Toplumun… Her kesimini saran ekonomik sıkıntılar, bazı aileler için daha büyük zorluklara yol açıyor. İşte, dezavantajlı gruplar olarak kabul edilen bu kesimlere de devletin desteği var.
Gerçi…
Başta Kızılay olmak üzere hareket eden bazı sivil toplum örgütleri sosyal sorumluluk düşüncesiyle bu yükü fedakârca paylaşmaya çalışıyorlar, ama devletin desteği pek yansımıyor.
Oysa…
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı programları kapsamında Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar da az değil.
Örneğin…
Kısa adıyla ASDEP olarak bilinen Aile ve Sosyal Destek Programı kapsamında Bursa’da 94 bin 957 aileye hane ziyareti yapıldı. Aile Eğitimi Programı’na 67 bin 309 kişi katıldı.
Kimsesiz çocukları sahiplenen 216 koruyucu ailenin olduğu Bursa’da, bu ailelerin yanında 254 kimsesiz çocuk yaşama tutunuyor.
Yanı sıra…
Bursa’da 3 bin 362 aile sosyal ve ekonomik destek alıyor. 15 bin 105 kişiye evde bakım yardımı yapılıyor.
23 kadın kooperatifi ile de kadınların üretim ekonomisine katkıları sağlanıyor.
Yardımların maddi tablosu da şu:
Bursa’da; 2 milyar 082 milyon lira evde bakım yardımı, 733 milyon lira yaşlı aylığı, 689 milyon lira engelli aylığı, 81.3 milyon lira engelli yakını aylığı, 1 milyar 790 milyon lira da genel sağlık sigortası prim ödemesi yapıldı.
Şu tablo önemli:
Faturasını ödemekte zorlananlar için 122 milyon lira elektrik, 2.4 milyon lira da doğalgaz tüketim desteği sağlandı.
Eşi vefat etmiş kadınlara 112.5 milyon lira, muhtaç asker ailelerine 18 milyon lira, muhtaç asker çocuklarına 623 bin lira nakit desteği verildi.
Yine…
Ailelere sosyal ve ekonomik destek 234.3 milyon liraya, doğum yardımı 100.2 milyon liraya, çoklu doğum yardımı 2.5 milyon liraya, öksüz ve yetim yardımı 4.4 milyon liraya, şartlı eğitim yardımı 66.3 milyon liraya, şartlı sağlık yardımı da 31.1 milyon liraya ulaştı.
Koruyucu Aile Şenliği’ne Genç Kızılay desteği
Zaman zaman… Genç Kızılay ekipleri Bursa’daki sevgi evlerinde kalan çocuklar için etkinlikler düzenliyor ve yaşam psikolojilerini yükseltiyor.
Bu defa…
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün düzenlediği Koruyucu Aile Şenliği’ne Kızılay Bursa Şubesi’nin gençlerinden katkı geldi.
Bursa’daki 216 koruyucu aile yanında olan 254 kimsesiz çocuk için ailelerle birlikte düzenlenen piknikte çocukların yanında oldu.
Yetimlere ve yoksullara yardımda Bursa’nın hayır markası: Kalbiselim
2014 yılında… Yıldırım’da Duaçınarı’ndaki Sarı Cami yanında faaliyete geçti. Başlangıçta Suriyeli sığınmacı ve yetimlere yardım götürüp Bursa’yla entegrasyonlarını sağlamayı amaçlıyordu.
Kısa sürede gördüğü destekle büyüdü, Bursa’nın hayır markası haline geldi.
Hafta içinde…
Kalbiselim Derneği Başkanı Osman İpekçioğulları ile sohbet ederken, Göç İdaresi Genel Müdürü Gökçe Ok’un ziyaretini ve Hamitler’de yetimlerle yediği yemekten nasıl etkilendiğini anlattı.
Yaptıklarını da şöyle özetledi:
“Osmangazi ve Yıldırım’da 50’ye yakın muhtarımıza, yetim ve yoksullar için 10’ar erzak paketi verdik. Ramazanda 4 bin erzak paketi dağıttık. Nakit yardımlar yanında 1.200 çocuğu giydirdik. 40’tan fazla ailenin su ve elektrik faturalarıyla kiralarını ödedik.”
Şimdi de…
Kurban bağışlarıyla 3 bin aileye et dağıtmaya hazırlanıyor.
Vefa Destek Market’ten her ay 300 aileye yardım
Kalbiselim Derneği Başkanı Osman İpekçioğulları önemsedikleri bir noktayı “Hayırseverden para almıyoruz, yardıma muhtaçlarla buluşturuyoruz. Ürün kabul ediyoruz” diyerek açıkladı.
Sonra da…
Duaçınarı’nda açtıkları Vefa Destek Market’in işleyişini anlattı:
“Aylık 300 ailenin gıdadan temizlik malzemelerine kadar ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kartlarıyla alıp gidiyorlar. Kayıtlarımızda 40 bin ihtiyaç sahibi var.”
Görev süresi doldu, Ferahi Öztimur aldığı ödüllerle başkanlığı devretti
Zaman hızlı akıyor… Yıldırım Bayezid Rotary Kılübü Başkanlığı’nı devraldığında Ferahi Öztimur’a, neler yapmayı planladığını sormamızın üzerinden 1 yıl geçmiş.
Hafta içinde…
Süresi dolup görevi devredince, “1 yıla neler sığdırdın?” diye sorduk, o da sıraladı:
“Bursa’ya nefes aldırmak için Ahmetbey Köyü’nde 6 bin fidan diktik. ÇYDD ve ÇEK bursiyeri kız öğrencilere 9 ay süreyle ‘Hayatıma Sahip Çıkıyorum’ eğitimi verdik. Geçen yıl orman yangınlarında mağdurlara yardım götürdük. Rotary Toplum Birliği Okulu Alara’da öğrenci ve velilere eğitim sağladık, Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Laboratuvarı’na asansörlü engelli platformu kazandırdık. Gençliğe, eğitime, sağlığa, çevreye dokunan projeler yaptık.”
Sonuçta da…
Ferahi Öztimur çok sayıda takdir ve teşekkür yanında Bölge Üstün Hizmet Ödülü ve özel ödül aldı.
Binali Yıldırım’a mektup verip seslerini duyurdular
1951 yılında… satın aldıkları tapulu araziler üzerine Hürriyet Köyü’nü kurdular. Önce, ortak kullanım için bıraktıkları araziler kadastro ile köy tüzel kişiliği olarak kaydedildi, sonra Bütünşehir yasasıyla belediyeye geçti.
Şimdi Karacabey Belediyesi’nin, bu tapulu arazilerini satmasına karşı büyük bir mücadele veriyorlar.
Günlerdir süren eylemleri yanında, cumartesi günü T2 Tramvay Hattı’nı açan Binali Yıldırım’a mektup verip seslerini duyurdular.