Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kocaman bir alkış: 6.1 kilometre hat inşaatı yüzde 52’ye 3.5 yılda gelebildi

Köşe Yazısını Dinle

Kısaca… Şehir Hastanesi Metrosu olarak adlandırdığımız, Bursaray’ı son istasyonu Emek’ten Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak 6.1 kilometre uzunluğunda ve 4 istasyonlu metro projesi gündeme geldiğinde heyecanlandık.

İhalesi…

27 Ekim 2020’de yapıldı, temeli 2 Nisan 2021’de Şehir Hastanesi önünde atıldı. Dönemin Ulaştırma Bakanı olan Adil Karaismailoğlu törende 2023’te biteceğini açıkladığında da umutluyduk.

Gerçi…

Yargı kararıyla ihale 2 kez iptal edildiği için duraklama oldu, ama zor olmayan ve büyük bölümü düz arazide arzulanan çalışma hızı bir türlü gerçekleşmedi.

Kazma kürekle 6 ayda bitecek iş uzayınca Mudanya Yolu çok uzun süre kapalı kaldı, Geçit esnafı da batıp dükkan kapattı.

Temeli…

3.5 yıl önce atılırken “2023 seçimleri öncesi açma” hedefi tutmadı.

Yine de…

6.1 kilometrelik hattın 900 metrelik ilk etabı üçüncü yılında, yerel seçim öncesi açılsa da, Emek İstasyonu çıkışındaki makas eksik olduğu için seçim sonrası kapatıldı. O eksik tamamlanıp bu hafta başı yeniden açıldı.

Derken…

Projeyi üstlenen Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme amaçlı paylaşımda, Şehir Hastanesi metrosunu gördük.

Bakanlık…

İnşaattaki son durumu gururla duyuruyor:

“Bursa Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı’nda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 4.9 kilometre hattımızda tamamlanma oranı yüzde 52’ye ulaştı. Bursa’yı hızlı ve konforlu ulaşım ağıyla buluşturmaya bir adım daha yaklaştık.”

Okuyunca,,,

Ayağa kalkıp alkışlamak içimizden geldi, ama tuhaflık var. Örneğin, bitmeyen metro uzunluğu 6.1 kilometre. Açılan 900 metre mesafeden düşülse de hesap tutmuyor.

Neyse ki…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan 6.1 kilometre olarak düzeltti, ama müteahhide söz geçiremeyen Bakanlığın kafa karışıklığı işin neden uzadığını da gösterdi.

Umarız, kalan yüzde 48 için 3.5 yıl daha beklemeyiz.

 

Üstgeçitte 6 ay aradan sonra çalışma başladı

Geçen yıl… Dönemin Bursa Valisi olan Mahmut Demirtaş sandalyeyi çekip çalışanların başına oturmasa okulların açıldığı gün Geçit’te yol bitmezdi.

Fakat…

Dörder şeritten 8 şeride çıkan yolda yaya geçiş süresi uzayınca kırmızı ışık süresi uzadı ve trafik iki yönde tıkandı.

Seçimden sonra müteahhit 3 üstgeçitten birinin montajını yaptı, ama bitirmedi.

Aradan 6 ay geçti, yarım kalan üstgeçitte dün çalışma gördük.

Hadi hayırlısı.

 

Bursa çalışma yaşamı için tehlike: Fabrikalar beyaz yakaları azaltıyor

Bursa… 1960’ların başında yaptığı tercihle sanayi kenti oldu. Tekstille başlayan sanayi, otomotivle büyüdü.

TOGG’la birlikte 4’e çıkan ana otomotiv üreticisi fabrikalarla yan sanayi istihdam kaynağı haline geldi.

Ne var ki…

Şu günlerde otomotiv sektöründe yeni bir krizin yaklaşmakta olduğu belirtileri var.

Nitekim…

Tofaş’ın tatili uzatıp vardiya azaltımıyla işçi çıkarma hazırlığını ilk 27 Ağustos’ta duyurduk. Bu karar diğer fabrikaları ve yan sanayii de etkiledi.

Gelen haberler…

Bursa çalışma yaşamı için yeni tehlikeyi haber veriyor. Çünkü, otomotivde beyaz yaka çalışanlar ağırlıklı olmak üzere işten çıkarmalar başladı.

İşten çıkarılanlar da…

Böyle bir dönemde belediyelere yönelmeye çalışıyorlar. Sanayi kentinde belediyelerin iş kapısı haline gelirken, çaresizlik tablosu geleceğe yönelik kaygı yansıtıyor.

 

Siyasilerin ‘evlat mürüvveti’ heyecanı

Bursa siyaseti… İki hafta sonu düğünlerde buluşacak.

Önce…

19 Ekim Cumartesi akşamı, geçen dönem AK Parti Bursa Milletvekili olan Dr. Mustafa Esgin ve eşi Berna Esgin’in kızları Berra ile, eski Bakan Faruk Çelik ve eşi Beyhan Çelik’in oğulları Safa’nın Podyum  Davet’te düğünleri var.

Ardından…

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ve eşi Sibel Türkoğlu’nun kızları Elif Ülkü’yle Ayşe Yanar ve Ömer Matur’un oğulları Barış 26 Ekim Cumartesi akşamı Kültürpark Sadabad’da dünya evine girecekler.

 

Karacabey’den sonra en büyük defne ormanı Mudanya’da oluşacak

Defne yaprağı… İlaç ve kozmetik sanayinin vazgeçmediği tarım ürünlerinin başında geliyor, dünya mutfağı için de çok önemli.

Türkiye’de…

En büyük defne ormanları Karacabey’in kuzeyinde. İhracattan da her yıl, aileler yanında ülke ekonomisi büyük katkı sağlıyor.

Şimdi de…

İkinci büyük defne ormanı için hazırlıklara başlandı. Bu amaçla, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Mudanya’nın Mesudiye Köyü’nde 1.100 hektar verimsiz alan defne ormanına dönüştürülecek.

Bu amaçla…

Orman Bölge Müdürlüğü uzmanları Mesudiye Kooperatifi üyeleriyle bir araya gelip; bilinçsiz üretimin engellenmesi ve yürütülecek çalışmalarla ilgili bilgilendirme yaptılar.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da 2010’da başlayan iyileştirme sonrası 2019’da ihracata geçilmesi, Mesudiye için yol haritası oldu.

Arazi iyileştirmesi 3 yılda tamamlanacak.

 

Bursa bıçağı Arjantin’de dünya vitrinine çıktı

Şu sıralar… Arjantin’in Tandil kentinde Dünya Bıçak Üreticileri Başkentleri Birliği toplantısı var.

Açılışı 14 Ekim’de yapılan toplantı 18 Ekim’de sona erecek.

Bu toplantıya…

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız da katılıyor.

Yıldız toplantılar süresince her ortamda, Bursa’nın 700 yıllık kültürel mirası olan bıçakçılığını dünya vitrininde tanıtmak için görüşmeler yapıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X