Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sanayici gözüyle ekonomi gerçekleri: Üretim artmadan enflasyon azalmaz

Köşe Yazısını Dinle

Bir yandan… Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretim yaparak istihdam sağlıyor. Bir yandan ekonomiyi gözlüyor, gözlemlerini ve düşüncelerini de paylaşmayı önemsiyor.

Üstelik…

Yazarak aktardıklarını daha yeni üç cilt kitap haline getirerek kalıcılaştırdı.

İşte…

NOSAB Kurucu Başkanı ve NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras, açıklanan veriler üzerinden ülkenin ekonomisini değerlendirirken, önce “değerli TL” nedeniyle tüketim ürünleri ithalatının arttığını ve “ithalat açığının tüm zamanların rekorunu kırdığını” anımsattı.

Sonra da…

Üreten sanayici dünyasından ekonominin karar mekanizmasına seslendi:

“Çok sayıda sohbet, fuar ve iş toplantılarında, her türlü üretici veya ticaretle uğraşan insanların ağzından aktarıyorum.”

Piyasa gerçeğini, net bir dille aktardı:

“Uygulanan sıkı para politikasıyla piyasalar daraldı. Bölge ve dünyadaki olumsuzluklarla sıkıntılar büyüdü. Sonuçta rekabet gücümüz düştü, ihracat azaldı, kârlılığımız iyice küçüldü ve nakit paraya ulaşım güçleşti.”

Yani…

“Yani, piyasalar pek iç açıcı değil.”

Gerçeğe işaret etti:

“Elbette sektörlere göre değişkenlik gösteren sıkıntılar var ama en büyük sıkıntı daralan ekonomi.”

Ardından…

“Yine de en büyük ümit üretimde” deyip kaygısını dile getirdi:

“Aslında istihdamı artırmadan, üretimi artırmadan, verimliliği artırmadan çok zor görünüyor.”

Sonra da…

Sahadaki havayı aktarıp çıkış yolunu gösterdi:

“Herkesin gözü kulağı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamalarında. Oysa ki enflasyonu azaltmanın temel ilkesi mali politikaların disiplini yanında; eğitim, tarım ve sanayide üretimin arttırılmasında.”

Şunun altını özellikle çizdi:

“Her alanda meslek çeşitliliği ve üretim artmadan enflasyon azalmaz.”

Şunu da ekledi:

“Sıkı para politikasının gerekliliği enflasyonist ortamlarda şart, ama üretimi teşvik etmeden enflasyonu dizginlemek çok zor.”

 

Özel için geniş program Çanakkale’de bozuldu

Hazırlıklar 1 ay önce başladı… CHP Bursa örgütü, Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıldönümüne gelecek olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel için geniş kapsamlı program taslağı yaptılar.

O taslakta, Büyükşehir ve CHP’li belediyelerin bazı açılışları vardı.

Fakat…

Araya Çanakkale girince, Özel’in Bursa’daki süresi azaldı. 11 Eki m Cuma günü 3 saatliğine Mudanya’ya gelecek Özel’e yakın tarihte geniş program hazırlanacak.

 

Özel’in Yenişehir Havaalanı ve YOSAB heyecanı: Bu daha başlangıç

Tamamen… Bursalı turizmcilerin ve ulaşım sevdalısı gönüllülerin çabalarıyla Yenişehir Havaalanı’nda yeni bir dönem başlıyor.

Yenişehir’den Antalya ve Çukurova uçuşlarının ardından Almanya için kapının aralanması da heyecan getirdi.

Böyle bir süreçte…

Yenişehir Havaalanı’nın daha çok kullanılmasını isteyen Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel kente çağrı yaparken, “BURULAŞ’la görüşüp, şehir merkezinden ulaşımı kolaylaştıracak çalışmalar isteyeceğiz” dedi.

Heyecanını da şöyle aktardı:

“Bu daha başlangıç. Göreceksiniz, Yenişehir Havalimanı daha fazla sefer sayısına ve daha fazla şehir sayısına ulaşacak.”

Bu arada…

Başkan Özel göreve geldiği günden bu yana yatırımcılara “Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım” çağrısı yapıyor, ama arazideki kod farkı maliyeti arttırdığı için alan kullanılamıyor..

Bunu aşmak için de YOSAB’da plan revizyonu yapılacak.

 

Yeniden Refah İznik’i de değiştirdi

Seçimden sonra… Yıldırım ve Gemlik teşkilatlarını değiştiren Yeniden Refah Partisi, bu kez İznik’te atama yaptı.

Buna göre…

Mustafa Panzehir’in yerine Yeniden Refah İznik İlçe Başkanı atanan Hasan Duşlu’ya yetki belgesini İl Başkanı Murat Kolancı verdi.

Bu arada…

İşleyişe göre, atanan ilçe başkanları Genel Merkez’de eğitime alınıyor. Deneme süreci sonrasında atama kesinleşiyor.

 

Bursa’nın tepesinde kalker ocağına itiraz var: Dışkaya’ya kıymayın!

Bursa… Çok özgün kent. Güneyindeki Uludağ’a sırtını dayayan kentin önünde, düne kadar bereketli topraklara sahip ova uzanıyordu. Ovanın arkasından da Katırlı yükseliyordu.

Hiç unutmuyoruz…

1992 yılında, dönemin Yıldırım Belediye Başkanı olan Zeki Eke’yle sohbet ederken, “Bursa Uludağ’dan bakılarak planlanıyor. Oysa Katırlı’dan bakılmalı. Ovayı ön plana alıp kenti karşıdan görerek plan yapılmalı” demişti.

Kentin…

Tepesinde yükselen Katırlı’da şu sıralar yörede yaşayanlar tepkili. Nedeniyse, Dışkaya’da, TOKİ Konutları sınırında Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Yıldırım Belediyesi’nin de kalker ocağı niyetinin olması.

Abdullah Ayaz gönderdiği iletide, ocaklara karşı çıkarken, “Buradan yükselen toz ve gaz şehrin üzerine çöker” uyarısı yapıyor.

“Dışkaya’ya kıymayın” diyerek de çevrecilere sesleniyor.

 

Dağın arkasında sulama projeleri için DSİ devrede

Uludağ’ın… Arkasındaki ilçeler sosyo-ekonomik sıkıntılar yanında tarımsal üretimi de tam yapamıyorlar.

Keles Belediye Başkanı Ali Doğru bunu aşmak için harekete geçti.

DSİ 1. Bölge Müdürü İnan Gündüz’le arazi gezisine çıkıp Dağdibi, Kızılkaya, Kocayayla göletleri sulama havzasındaki sorunları konuştu.

Sağlıklı sulama için yapılacakların ele alındığı gezide, Dağdemirci ve Gelemiç’te planlanan göletlerle ilgili son durum da görüşüldü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X