Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kapalıçarşı yangınının 66. yılında Bursa çarşıları için tarihi uyarılar

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın… Yakın geçmişinde iki büyük ağustos yangını var. İlki 24 Ağustos 1958’de yaşandı ve tarihi Kapalıçarşı yandı.

İkincisi…

Bugünkü Kent Meydanı’nın bulunduğu yerdeki Santralgaraj alanında üstü kapalı-katlı otopark, altı tütün deposu olarak kullanılan binada 19 Ağustos 1978’de yaşanan yangındı.

O yangını gazeteci olarak yaşadık. Gençlik heyecanıyla tüm riskleri göze alıp için için yanan tütün denklerinden yükselen boğucu dumanı fotoğrafladık.

Hafta sonu…

Bursa araştırmalarını bildiğimiz Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir’le sohbetimiz, cumartesi günü 66. yıldönümü olan Kapalıçarşı yangını üzerineydi.

Eldemir…

Yangını, “Bursa kent ekonomisi ve tarihi yapılarının büyük zarar gördüğü afet” olarak yorumlayıp şunu anımsattı:

“Bir ciltçi dükkânındaki ispirto ocağının devrilmesiyle çıkan yangında; 7 asır önce Orhan Gazi’nin inşa ettiği, kentin tarihi ve ticari merkezi konumunda olan tarihi Kapalıçarşı harabe durumuna geldi.”

Çarşıda…

3 bin 580 esnafın işyerlerini kaybettiği yangın sonrası dönemin hükümeti ve yerel yönetiminin çabalarıyla Koza Han, Ulu Cami, Belediye ve İtfaiye civarında 156 dükkan yapılıp 16 Aralık 1958’de yangınzede esnafa dağıtıldığını vurgulayıp, “Bu uygulama Kahramanmaraş depremi sonrası işyerleri zarar gören esnaf için örnek oldu” dedi.

Hanlar Bölgesi’nin yeniden inşasının da, Vakıflar ve esnafın kurduğu derneklerle gerçekleştiğini ekledi.

Sonra da şu uyarıyı yaptı

“1958 yangını öncesi yolları ve açık çarşılarıyla yangına müdahale fırsatı veren Hanlar Bölgesi’nin bugün esnaf tezgâhlarıyla daraltılmış yaya yollarının, yangına anında müdahale riski var.”

Uyarısı önemli:

“Bursa ekonomisi için ticaret merkezi konumunun yanı sıra tarihi yapıların bir arada bulunduğu Hanlar Bölgesi, eşsiz değerleriyle bir kıvılcıma kurban edilemeyecek nitelikte.”

Çağrısı da şu:

“Çarşı esnafı bu bilinçle davranarak hem sermaye birikimini korumalı, hem ticari geleneklerinin elinden kayıp gitmesine göz yummamalı.”

 

Bir uyarı da Hanlar Bölgesi’ndeki mekanlara

default

Sohbetimizde… Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir günümüzde tarihi çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki risklere dikkat çekti:

“Çarşı bölgesi gastronomi merkezine dönüşüyor. Turizm açısından cazip yönleri, yangın riskini beraberinde getirmemeli.”

Uyarısı şu:

“Ateş ve baca kontrollerinde hassasiyet gösterilmeli. Bina cephelerindeki tenteler, güneş kırıcı olarak asılan branda ve bezler en ufak ihmalle çok büyük felaketlere yol açma riskini taşıyor.”

 

AK Parti Bursa’yı İstanbul’da konuştu: İşte masadaki ilçeler

Zaman zaman… Bursa’nın projelerine, “Bakanlıkların ilgisizliğini” anlatabilmek için Bursa’ya şaşı baktıklarını yazıyoruz.

Görülen o ki…

AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir de farklı değil.

Nedeni şu:

Eylül ayında başlaması planlanan ilçe kongreleri öncesi teşkilat değerlendirmesi için Ankara ya da Bursa’da toplantı yerine Bursa’yı İstanbul’a çağırdı.

Cumartesi günü…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve Bursa milletvekilleriyle yapılan, Efkan Ala ve Mustafa Varank’ın katılmadıkları toplantıda “Hangi ilçeler devam etmeli” sorusuna cevap arandı.

Gerçi…

Karar alınmadı, ama Nilüfer, Harmancık, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçe başkanlarının değişecekleri kulağımıza geldi.

Yanı sıra…

Gürsu, İnegöl, İznik, Mudanya ile birlikte dağ yöresi ilçelerinde de tarihi değişim olabileceği konuşuluyor.

 

Bozbey’den Ayhan Turan’a 25 yıllık vefa

1999 yerel seçimi öncesiydi… Dönemin DSP İl Başkanı olan Ayhan Turan’la sohbet ederken “Nilüfer Adayı olarak Mustafa Bozbey’i düşünüyorum” dedi.

Bunu yazınca…

Dönemin DSP Nilüfer İlçe örgütünün tepkisi toplu istifaya kadar ulaştı, ama Turan vazgeçmedi. Bozbey önce aday, sonra Nilüfer Belediye Başkanı oldu ve bugünkü Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yolu açıldı.

Aralarında 25 yıllık vefanın tanığıyız.

 

Moskova’da kılıç-kalkan sesi: Kızıl Meydan’da gönülleri fethettiler

Moskova’da… Tarihi Kremlin Sarayı önündeki Kızıl Meydan’da her yıl folklor festivali düzenleniyor.

Üstelik…

Spasskaya Tower Military Tattoo adıyla organize edilen ve dünyanın en büyük folklor festivali kabul edilen etkinliğe dünyanın her yerinden folklor ekipleri katılıp gösterilerini yapıyorlar.

Önceki yıllarda olduğu gibi…

Bu festivale Türkiye’den davet edilen ekipler arasında Bursa Master’s Kılıç-Kalkan Folklor Derneği de var.

Bursa ekibinin önce provaları büyük ilgi gördü. Çeşitli ülkelerin televizyon kanalları Bursa Master’s Kılıç-Kalkan Folklor Derneği Başkanı Faruk Alkaya ile röportaj için adeta sıraya girdiler.

Cumartesi akşamı…

Kızıl Meydan’a çıkan Bursa ekibi gösterisinde Kızıl Meydan’ı kılıç-kalkan sesleriyle inletip gönülleri fethetti. Binlerce izleyici folklorcularımızı dakikalarca alkışladı.

 

Sabah 4’te başının üstünden uzay istasyonu geçti

Geceleri… Gökyüzüne baktığımızda kimi daha parlak uzaklardaki ışıkları görürüz, ama ne olduklarını bilmeyiz.

Genel adı astrofotoğrafçılık olan gökyüzü fotoğrafçıları ise, başımızın üstündeki her şeyi bilirler.

Nitekim…

Uğur İkizler 23 Ağustos Cuma sabahı saat 04.44’te Mudanya’daki evinden gökyüzünü incelerken, başının üstünden uzay istasyonu geçtiğini fark edip deklanşöre dokundu. Perseus, Augria, Taurus, takımyıldızları da fotoğrafa girdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X