Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Rakamların dili: AK Parti son seçimde 63 ilden fazla oyu Osmangazi’den aldı

Köşe Yazısını Dinle

2002’den beri… Genel ve yerel tüm seçimlerde Bursa seçmeninin tercihi hep AK Parti oldu. Bu da, AK Parti için Bursa katkısının önemini gösteriyor.

Peki…

Bursa’nın kendi demografisinde, AK Parti oylarında hangi ilçe öne çıkıyor?

Cevabını…

Rakamların siyasi mesajını yorumlamayı bilen Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar 14 Mayıs seçimi sonuçlarını inceleyerek verdi.

İlk tespiti şu:

“AK Parti’ye; 63 ilden fazla oy Osmangazi’de çıktı. Osmangazi’den AK Parti’nin aldığı oy Denizli Büyükşehir’den fazla.”

Sonra da…

Son iki genel seçim üzerinden rakamların dilini tercüme etti:

“14 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinde Türkiye geneli geçerli 52 milyon 628 bin 178 oyun yüzde 1,12’si olan 589 bin 845 oy Osmangazi ilçesinde kullanıldı. 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde AK Parti aldığı 20 milyon 213 bin 915 oyun yüzde 1,270’i olan 256 bin 909 oyu Osmangazi ilçesinden aldı.”

Şunu vurguladı:

“14 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinde AK Parti aldığı 18 milyon 385 bin 421 oyun yüzde 1,285’i olan 236 bin 319 oyu Osmangazi’den aldı.”

Şunun altını çizdi:

“AK Parti’nin iki seçim arası oy kaybetmesine rağmen Osmangazi’den aldığı oyun Türkiye geneli oy oranına katkısındaki artış, Bursa 1. Bölge’de İYİ Parti’ye karşı D’Hondt sistemine göre 5. milletvekilini kazandırdı.”

Konunun oy kaybı yönüne işaret etti:

“AK Parti Türkiye geneli yüzde 8.19 oy kaybı yaşadı. Bu oran Bursa’da yüzde 7.38 ve Osmangazi’de 7.11 olarak Türkiye ortalamasının altında gerçekleşti.”

Rakamların söylediği şu:

“AK Parti’nin Bursa’daki oy oranı yüzde 38,8 olarak gerçekleşirken Osmangazi’de AK Parti oyların yüzde 40,3’ünü aldı. Bursa 1. Bölge’de AK Parti’nin aldığı 385 bin 414 oyun yüzde 61,31’i olan 236 bin 319 oy Osmangazi’den geldi.”

Şunu da ekledi:

“AK Parti Bursa genelindeki oyların yüzde 29,17’sini Osmangazi’den aldı.”

 

Osmangazi oyları partilerin oranlarına nasıl yansıdı?

İlçe ilçe… Partilerin oy dağılımları yayınlandı. Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar ise partilerin 1. Bölge oy oranlarında Osmangazi payını çıkardı.

İşte o tablo:

Bursa 1. Bölgede; AK Parti oylarının yüzde 61.31’i, MHP oylarının yüzde 51.97’si, Yeniden Refah oylarının yüzde 65.69’u, BBP oylarının yüzde 61.44’ü, CHP oylarının yüzde 45.56’sı, İYİ Parti oylarının yüzde 46.54’ü, RİP oylarının yüzde 41.46’sı, Yeşil Sol oylarının yüzde 64.71’i, Memleket Partisi oylarının yüzde 56.05’i, Zafer Partisi oylarının yüzde 59.21’i Osmangazi’den geldi.

 

CHP’de 2 büyük ilçe kongresindeki değişim bundan sonrasını etkiler mi?

Önce… Osmangazi’de Baran Güneş’e karşı 11 oy farkla Cengiz Çelikten kazandı. Cumartesi günü Fırat Yılmaz’a karşı 16 oyla kazanan Özgür Şahin 8 yıl aradan sonra CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı’na geri geldi.

Soru şu:

Osmangazi ve Nilüfer’deki değişim CHP İl Kongresi ve sonrasını etkiler mi?

Öncelikle…

İl Başkanı Turgut Özkan bugüne kadar aday olduğunu hiç söylemedi. Yalnızca, 9 Temmuz tarihli yazımızda şunu aktardık:

“İlçe kongreleri sona erdikten sonra ilçe başkanlarımızla değerlendirme yaparız. İl yönetimindeki arkadaşlarımızla da konuşuruz. Ondan sonra kararımızı açıklarız.”

22 Ağustos’ta da şuna dikkat çektik:

Nilüfer’den de değişim çıkarsa, CHP İl kongresinde Gürhan Akdoğan-Nihat Yeşiltaş yarışı sürpriz olmaz.

Görüntü…

Çok bileşenli yapıların getirdiği değişimlerle böyle, ama CHP’nin kılcal damarlarını bilen İsmet Karaca’nın izleyeceği strateji de önemli.

 

Gelecek’te ilçe kongreleri İznik’ten başladı

Gelecek Partisi’nde… Bazı ilçeler olağan kongrelerini yapmıştı. Kalan 5 ilçenin de eylül sonuna kadar kongrelerini yapmaları planlandı.

Bu doğrultuda…

İlk kongre cumartesi günü İznik’te yapıldı ve İsmet Ertürk başkan seçildi. Eylül sonuna kadar olan süreçte de Osmangazi, Yıldırım, Kestel, Gürsu ilçe kongreleri var.

Gelecek Partisi’nin il kongresi ise ekim ayında olacak.

 

Erdem Saker önerdi: Karacabey Harası Hayvancılık Meslek Okulu olsun

Erdem Saker… 30 yıllık DSİ hizmetinin son 23 yılı 1. Bölge Müdürü olarak çok sevdiği Bursa’ya hizmet etti. Barajlar yaptı, içme suyu sorununu çözdü, kırsala göletler ve sulama projeleri kazandırdı.

1994-1999 dönemi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak iz bıraktı.

Her fırsatta…

Bilgi ve deneyimini paylaşıyor, Bursa için düşünce üretiyor.

Şu önerisi de çok önemli:

“Karacabey Harası, ülkemizin hayvancılık verimini artırmak amacıyla, yöre çocuklarının eğitimi için aktif bir alan haline dönüştürülmeli ve Uygulamalı Hayvancılık Meslek Okulu kurulmalı.”

Düşüncesi şu:

“Bu okulda eğitim alacak çocuklar, hem yarış atı, hem de ülkemizin büyük ihtiyacı olan et hayvanı yetiştirilmesinde motor olurlar.”

Üzüntüsü şu:

“Türkiye dört mevsim iklimi, verimli topraklarıyla tarım ve hayvancılıkta Hollanda’yla yarışır, ama ne yazık ki arpa, buğday, et ithal ediyoruz.”

 

DSİ, Demirtaş Barajı’na yayın balığı bıraktı

1982 yılıydı… Dönemin Su Ürünleri Bölge Müdürü olan Dr. Osman Tatar baraj ve göletlerde balıkçılığı çok önemserdi. Dönemin Bursa Valisi rahmetli Zekai Gümüşdiş’in desteğiyle her gölete balık bıraktı.

Biz de çoğuna katılıp haber yaptık.

DSİ’nin Demirtaş Barajı’nda balıkçılık yapılması için yayın balığı bıraktığını görünce o günler aklımıza geldi.

Tarımsal çeşitlilik önemli.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X