Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Konteynerden çıkan şampiyon: Her yarıştan madalyayla döndü

Köşe Yazısını Dinle

Aslen… İranlı engelli bir sporcu. Atletizmde cirit atma branşında yarışan Muhammed Khalvandi’nin kariyerinde 3 Dünya, 2 Olimpiyat, 1Avrupa, 1 Asya şampiyonluğu var.1’er kez Dünya ve Olimpiyat ikincisi, 1’er kez de Dünya ve Asya oyunları üçüncüsü oldu.

2019’da…

Türkiye’ye geldiğinde Bursagücü Kulübü Başkanı Hayrettin Özbağkıran tarafından keşfedilip Türk vatandaşı olması sağlandı. 2019’dan beri de Türkiye adına yarışıyor.

Geldiğinde…

Özel bir sandalyeye oturarak cirit attığı için çalışma koşulları uygun değildi. Özbağkıran devreye girdi ve antrenman yaptığı Atıcılar’daki atletizm pisti yanına Muhammed’in özel sandalyesi ve malzemeleri için konteyner koydu.

Atıcılar’daki…

Konteynerden çıkan Muhammed de 2019’dan bu yana Bursagücü sporcusu olarak Türk bayrağı altında 2021’de Polonya’da Avrupa birincisi, 2023’te Paris’te Dünya birincisi, 2024 başında Japonya’da Dünya ikincisi oldu.

Cirit atmada 51.60 metreyle paralimpik dünya rekoru da elinde.

Geçen hafta…

Paris’te yapılan Paralimpik Olimpiyatı’nda atletizm branşında yarıştığı Türkiye formasıyla cirit atmada gümüş madalya kazandı.

Başarısının arkasındaki isim olan Bursagücü Kulübü Başkanı Hayrettin Özbağkıran’la ziyarete geldiklerinde şunu söyledi:

“İranlı’yım, ama Türk milli takımı için yarışmaktan mutluyum. Türk bayrağını göndere çektirdiğimde heyecan duyuyorum.”

20 yıldır antrenman yaptığını ifade eden Muhammed hedefini de şöyle açıkladı:

“Katıldığım tüm yarışmalardan madalyayla döndüm. Gelecek yıl Hindistan’da Dünya Şampiyonası var. 2026’da Avrupa Şampiyonası olacak. 2028’de de Los Angeles’te olimpiyat var. Hepsinden şampiyon olarak dönmek için çalışmaya devam ediyorum.”

Bu noktada…

Bursagücü Kulübü Başkanı Hayrettin Özbağkıran da şunu söyledi:

“Dünyanın en iyi 2 cirit atıcısı kulübümüz sporcusu. Hamit Haydari’yi evrak eksiği nedeniyle Paris’e gönderemedik, ama Los Angeles’tan 1 ve 2 olarak dönmek hedefimiz.”

 

Tesisi yok, şampiyonu çok: Bursagücü

2007 yılında kuruldu… Tesisi yok, ama kamu ve belediye kulüpleri dışında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tesislerin tahsisi yönetmeliğine uyan tek kulüp.

Bursagücü Kulübü Başkanı Hayrettin Özbağkıran kulübünü şöyle tanıttı:

“Voleybol, basketbol, hentbol, taekwondo, atletizm, badmington, jodo, masa tenisi branşlarında faaliyet gösteriyoruz. Futbolda da altyapımız var. Toplam 1400 lisanslı sporcumuzun 4’ü paralimpik atletizmde.”

 

Japon uzmanlar Bursa’da deprem riskinin nasıl azaltılacağını anlattı

Gerçi… Deprem sallayınca korkumuz artıyor ve sonra unutuyoruz, ama Bursa’nın en tehlikeli bölgede olduğu gerçeği ortada duruyor.

O bakımdan…

Bursa merkezde ve ilçelerin büyük bölümünde yapılarımızın depreme dayanıklı olması gerekiyor. Bunun da yolu en hızlı şekilde kentsel dönüşümden geçiyor.

İşte…

Bursa Büyükşehir Belediyesi de yaşadığımız kenti depreme dirençli hale getirmek üzere, kısa adı JICA olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile önemli bir çalışma başlattı.

Bu kapsamda…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik başkanlığında yapılan ve Genel Sekreter Yardımcısı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’ün de katıldığı toplantıda Japon uzmanlar Büyükşehir bürokratlarına alınacak önlemleri anlattılar.

Toplantıda…

Altyapı, kritik yol ağları ve kamu binaları da ele alındı.

 

Ali Rıza Hoca Türkiye’nin en iyi 100’ünde

Uludağ’ın… Zirvesinin gölgesindeki Soğukpınar’da doğdu, Uludağ Makine Mühendisliği’nden mezun oldu, Amerika’da otomobil mühendisliği eğitimi aldı.

Uluslararası araştırmalarda defalarca Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları arasında yer aldı. Türkiye’de hep ilk 100’e girip Bursa’nın gururu oldu.

Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız…

Hafta içinde açıklanan Google Scholar’daki H-Index’inde bir kez daha Türkiye’nin en iyi 100 bilim insanı arasında yer aldı.

 

Hedefleri iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmek: Uludağ İzcileri 50 yaşında

Muhsin Kul… Bir dönem hakem olarak basketbola hizmet etti, İl Temsilciliği yaptı, ama yaşamında hep izcilik var.

1974’te kurulan…

Bursa Uludağ İzcileri Derneği’nde 9 yıldır başkan olan Muhsin Kul’la sohbet ederken, 4 Ekim’de kutlayacakları 50. yıldaki izcilik felsefesini şöyle açıkladı:

“Hedefimiz; iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmek. Bu hedefle; ruh ve beden sağlığı yerinde, ahlaki değerleri yüksek, vatansever izciler amacımız.”

Aynı zamanda…

Kısa adı TİFED olan Tüm İzciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Muhsin Kul, geçen yıl 55 ülkenin katıldığı ve 6 bine yakın izcinin toplandığı İzcilik Olimpiyatı’nda, izciliğin sembolü Jan Borette bayrağını Bursa Uludağ İzcileri’nin taşıdığını söyledi.

Orhaneli Sadağı Kamp Merkezi’nde Türkiye ve Kıbrıs’tan gelen 60 izci lideriyle kamp sırasında, Orhaneli’deki Zafer Bayramı töreninde de ilgi gördüler.

 

Okullarda izcilik yeniden başlamalı

Sohbetimizde… Bursa Uludağ İzcileri Derneği Başkanı Muhsin Kul’a, geçmişte okullarda İzcilik Kolu faaliyeti olduğunu anımsatınca şunu söyledi:

“İzciliğin kaynağı okullar. Dolayısıyla Milli Eğitim. Fakat bu faaliyetler durduruldu.”

Düşüncesi şu:

“İyi insan, iyi vatandaş yetiştirme amacı olan izcilik yeniden okullarda başlatılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bunun başvurusunu yaptık.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X