Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Leyleklerin Uluabat kıyısında yeni keşfi: Fadıllı da leylek köyü oluyor

Köşe Yazısını Dinle

Prof. Dr. İsmet Arıcı… 30 yılı aşkındır Uluabat Gölü ve çevresindeki koruma alanı için çalışıyor. BUÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeliği yıllarının ardından emekli olsa da vazgeçmedi.

Özellikle…

Uluabat Gölü çevresinin koruma alanı olması için çalıştı, tarım arazilerini toplulaştırma projesi örnek oldu, leylekler üzerine yoğunlaştı.

Eşi…

Franziska Arıcı ile birlikte Uluabat Gölü kıyısındaki Eskikaraağaç’ın kaderini değiştirdi ve Ali Özkan’ın Karacabey Belediye Başkanı olduğu dönemde verdiği destekle leylek köyü ilan edilmesini sağladı.

Tahnit Müzesi’ne de eşiyle birlikte öncülük etti.

Aradığında heyecanlıydı…

Leylekler Uluabat’ta yeni bir köy keşfetti” diye başlayıp şunu söyledi:

Karacabey’in Eskikaraağaç Mahallesi Leylek Köyü olarak Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri ağında temsil ediyor. Nilüfer’in Fadıllı Mahallesi de yeni Leylek Köyü olma yolunda.”

Şu bilgiyi verdi:

2006 yılında Fadıllı’da köy içi elektrik hattı değiştirildiğinde, çoğalmanın olduğu 14 leylek yuvası vardı. Bugün 27 yuvaya ulaştı.”

Gölün…

Kuzeyindeki Eskikaraağaç’tan sonra doğusunda Akçalar’ın yanındaki Fadıllı’da leylek hareketliliğine dikkat çeken Prof. Dr. İsmet Arıcı şuna dikkat çekti:

Bursa’nın diğer köylerinde leylek yuva sayısı azalırken, Fadıllı’da artması tesadüf değil. Fadıllı ve çevresinde beslenme alanlarının varlığı leyleklerin ilgisini arttırmış.”

Gözlemini paylaştı:

Yıllar önce Eskikaraağaç’ta halkalanmış genç bir leylek Fadıllı’yı yurt edinmiş. Çoğalmasını burada sürdürüyor. 20’ye yakın yuvada da görsel hareketlilik ve leylek yaşantısı görülüyor.”

Önerisi şu:

Fadıllı’daki potansiyeli ve canlılığı Bursalılara sunmak ve köyü ziyaret merkezi haline getirmek için bazı dokunuşlar gerekiyor. Örneğin, köye leylek gözetleme kulesi yapılabilir. Yeni yuva platformları yerleştirip ziyaret turları düzenlenebilir.”

 

Eskikaraağaç’ta Yaren, Fadıllı’da Bilal leylek

Uluabat kıyısındaki… Eskikaraağaç’ta 13 yıldır her göç mevsiminde Yaren Leylek heyecanı yaşanıyor. Yaren’in Balıkçı Adem Amca’yla dostluğu da belgesellere konu oldu.

Prof. Dr. İsmet Arıcı…

Benzer bir heyecanın Fadıllı’da yaşandığını söyledi:

Eskikaraağaç’taki Yaren leylek gibi, Fadıllı’da da Bilal adı verilen bir leylek köylülerle samimi olmuş. Hem besleniyor, hem yuvasında çoğalmasını sürdürüyor.”

 

Milletvekili Türkoğlu pazara çağırdı: Koş vatandaş, zamlara koş

Tartışmasız… Türkiye’nin en önemli sorunu hayat pahalılığı. Fiyatlar hızla artarken, başta emekliler olmak üzere düşük maaşlar ezici noktaya geldi.

Nitekim…

Marketlerin yanı sıra, pazarlarda mevsim ürünü sebze ve meyvelerin fiyatlarına bile ulaşılamıyor.

İşte…

Vatandaşın öncelikli sorunu olan hayat pahalılığı konusuna İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu pazaryerinden dikkat çekerken, Dikkaldırım Mahallesi semt pazarında bir tezgahın başına geçip şöyle seslendi:

Koş vatandaş koş, pazara koş. Bamya 150 lira, taze fasulye 100 lira, kültür mantarı 100 lira, el kadar kavunun tanesi 100 lira. Balık olmuş 250 lira.”

Tespiti şu:

Pazar yanıyor, mutfak yanıyor, insanımız yanıyor.”

Eleştirisi şu:

TÜİK hâlâ diyor ki, aylık enflasyon oranı yüzde 1.64. AK Parti iktidarı da diyor ki maaşlara zam mam yok.”

 

Piknik alanı kiralamasında vatandaşın bir önerisi var

Yer… Mudanya’nın Güzelyalı ve Altıntaş mahalleleri arasında. Çamlıtepe olarak bilinen bölgede, Orman İşletme Müdürlüğü 116 dönüm alanı kiraya verme kararı aldı.

İçinde…

Adliye Ormanı olan deniz manzaralı piknik alanıyla ilgili, çevrede yaşayanların önerisi var.

Diyorlar ki:

Burasını özel sektöre kiralamak sorunlara yol açabilir. Kiraya verilecekse Burfaş gibi kamusal firmalara verilmeli ve kamuda kalmalı.”

 

Boğaziçi’ni iki diploma ve onur belgesiyle bitirdi, bizi de gururlandırdı

Fotoğraflara… Gururla bakarken eski yıllara gittik. Hakimiyet gazetesinde çalıştığımız dönemde, Muharrem Karabulut her olaya yetişen, her toplantıya giden çok çalışkan muhabirdi. Makbule Civak da gazetenin Çocuk Kulübü yöneticisiydi.

Aile olup yuva kurmaya karar verdiklerinde kız istemeye gittik, nişan yüzüklerini taktık, nikah tanıklıklarını yaptık.

İki güzel kızları oldu. Büyük kızları Sinem’le zaman zaman karşılaşıyoruz. Küçük kızları Melike’nin başarısıyla ailesi kadar biz de gururlandık.

Melike Karabulut…

Boğaziçi Üniversitesi’nde çift ana dal eğitimi yapmış ve ikisini de İngilizce okuduğu Türk Dili Edebiyatı ile Tarih bölümlerini bitirmiş.

Üstelik…

Boğaziçi’nden onur belgesi alarak mezun olmuş.

Makbule-Muharrem Karabulut kardeşlerimizi de, Melike kızımızı da kutluyoruz. Ne kadar gururlansalar az.

 

Bursa semalarında gezegenler geçidi

Cuma gecesi… Bursa ve bölge illerinde gökyüzüne bakanlar ışıl ışıl meteoru izlerken heyecanlandılar.

Gökyüzü fotoğrafçılığında dünya markası olan Tunç Tezel de, geçtiğimiz hafta cumartesi gecesi Uludağ’daki Bakacak’tan Bursa semalarında gezegenler geçidini fotoğrafladı.

O gece…

Ay, Jüpiter, Uranüs, Mars adeta kentin üzerinde buluşup Ülker Kümesi oluşturdular. Ortaya da bu çok özel fotoğraf çıktı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X