Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Hastanelerdeki yığılmayı önlemenin yolu: Her semte Aile Sağlığı Merkezi

Köşe Yazısını Dinle

1975 yılıydı… Ankara Yolu’ndan Ertuğrulgazi’ye çıkan kavşağın köşesine Göğüs Hastanesi açıldığında “Şehir dışına hastane mi olur, belediye otobüsü bile yok” dendiğini anımsıyoruz.

Çünkü…

Bursa kent merkezi doğuda Duaçınar’da bitiyordu. Arabayatağı köydü.

Hizmete…

Göğüs Hastanesi olarak giren bina sonra Tıp Fakültesi Hastanesi oldu, Göğüs Hastanesi de bünyesine alındı. Tıp Fakültesi’nin BUÜ Görükle Yerleşkesi’ne taşınmasıyla da Yüksek İhtisas Hastanesi olarak kullanılmaya başlandı.

4 yıl önce…

Şehir Hastanesi açıldığında 50 yıl önceki uzaklık şikayetleri yeniden dile geldi.

Günümüzde…

Sabah 07.30’dan itibaren günün hangi saatinde giderseniz gidin Şehir Hastanesi tıklım tıklım dolu. Açıldığında uçsuz bucaksız görülen alanlar araç doldu, kapalı otoparkın katlarında araç park edecek yer kalmadı.

Aynı şekilde…

Kentin doğusunda, 2002 yılında Şevket Yılmaz SSK Hastanesi olarak açılan, 2009’dan beri Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi olan bina fiziki yetersizliğine karşın, sağlık hizmeti verdiği nüfusun büyüklüğü nedeniyle çok daha kalabalık. Otoparkı ise neredeyse hiç yok.

Gerçi…

Acemler’deki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi bittiğinde Şehir Hastanesi rahatlayacak, ama yakın zamanda biteceğe benzemiyor.

Söylemek istediğimiz şu:

Hastanelerin doktor, sağlık personeli, araç-gereç, teknoloji sorunu yok. Ulaşım da bir şekilde aşılıyor. En büyük sorun, anormal kalabalık oldu.

Çünkü…

Herkes, hepimiz en küçük sağlık sorunumuzda hastanelere koşuyoruz. Bu da doğal olarak hasta yığılmasına yol açıyor.

Oysa…

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu göreve başlarken “Aile Sağlığı Merkezleri’ni yaygınlaştırma” hedefini ortaya koydu.

Her mahalleye olamasa bile, her semte donanımlı Aile Sağlığı Merkezi yapıldığında vatandaş sağlık hizmetine daha kolay ulaşacak, hastanelerdeki yığılma önlenecek.

Tek yol da bu.

 

Yıldırım başardı, ortalamayı düşürdü

İkinci büyük ilçe… Fakat sosyo-ekonomik sorunları olan Yıldırım sağlık hizmetine ulaşımda tüm ilçelerin önüne geçti.

Bu da, Yıldırım Belediyesi- İlçe Sağlık Müdürlüğü-hayırsever bağıyla gerçekleşti.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın ilgisi ve hayırsever desteğiyle her biri 4 katlı, bahçeli modern Aile Sağlığı Merkezi sayısı 13’e ulaştı. ASM başına ortalama da Bakanlık kriteri olan 3 binin altına yalnızca Yıldırım’da düştü,

 

Hedef Bursa’da araç kullanımını azaltmak: 16 bin Skuter için ihale

Kime sorulsa… Bursa’nın en büyük sorunu olarak trafik ve ulaşımı ilk sırada geliyor. Bunda, yolların yetersizliği ve mesafelerin giderek artması yanında, kentteki araç kullanımı alışkanlığı da önemli.

İşte…

Büyükşehir Belediyesi bu alışkanlığı değiştirmek, kısa mesafelerde araç kullanımını azaltmak amacıyla elektrikli Skuter kullanımını arttırmak için ihale açtı.

Kısa adı UKOME olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu’nun aldığı karar gereği; Bursa il genelinde, ilçe nüfuslarıyla orantılı olarak toplamda en fazla 16 bin 062 elektrikli Skuter aracı işletimi ihale edilecek.

İhaleye girmek isteyenler evraklarını 23 Ekim’e kadar Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na teslim edip başvuru yapabilecekler.

Paylaşımlı e-skuter izni azami sayıya ulaşmadığında, 6 ayda bir yeniden değerlendirilecek.

 

101. yılda 101 gençle Uludağ’a Cumhuriyet yürüyüşü

Cumhuriyetimizin… 101. yılında Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı kutlama programı içinde 3 özel etkinlik dikkatimizi çekti.

İlkinde…

101 Yaşında 101 Gençle Cumhuriyet Yürüyüşü için 18-29 yaş arası 101 genç 26 Ekim’de Kestel Alaçam Kamp Alanı’ndan Uludağ Göller Bölgesi’ne yürüyecekler.

29 Ekim günü de 18-25 yaş arası 29 Gençle Orhaneli Raftingi var.

Ayrıca…

Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış 19 Ekim’de Merinos’ta gençlerle buluşacaklar.

 

Babacan davet etti, Fatih Acar DEVA Partisi’nde MKYK Üyesi oldu

Bursa onu, o da Bursa’yı çok sevdi… Fatih Acar 1995 yılında Defterdar Yardımcısı olarak görev yaptığı Bursa’ya 2003 yılında Defterdar olarak döndü.

2007’de SGK Başkan Yardımcısı, 2008’de SGK Başkanı oldu, 2009’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı’na yükseldi. Emeklilik sonrası da çok sevdiği Bursa’ya yerleşti.

Her pazartesi Olay okurlarıyla bilgi ve birikimini paylaşıyor, çalışma dünyasına ışık tutuyor.

Fatih Acar…

2022 Ekim’de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın davetiyle siyasete adım attı. 2023 genel seçiminde DEVA’dan milletvekili aday adayı oldu. Fakat, seçime CHP listelerinden giren DEVA Partisi kontenjanını Bursa’ya kullanmayınca listede yer bulamadı.

Dün de…

DEVA Partisi kurultayında, yine Babacan’ın davetiyle MKYK Üyesi olarak partinin üst yönetiminde görev üstlendi.

 

Son Başbakan Yardımcısı’na Bakan ziyareti

Hakan Çavuşoğlu… Bir dönem AK Parti Bursa siyasetinin belirleyicisiydi. Parlamenter sistemin Son Başbakan Yardımcısı olan Çavuşoğlu, 3 dönem kuralı gereği 2023 genel seçiminde listede yer alamadı.

Son dönem…

İstanbul Caddesi üzerinde açtığı Hukuk Bürosu dost ziyaretleriyle dolup taşıyor. Mudanya Üniversitesi Akademik Yılı açılışı için Bursa’ya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, ofisinde Çavuşoğlu’nu ziyaret etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X