Tam bir Ankara çıkarması oldu… Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur’un yanı sıra, eski BTSO Meclis Başkanı ve TOB B Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker’le Enerji Konseyi de katıldı.
Aynı gün…
Peş peşe yoğun ziyaretlerdeki görüşmelerin çoğunda konu enerji ile ilgiliydi.
Nitekim…
BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ı aradığımızda, enerjiye dikkat çekti:
“Bir çok alanda, dünyada kriz var. En başta, enerji arzından gelen enerji güvenliğinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Hem Brent petrol, hem doğalgazda dünyanın geldiği nokta ortada.”
Şunun altını çizdi:
“Fiyatlandırmalar ciddi anlamda üretim maliyetini arttırıyor. Bu da enflasyonu tetikliyor.”
Ardından…
“Enerji Bakanlığı ve EPDK ile yoğun istişareler yaparak süreci yönetmeye çalışıyoruz” dedi ve Ankara temaslarıyla ilgili şunu vurguladı:
“Elektrik maliyetleri sanayici için önemli yük. Bu nedenle bizim artık başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjiye yatırımı sanayi ve ticarethanelerde arttırmalıyız.”
Kritik nokta şu:
“Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki fabrikaların çatılarına kurulan güneş enerjisi sistemleri, toplam kurulu gücü karşılamıyor. OSB’ler dışında sanayicinin lisanssız güneş enerjisi üreteceği yatırım yapması gerekiyor.”
Şunu açıkladı:
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’la yaptığımız görüşmede, sanayicinin OSB’ler dışında kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş tarlaları kurabilmesi için yasal düzenlemelerin hazır olduğunu öğrendik. EPDK çok yakında gündeme getirecek.”
Yine…
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz görüşmesinden bir bilgi daha verdi:
“Taşıt Tanıma Sistemi’yle akaryakıt istasyonlarının maliyetinde cüzi de olsa iyileştirme sağlandı. Fakat kredi kartıyla alışverişlerdeki kart komisyonu çok yüksek olduğu için istasyonlar para kazanamıyor.”
Bu konuda…
BDDK Başkanı ile de görüşeceklerini de ekledi.
Akaryakıt fiyatında Bursa’nın talihsizliği
Ankara’da… EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz görüşmesinde, Bursa’nın talihsizliği olarak bir konu daha gündeme geldi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay onu da şöyle açıkladı:
“Akaryakıtta, dağıtım bölgesinin uzaklığı pompa fiyatına negatif etki olarak yansıyor. Bursa da maalesef akaryakıt dağıtımında uzaklığı nedeniyle olumsuz etkileniyor. Bunu giderecek sistem düzeltmesinin yapılmasını istedik.”
Savaş etkisi: İhracatçı belgeleri uzatımını Bakan Yardımcısı’ndan istedi
Açıkçası… Her dakikası dolu dolu geçen Ankara programında BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın yaptığı çok kritik ziyaretler arasında Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar da vardı.
Geçmişte…
İhracat Genel Müdürü olan ve kurumdan yetişen Ağar’ı, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur’la ziyaret eden Burkay görüşmeyi şöyle anlattı:
“Sayın Bakan Yardımcımız’la geçmişte çok güzel çalışmalar yaptık. Zaten çok iyi bildiği ihracatın arttırılmasıyla ilgili bir çok konuda önemli istişarelerde bulunduk.”
Örnek verdi:
“Rusya-Ukrayna savaşının dünya ticaretinde yol açtığı olumsuzluklar var. Bu nedenle ihracatçılarımızın DİR olarak adlandırılan dahili işleme rejimi bulgelerinin uzatılmasını talep ettik.”
Yanı sıra…
Turizm ve sağlık gibi hizmet sektörü projelerinde de ürün geliştirmelere uzatma hakkı verilmesi görüşmede istendi.
TOBB’da ekonomi sorunları görüşmesi
Yoğun programda… BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve arkadaşlarının ziyaret ettikleri arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da vardı.
Görüşmeyi…
“Pandemiden sonra Rusya-Ukrayna savaşının ekonomiye etkilerini değerlendirdik” diyerek aktaran Burkay şunu vurguladı:
“Sayın Hisarcıklıoğlu ciddi mücadele veriyor. Süreci birlikte yürüttüğümüz için kendisini bilgilendirdik.”
BUSİAD kuruluştaki fabrika ayarlarına dönüyor, Bursa’nın sesi oluyor
Kuruluşunu ve ilk yıllarını gayet iyi anımsıyoruz… İstanbul’daki, kısa adı TÜSİAD olan Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nden sonra, Anadolu’nun ilk SİAD’ı olarak BUSİAD, yani Bursa sanayici ve İşadamları Derneği 1978 kuruldu. Fakat, yıldızı 1982’den itibaren parladı.
Bunda…
3 ayda bir el kitabı boyutunda yayınlanan BAKIŞ adlı ekonomik raporun etkisi vardı. Bursa’yla ilgili arama toplantıları çok önemliydi.
Dün…
BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ı dinlerken fabrika ayarlarına dönüldüğü izlenimi edindik.
Çünkü…
Küçükkkayalar yeni yönetimin hedeflerini açıklarken “Hedefimiz Bursa’ya hizmet etmek” dedi, “Daha bilimsel çalışacağız” dedi, “Birlikte Bursa’yı yaşanabilir şehir haline getireceğiz” dedi.
Bursa’daki SİAD’ların çatı örgütü olma hedefi de önemli.
Ayrıca…
İlk yıllardaki gibi 3 aylık ekonomik rapor paylaşılacak.
Yönetimde ilk kadından, 4 kadınlı döneme
2 aydır görevde olan BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın ilk basın toplantısında veri ve değerlendirme performansını önemsedik.
Dinlerken…
1982’de Beyhan Karabacak ilk kadın yönetim kurulu üyesi seçildiğinde, BUSİAD adındaki ‘işadamları derneği’ ibaresinin değişmesini önermiştik.
Son yönetimde…
Sevda Keskin Gülmez, Veda Girgin Eroğlu, Yasemin Uyar Duman, Tülay Hacıoğlu Şengül’le 4 kadın üye var, Dernek adı da işinsanları olarak değişti.