Yıllar çok hızlı geçerken, kentler de çok hızlı değişiyor. Özellikle Bursa, bu değişimi çok hızlı yaşayan kentlerden.
Örneğin…
Çocukluğumuz Ahmetpaşa Mahallesi’nde, ilkokul yıllarımız da Hamzabey Mahallesi’nde geçti. O nedenle. Çelik Palas’ın yanından yokuşu tırmanırken önce ilkokul yıllarımız canlandı.
O yıllar, Çelik Palas Oteli’nin arkasındaki yamaç zeytinliklerle kaplıydı. Çevre mahalleler, bu bölgede hafta sonları piknik yaparlardı.
Sonra…
1980’li yılların ortalarında yeni yeni başlayan kongre turizmi için Bursa’yı cazibe merkezi haline getirmek amacıyla tarihi Çelik Palas Oteli’nin arkasındaki yamaçta yeni Çelik Palas inşaatı başladı.
Ne var ki…
1988 yılında başlayan bu inşaat çeşitli nedenlerle ilerlemedi. Bir türlü bitmediği için de yamaçların silüetini bozan yapıya dönüştü.
İşte…
Birçok dava konusu olan bu binanın yıkımını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başlattı. Çocukluğumuzun piknik yapılan zeytinlik ve makilik bölgesinde kongre turizmi amaçlı yapılan, doğaya uyum için de çatısı yeşil kaplanan binanın yerinde ne olacağını Bakan Kurum açıkladı:
Panoramik Bursa manzaralı Çekirge Terası.
Gerçi, yıkım kararı alındığında Millet Bahçesi olacağı söylenmişti. Açıklanan Çekirge Terası ise bölgenin özelliği nedeniyle daha doğru bir proje olmuş.
Bu değişikliği önerene de, kabul edip gerçekleştirene de teşekkür etmeliyiz.
Projenin içeriğini ise hem Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un konuşmalarından öğrendik:
“Seyir terası, içinde kütüphane de olan Millet Kıraathanesi, müzeler kompleksi, biyolojik göletler, bisiklet ve yürüyüş yolları, çınarlar, kapalı otopark ve geniş yeşil alanlarla güzel Bursa’mızı daha da güzelleştireceğiz.”
Açıkçası…
Bu bölgede tanıklık ettiğimiz üçüncü değişimle bir kez daha heyecanlandık.
Bakan Kurum’un sözleriyle de umutlandık:
“Bursa’da; bu kadim şehrin en büyük tarihi ve kültürel ihya ve inşa sürecine Bursalı kardeşlerimizle birlikte Bismillah diyoruz.”
Şu sözünün de altını çizdik:
“Biz yıktığı yeri terk edenlerden olmadık. Yıktığı her şeyin yerine daha güzelini koyanlardan olduk, imha eden değil ihya edenlerden olduk.”
Aktaş: Bursa’yı yıkarak da güzelleştireceğiz
Konuşmasında vurguladı… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş daha önce 7 yıkım için tarih vermişti. O yıkımların mutluluğunu yaşıyor.
Hanlar Bölgesi, Atatürk Spor Salonu ve Çelik Palas arkasındaki binanın yıkım töreninde şu mesajı verdi:
“Sadece yaparak değil, yıkarak da Bursa’yı güzelleştireceğiz.”
Yanı sıra…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa milletvekilleri ve AK Parti’li belediye başkanlarının katıldığı törende özel selamlama yaptı:
“Bursa’mıza uzun yıllar hizmet etmiş değerli büyüğümüz Sayın Faruk Çelik’e katılımı için teşekkür ediyorum.”
Çarşıbaşı Meydanı’nı yeniden kazanmak için ilk yıkımla ilk adım!
Bursa’yı anlatırken hızlı değişimden söz ediyoruz, ama ne yazık ki bu değişim kente olumsuz yansıdı.
Nitekim…
1960’lı yılların başlarında Atatürk Caddesi üzerindeki yapılar Çakırhamam’a kadar gelmiyordu bile. Havlucular ve Bakırcılar çarşıları girişleri açıktı.
İşte…
O bölgedeki tarihi Çarşıbaşı şimdi yeniden canlandırılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kasım ayındaki Bursa ziyaretinde müjdesini verdiği 12 bin 400 metrekarelik Çarşıbaşı Meydanı ve Hanlar Bölgesi çevresinin açılması için Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı projenin ilk yıkımlarını 40 binadan başlattı.
Projeyi de şöyle tanıttı:
“Bu yeni alan yabancı ve yerli misafirlerimiz için Hanlar Bölgesi’ni gezmeden önce başlangıç noktası olacak. Meydanda halkımızın katılacağı sosyal etkinlikler yapılacak, adeta Bursa’mızın birlik ve beraberlik mekânı olacak.”
Kurum: Bursa’ya yeni görevlerimiz var
Yapımına 1988 yılında başlanan, ancak yarım kalan Çelik Palas arkasındaki binanın yıkımı için yapılan törene, bir dönem Olay Televizyonu’nda gece haberlerini sunan eski çalışma arkadaşımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Basın Müşaviri İlker Uykal’ın davetiyle katıldık.
Tören bitiminde de…
Bakan Kurum’la bir araya gelme fırsatımız oldu. “Cumhurbaşkanımızın bize verdiği, Bursa’ya yeni görevlerimiz var” vurgusunu yapan Kurum’un kararlılığını gördük.
Bu da, daha fazlası için umutlandırdı.
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü umarız Yunuseli’nde olmaz
Kentin dönüşümü için 3 yıkımın başlangıcı töreninde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili önemli mesajlar verdi.
Konuşmasında…
Türkiye’de 5 yılda 1 milyon 500 bin konutun dönüştürüldüğünü vurgulayıp
“Bursa’mız Kuzey Anadolu Fay Hattından etkilenen bir şehir. Maalesef deprem riski yüksek bir şehir ve bizim hedefimiz afetlere karşı güvenli, sağlam yuvalarıyla emin bir Bursa” dedi.
Ardından da yeni bir müjde verdi:
“Çok yakında, Bursa’mızda Türkiye’ye ve dünyaya örnek gösterilecek, vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bir kentsel dönüşüm projesini daha başlatacağız.”
Gerçi…
Adres göstermedi, yani o Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü projesinin nereye yapılacağını söylemedi, ama akıllara hemen Yunuseli Havaalanı geldi.
Umarız…
Yunuseli değildir de; bir yandan binalar yıkılıp yeşil alanlar oluşturulurken, bir yandan da yeşil kalmış bir alan konut bölgesi olmaz.
Kurum’un gündemine Merinos Stadı da girdi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanına gittiğimizde, eski Bakan Faruk Çelik’le sohbet ediyordu.
Bir ara “Merinos” sözü geçince, yokuştan aşağı inerken konuyu sorduk. Kurum’un davetiyle törene katılan Çelik de anlattı:
“Şehri gösterip Merinos Stadı’nı işaret ettim ve ‘Maçlar sabah 06.00’dan 12.00’ye kadar oynanırsa sorun yok, ama öğleden sonra oynanan maçlarda kapalı tribünden maç izlenmesine güneş izin vermiyor’ dedim. Sayın Bakan da düzeltilmesini gündemine aldı.”