Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Korkmak kurtarmaz; hep oldu, yine olacak: İşte Bursa’nın deprem tarihi

Nüfus olarak… Türkiye’nin dördüncü büyük, Batı’nın da en büyük sanayi kenti. Azalsa da verimli topraklara sahip ovasıyla tarım kenti.

8 bin 500 yıllık geçmişiyle tarih kenti olması da Bursa’yı kılıyor.

Ne var ki…

Tarihi kaynaklar Bursa’nın bilinen bütün özellikleri yanında, yaşadığı büyük yıkımlarla deprem kenti olduğunu da gösteriyor. Bilinen ilk deprem M.S. 32 yılında meydana geldi. İznik’te birçok evin yıkıldığı deprem, Bursa’da da hasara yol açtı.

Bizans döneminde 1143 yılında ve Osmanlı’nın fethinin ertesi yılı olan 1327’de iki deprem Bursa yöresinde önemli yıkıma yol açtı.

1508 İstanbul, 1556 Marmara Denizi ve 1766 İstanbul depremlerinde Bursa da hasar gördü.

 

1556 depreminde Ertuğrul Camii’nin minareleri yıkıldı ve surlar zarar gördü, 1766 depreminde Emir Sultan Camii ve türbesi hasar aldı.

Bursa’nın…

Karşı karşıya kaldığı en büyük deprem 1855 yılında meydana geldi. Merkez üssü Mustafakemalpaşa olarak kayıtlara geçen ve büyüklüğü 7.5 tahmin edilen depremde 300 kişi yaşamını yitirdi, Ulucami ile Orhan Camii ağır hasar aldı, çevre medreseler yıkıldı.

Deprem sonrası çıkan yangınlarda 1.500 kadar cami, han, hamam, ev ve dükkan tamamen yandığı için ölü sayısı arttı. 42 gün sonra meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki artçı şokta ise 1.300 kişi yaşamını kaybetti.

1900 sonrası, merkez üssü Bursa ve ilçeleri olan yıkıcı depreme rastlanmasa da 1953 Yenice-Gönen, 1964 Manyas ve 1970 Gediz depremleri şiddetli hissedildi.

Hatta…

1964 Manyas Depremi’nde Mustafakemalpaşa’nın yüzde 20’si yıkıldı, 1970 Gediz Depremi’nde Tofaş fabrikası inşaatı hasar gördü.

17 Ağustos 1999’daki Gölcük Depremi’nde Bursa’da 10 kişi öldü, 51 kişi yaralandı.

Kısaca…

Korkmak kurtarmıyor. Bursa’da yıkıcı depremler hep oldu, yine olacak.

Üstelik…

Büyük depremlerin 750-1000 yıl arasında tekrarladığı biliniyor. Son büyük depremin üzerinde 957 yıl geçti.

 

Kartaca Kralı gemileriyle İznik’i nasıl kuşattı?

Tarih kayıtları… M.Ö. 183-247 arası yaşayan Kartaca Kralı Hannibal’ın gemileriyle İznik’i kuşattığını yazıyor. Bundan, İznik’in deniz kıyısı olduğu, Gemlik-İznik arasının deprem kaynaklı oluştuğu anlaşılıyor.

Yer bilimciler…

Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu Geyve-Mekece-İznik hattında 7 üstünde depremin yakın olduğunu tahmin ediyorlar.

Zamanı elbette bilinmez, ama tüm bölge risk altında.

 

Yönetimi seçen delege, 1.5 yıl geçmeden olağanüstü kongre istedi

Gelişmeyi… Cuma günü aktardık. 2023 Ağustos’ta yapılan CHP Osmangazi İlçe Kongresi’nin, 4’ü doğal 404 delegesi vardı. Sonraki süreçte istifa ve vefatlarla delege sayısı 387’ye indi.

Delege sayısının…

Yüzde 65’i olan 233 delegenin olağanüstü kongre için verdiği imzalar Bülent Özdemir, Ali Osman Sansar, Erdoğan Kaçar tarafından CHP Osmangazi İçe Başkanlığı’na dün teslim edildi.

Dilekçede…

“…Delegelerimizin iradesi doğrultusunda, seçimli olağanüstü ilçe kongresinin partimiz geleneklerine yakışır şekilde birlik ve beraberlik içinde, zaman kaybetmeden yapılması ve partimizi iktidar yapacak siyasi çalışmalara bir an önce başlanması…” denildi.

Başvurunun bir kopyası da CHP İl Sekreteri Yasemin Reçber’e verildi.

Açıkçası…

Yönetimi seçen delegenin, 1.5 yıl geçmeden olağanüstü kongre istemesi siyaseten de çarpıcı.

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı’ndan dost ziyareti

Dikkat çeken şu… Son Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 3 dönem kuralı gereği sona eren milletvekilliği dönemi sonrası Bursa’ya dönüp Hukuk Bürosu açtı.

27 Nisan’da…

Açılışı yapılan ofis hiç boş kalmadı dense yeri. AK Parti teşkilatı başta olmak üzere, kentin sivil toplum örgütleri ve iş dünyası yanında kent dışından konuklar da geliyor.

En son, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit ziyaret etti.

 

Bu kitapta Vefa Yolu var: Atatürk’ün ‘yeşil yurt’ dediği Bursa günleri

Atatürk… 31 Ağustos 1924’te eşi Latife Hanım’la geldiği Bursa’da 11 gün kaldı ve 11 Eylül’deki Bursa’nın kurtuluşu kutlamalarına katıldı.

Bursa’dan önce…

29-30 Ağustos’ta Dumlupınar’ı, sonrasında da 11 Eylül-23 Eylül arasında Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun’u ziyaret etti. 24-29 Eylül’de Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan’a, 30 Eylül-9 Ekim arası da Erzurum ve Kars’a gitti. 10-18 Ekim arası da Karahisar, Kayseri, Yozgat, Kırşehir güazergahıyla Ankara’ya döndü.

İşte…

Atatürk’ün Cumhuriyeti gençliğe emanet gezisi Vefa Yolu olarak kitaplaştı. Kitabı hazırlayan dostumuz Sosyolog Mutlu Çınar’ın önsözündeki bir cümle ilgimizi çekti:

“Reis-i Cumhur Hazretleri, Latife Gazi Mustafa Hanımefendi ve maiyetleriyle Bursa’ya teşrif ettiler ve yeşil yurdun kurtuluş bayramında hazır bulundular.”

Açıkçası…

Geziyi anlatan kitapta, müthiş bir belgesel tarih var.

 

Atatürk’e Aksu’da kahve içiren sevgi seli

Atatürk’ün… Cumhuriyeti gençliğe emanet gezisini anlatan kitaba Osmangazi Belediyesi’nin çok önemli katkısı var.

Tarihe belge kitabın 55. sayfasında, Kestel’e bağlı Aksu Köyü’ndeki mola anlatılıyor:

“Aksu’da durulmayacaktı. Muhterem Gazi köy halkının istirhamlarını kırmadılar ve bir çınar gölgesinde bir çeyrek kadar istirahat ettiler. Köy muhtarnının takdim ettiği kahveyi içtiler.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X