Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Ezber bozan araştırma: Gıda fiyatları iklim değişikliğinden etkileniyor mu?

Köşe Yazısını Dinle

Tarımsal üretimde… Mevsimsel iklim koşullarının üretim rekoltesini etkilediği biliniyor. Ürünün az ya da çok olması da, doğal olarak fiyatı etkiliyor.

İşte…

Satın aldığımız gıda fiyatlarını etkileyen daha büyük bir etkeni Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Salihoğlu’ndan öğrendik.

Güray Hoca önce soruyu ortaya koyuyor:

“Son yıllarda küresel gıda fiyatları büyük salınımlar göstermiş. 2022’de rekor seviyelere ulaşmış, 2023’de biraz düşse de bu yıl yine artmış fiyatlar. Neden acaba?”

Sonra olasılıkları sıralıyor:

“Aşırı hava olayları, jeopolitik çatışmalar, yüksek girdi maliyetleri ve artan talepler… Uzmanlar bu etkilerin gıda türüne bağlı değiştiğini belirtiyor.”

Örnekler veriyor:

 

“Zeytinyağı, portakal suyu ve bazı süpermarket ürünlerinin fiyatlarında artış olmuş.”

Ardından…

“İklim değişikliği gıda üretimini ve fiyatlarını gerçekten etkiliyor mu?” diye sorup CarbonBrief analizindeki çarpıcı bulguları paylaşıyor:

Bir…

Avrupa’daki sıcakların gıda fiyatlarını önemli ölçüde etkilediği, gıda enflasyonunun yüzde 0.43-0.93 artmasına yol açtığı belirtiliyor.”

İki…

Avrupa’daki gıda enflasyonunun genellikle yüzde 5’in altında kaldığı, 2022 ve 2023 yıllarının bazı dönemlerinde yüzde 19’a kadar yükseldiği belirtiliyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve pandeminin de gıda ve enerji enflasyonunu etkilediği belirtiliyor.”

Üç…

“Çalışma, 2035 yılına kadar Avrupa’da beklenen sıcakların gıda enflasyonunu yüzde 30-50 oranında artıracağını uyarıyor.”

Aşırı yağışların…

İngiltere’de tarımsal üretimi etkilediğini, dünyanın en büyük portakal üreticisi Amerika’da üretimin azaldığını, İspanya’da zeytinyağı üretiminin düştüğünü aktardıktan sonra “Bu analizden ne anlamalıyız?” sorusuna cevap veriyor:

“İklim değişikliğinin görünen ve görünmeyen pek çok etkisi başladı. Bunlar artarak devam edecek. Ülke olarak gelecek için hazırlıklarımızı yaparken iklimin tarım üstündeki etkisini göz önünde bulundurmadan olmaz.”

 

Planlarını yaptı, hedefleri büyük!

Atandığında da yazmıştık… Meslektaşımız Yankı İçöz işini titizlikle yapar.

Büyükşehir Belediyesi kültürel etkinlik ve çalışmalarını üstlenen Kültür A.Ş. Genel Müdürü olarak başarılı olacağına inanıyoruz.

Nitekim…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik’in; Kültür A.Ş.’nin bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız’la ziyaretinde planlarını ve kurumu ileri taşıma hedeflerini anlattı.

 

Ağıralioğlu’nun kuracağı parti için Bursa’da bin kişi görüşmek istedi!

İlk adımları… Çarşamba günü duyurduk. İYİ Parti’den ayrıldıktan sonra genel siyaseti gözlemleyen Yavuz Ağıralioğlu yeni parti kurmak için harekete geçti.

Gerçi…

Adı dillendirilmiyor, ama Ankara’daki Genel Merkez binasının tefrişine başlandı. 29 Ekim’de de startı verecek.

Bu süreçte…

Teşkilatlanma da başladı. Yavuz Ağıralioğlu henüz İl Başkanı atamıyor, ama teşkilatlanma çalışmalarını yürütecek sekretarya görevlendiriyor.

Bu kapsamda…

Bursa Koordinatörü olarak, Büyük Birlik Partisi’nde birlikte siyaset yaptığı Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Fikret Aslan’ı atadı.

Aslan da…

Aralarında, ilk siyaset deneyimini DEVA Partisi İl Başkan Yardımcısı olarak yaşayan Barış Özer’in de bulunduğu ekiple çalışmalara başladı.

Kulağımıza…

Ağıralioğlu’nun partisi için Bursa’da görüşme isteyenlerin sayısının bine ulaştığı geldi.

 

Gelecek Partisi’nden Vali’ye ‘Hoşgeldiniz’ ziyareti

Geçen ay… Emniyet Genel Müdürü olarak görev yaparken Bursa Valisi atanan Erol Ayyıldız bir yandan kenti tanımaya çalışıyor, bir yandan da kutlama ziyaretlerini kabul ediyor.

Siyasi partilerin…

Milletvekilleri, belediye başkanları, il yönetimleri kapsamındaki ziyaretlerine, Gelecek Partisi İl Başkanı Fuat Kadıoğlu ve İl Başkan Yardımcıları’nın yaptıkları “Hoşgeldiniz” ziyareti de eklendi.

 

Ayşegül Tancun’a yeni görev verildi, Genç Kızılay Başkanı Feyza Duran

Tartışmasız… Nerede afet yaşansa yardıma ilk Kızılay koşuyor. Kötü gün dostu Kızılay, aynı zamanda yardım eli olarak da toplumun hep yanında.

Bunu da…

Kendi bünyesindeki yapılarla sürdürüyor. O yapılar arasında Genç Kızılay’ın farklı bir yeri var.

Üniversite öğrencisiyken 5 yıl Kızılay Gönüllüsü olarak çalışan Ayşegül Tancun, son 2 yıl da Genç Kızılay Bursa İl Başkanı olarak sahaya enerjisini yansıttı.

Çok yoğun iki yılın ardından Genç Kızılay Bursa İl Başkanlığı görevini; Kızılay Bursa İl Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç ve Genç Kızılay Genel Başkanı Ömer Faruk Çalışkan’ın da a katıldıkları törenle, ekibinden Feyza Duran’a devretti.

Fakat…

Kızılay Genel Merkezi, çalışmasını bildiği Ayşegül Tancun’u bu kez Ege ve Marmara bölgelerini kapsayan Kızılay 1. Bölge Başkan Yardımcısı olarak görevlendirdi.

 

Dr. Ahmet Özkul’un torun gururu

Kuruluş sürecine… Yakından tanıklık ettiğimiz Özel Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak yıllardır Bursa ve çevre illere sağlık hizmeti veren Dr. Ahmet Özkul şu günlerde torun gururu yaşıyor.

Çünkü…

Henüz ilköğretim öğrencisi olan torunu Ömer Ali Önel, okulunun Teknofest ekibiyle birlikte İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması kapsamında proje sunumu yaptı.

Geleceğin  bilim insanı olarak ışık verdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X