Her yazdığımızda tekrarlıyoruz… Mudanya Yolu’nda, Bademli’den Geçit’e gelişte Nilüfer Deresi üzerinde bir köprü var. Cumhuriyet dönemi Bursa’daki ilk kemerli köprü olduğu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altında.
Yolun diğer yanında, Mudanya’ya gidişteki köprü ise yeni. Fakat köprüler ikişer şeritli. 3’er şeritli yol köprülerde 2 şeride düşünce trafik sıkışıyor.
Özellikle…
Bademli’ye giriş ve çıkışlar Mudanya Yolu üzerinde, köprüden hemen önceki tek noktadan yapılıyor. 30 civarı özel okulun öğrencilerini bırakan servisler de Mudanya Yolu’na buradan çıkıp köprüye giriyorlar.
Yine…
Çağrışan’da okul sayısı 10’u aştı. Gelecek yıl Mudanya Üniversitesi eğitime başlayacak. Nilüfer Köy’den gelen araçlar da viyadükten Mudanya Yolu’nda Bademli çıkışına iniyorlar.
Tüm bu trafik, özellikle 2 şeritli tarihi köprüyü geçit vermez hale getiriyor.
Ne var ki…
Mudanya Yolu’nu Büyükşehir Belediyesi’ne devreden Karayolları, tarihi köprülerden sorumlu olduğu halde uzak duruyor.
İşte…
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun sabah Geçit’teki şantiyede yaptığı toplantıda bu konu gündeme geldi.
Gündeme de…
Orada bulunanlardan dinlediğimize göre, son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu getirdi.
Söylediği şu:
“Buraya istasyon ve dönüş yeri yapılıyor. 150 metre ileride tarihi Geçit Köprüsü var. 3’er şeritli Mudanya Yolu köprüdeki 2 şeritte sıkışıyor.”
Ardından…
“Şimdi Mudanya Yolu bazı bölümleri kazı çalışmaları için kapandığında yoğunluk daha da artacak” deyip önerisini söylemiş:
“Ulaştırma Bakanlığı el atıp köprüyü 3 şeritli hale getirmeli.”
Söylenene göre…
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu öneriyi çok yerinde bulup köprü için hemen çalışma başlatılmasını istemiş.
Anlaşılan…
Metro inşaatı, Mudanya Yolu trafiği ve Geçit Köprüsü için şansa dönüşüyor.
Mudanya Yolu’nda iki aşamalı kazı
Şehir Hastanesi Metrosu inşaatı şu sıralar Balat-Şehir Hastanesi arasındaki açık arazide sürüyor.
Cumartesi günü…
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun şantiyedeki istişare görüşmesine katılanlardan öğrendiğimize göre Mudanya Yolu için iki etaplı kazı planlandı.
İlk bölümde, Emek’ten Geçit’e kadar yol 3’er şerit açık kalacak. Geçit’te ise kazı sırasında 2’şer şeritten trafik verilecek.
Servisçiler Odası’nda değişim mesajı: Ben değil, biz olarak yönetecek
Önümüzde… Bursa Servis Aracı İşletmecileri ve Halk Otobüsçüleri Odası seçimi var. 13 Mart’taki seçimde, 3 dönemdir Oda Başkanı olan Sadi Aydın’a karşı Mehmet Çalışkan da “Şimdi değişim zamanı” sloganıyla yola çıktı.
Ziyarete geldiğinde…
Önceliğinin 2 bin 860 üyeli Oda’da birlik ve beraberlik olacağını vurgulayan Çalışkan, sonra da “ben değil, biz anlayışıyla yöneteceklerini” söyledi.
Ardından…
“Servisçi esnafının kazançlarını arttırmak” için “Oda tarifesinin uygulanmasını” sağlayacaklarını ifade edip sorunları sıraladı:
“En büyük sorun korsan taşımacılığı belediyeyle uyumla önleyeceğiz. Yakıtta indirim sağlayacağız. Sıfır araç, yedek parça, lastik, akü alımında indirim olacak.”
Vaatleri arasında…
Servisçi esnafı ve ailelerine tedavi, hukuk danışmanlığı, burs, sigorta ve poliçe desteği ile çekici kazandırmak da var.
Sanayide saat değişikliği ve plaka satışı mesajı
Servisçiler Odası Başkanlığı için yola çıkan ve önceliğini Oda’da birlik beraberlik olarak belirleyen Mehmet Çalışkan’ın iki de kritik mesajı var:
Bir…
“Bursa trafiğini rahatlatmak için sanayide yöneticilere vardiya saati değişikliği önereceğiz.”
İki…
“Esnafımıza ve trafiğe zarar veren plaka satışına da karşı olacağız.”
Yardım böyle olur: Bu TIR mültecilere 346 bin liralık yardım götürüyor
Hiç de kolay değil… Suriye’de savaştan kaçıp canlarını kurtaran ve çadır kentlerde kalan mülteciler için soğuk kış koşulları yaşamlarını daha da zorlaştırıyor.
İşte…
Bursa’da yaşayan Muşlular tarafından kurulan ve Muş İLDER olarak bilinen Bursa Muş İl Dernekleri Federasyonu zor koşullarda yaşayan mülteciler için bir TIR dolusu yardım malzemesi hazırladı.
346 bin 500 lira değerindeki un ve giyim malzemelerini taşıyan TIR’ı uğurlamak için düzenlenen törende Muş İLDER Başkanı Mehmet Akif Bingöl ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatabilmenin mutluluğunu ifade ederken, “iyiliğin iyileştirici gücüne inandıklarını” söyledi ve “İyilik ısıtırsa kış üşütmez” dedi.
Bursa’da yaşayan Muşluların topladıkları ve Suriye’deki çadır kentlere yola çıkan TIR’daki yardım malzemelerini İHH dağıtacak.
14 yıl önce geldi, sembol oldu ve gitti
2008’de… Güzelyalı Belediyesi tarafından İstanbul Şehir Hatları’ndan alınan Turan Emeksiz yolcu gemisi, İstanbul Boğazı’nda 47 yıl yolcu taşıdıktan sonra Burgaz’a geldi ve gemi-otel olarak Yat Limanı’nda hizmete girdi.
17 yıldır…
Burgaz’ın sembolü olan gemi Mudanya Belediyesi’nce müze, hastane ya da kültür merkezi olması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilince, ardında anılarla çekilerek götürüldü.
Bademlideki köprünün yapılması için emekte yolun kilitlenmesi mi beklemek gerekli? Bu sorun 4 yıldır var şimdi yapılıyor ve bu büyük bir iş gibi anlatılıyor.