acilen yeniden gündemin ilk sırasında olması ve Bursa’nın hemen kendini yenilemesi gerekiyor.

DOSAB’a Bakanlık’tan Yeşil OSB ödülü

Yıllarca… Sanayi bölgelerimizde “Üretim yap da, nasıl yaparsan yap” anlayışıyla çalışıldı.

Günümüzde…

İhracat anlaşmaları yapılırken, fabrikanın nasıl enerji kullandığı da, atıkların ne olduğu da inceleniyor.

İşte…

Gündemimize yeni giren kriterlerden Yeşil OSB Ödülü bu yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne verildi.

Ödülü de DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül aldı.

Toplu taşımaya deneyim uyarısı: Küçük araçlar aktarma hatları için

Burulaş’ın… Eski Genel Müdürü olan Levent Fidansoy deneyimlerini zaman zaman kamuoyuyla paylaşıyor.

Toplu taşıma filosuna eklenen 5 yeni küçük araçla ilgili şunu söyledi:

“Toplu taşımada belli hat uzunluğundan sonra aktarma kaçınılmaz. Aktarmada da, yolcuların birkaç dakikadan fazla beklememesi ve aynı konforda araçla yolculuğunun devamı beklenir.”

Ülkemizde,…

Azami 3 kilometre rotada çalışacak, ayakta da yolcu alabilecek araç olmadığını anımsatırken, kendi döneminde iki üreticiyle anlaşma yaptıklarını anımsattı.

Fakat…

Yurt dışına lüks model üretilirken yurt içine iç dizaynı değiştirilmiş rant bazlı araç satıldığına dikkat çekti:

“Hatlarda uygun araç çalıştırılır diye beklerken 5 küçük araç daha alındığını okuduk. Halbuki Burulaş’ın 12 ve 18 metre uzunluğunda otobüslere ihtiyacı var.”

Alınan araçların besleme hatlarına uygun olduğunu da ekledi.

Kadın mühendislerin gündeminde yapay zeka var

Dünya… Kadın Mühendisler Günü’nde, kısa adıyla BUMKAD olarak bilinen Bursa Mühendis Kadınlar Derneği konferans düzenledi.

Kadın ve işinsanı dernekleri yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in de katıldıkları konferansta gündem yapay zeka oldu.

BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk kadın mühendis sayısının artmasını isterken, “Yapay zeka istihdama olumlu yansımalı” dedi.

Osmangazi’de 20 yıl sonra belediyeyi kaybeden AK Parti sokağa çıktı

AK Parti… İlk genel seçim heyecanını 2002’de yaşadı ve genel iktidar oldu. 2004’te katıldığı ilk yerel seçimde Büyükşehir Belediyesi yanında 11 ilçe belediye başkanlığı kazandı.

Bu tabloda…

20 yıl AK Parti tarafından yönetilen Osmangazi Belediyesi ilk kez bu seçimde kaybedildi.

İşte…

En farklı seçimi ve sonrasındaki siyaset atmosferini AK Parti Osmangazi İlçe Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı olan Hayrettin Özbağkıran’la sohbetimizde konuştuk.

Net mesaj verdi:

“Seçim sonrası değerlendirmemizi kendi aramızda yaptık. Sonra da çok hızlı bir şekilde sokağa, halkın arasına çıktık.”

Düşüncesi şu:

“Osmangazi hizmetini bildiği AK Parti’den vazgeçmez. Geçen yıl genel seçimde kazanmıştık, ilk yerel seçimde yeniden kazanacağız.”

Yeni Genel Sekreter’den beklenti büyük

5 yıl… Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik’in ilk mesajını 12 Haziran günü duyurduk.

Göreve başlayan Halisçelik’ten, geçen dönem CHP Bursa Milletvekili olan Dr. Ceyhun İrgil umutlu:

“Liyakatli atama çok sevindirici. Daha önce Adana Büyükşehir borçlarını sıfırlayan, konusunun uzmanı bir akademisyen. Mali disipliniyle borçlar için ümit verici.”

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X