Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Dağ yöresine kritik çağrı: Gelişmişlik ve hizmet için ikametler kışlaktan yazlağa!

Köşe Yazısını Dinle

Tabloyu… Orhaneli’nin Fadıl Köyü’nden olan İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Mahkeme Büro Hizmetleri Bölümü Başkanı Av. İdris Kaydul önümüze koydu.

Orada…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gelişmişlik raporuna göre; 4 dağ ilçesinden Orhaneli’nin Bursa’da 14 ve Türkiye’de 524. sırada, Harmancık’ın Bursa’da 15 ve Türkiye’de 533. sırada, Keles’in Bursa’da 16 ve Türkiye’de 549. sırada, Büyükorhan’ın da Bursa’da 17 ve Türkiye’de 815. sırada yer alıyor.

Bu da…

922 ilçe arasında dağ yöresinin gerilerde kaldığını gösteriyor.

İdris Hoca bu sıralamaların yansımasını anlatırken önce şuna dikkat çekti:

“Ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyinin artırılması için en temel etken devletin tüm birimleriyle ilgili yerleşim yerlerinde ürettiği kamu hizmetlerinin taşıyıcı özelliğidir.”

Bu noktada…

Kamu hizmetlerinin nüfusla doğru orantılı arttığını vurgulayıp şunu anımsattı:

“Kentleşmeyle birlikte dağ ilçelerindeki nüfus, Bursa’nın merkez ilçelerine göç etti. İkametleri de merkez ilçelerde, hatta başka şehirlerde olanlar var.”

Ardından…

Yörenin Yörük-Türkmen yapısına işaret edip şunu söyledi:

“Yörük-Türkmen geleneğinin temel yaşayış biçimlerinden biri yazlak ve kışlaklar. Modern hayatın ve kentleşmenin olduğu günümüzde yazlak ve kışlak kavramları şehir hayatında da etkinliğini sürdürüyor.”

Sözlerine açıklık getirdi:

“Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan nüfus kütüklerinde yer alıp birinci ikametleri merkez ilçelerinde veya Türkiye’nin değişik yerlerinde olan vatandaşlarımız bahar aylarından sonbahar mevsimlerine kadar yörelerinde ikamet ediyorlar.”

Çağrısı şu:

“Kışlak dediğimiz yerlerde yaşayan hemşerilerimiz, yazlaları geldikleri ilçelerine 1. ya da 2. ikametlerini aldırırlarsa nüfuslar artar. Bu da dağ yöresine kamu kurumları ve hizmeti gelmesiyle ekonomik gelişme sağlar.”

 

İkametlerle dağ yöresinde neler değişecek?

İkameti… Dağ yöresine alma çağrısı garipsenebilir. İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Mahkeme Büro Hizmetleri Bölümü Başkanı Av. İdris Kaydul gerekçeyi şöyle açıkladı:

“4 belediyenin bütçeleri ve aldıkları paylar artar, daha iyi hizmet verirler. Eğitimde, sağlıkta, atamalarda çok özel imkanlar ortaya çıkar.”

Örnek de verdi:

“Nüfusu az olduğu için Harmancık’ta adliye olmadığından yargı hizmetini Kütahya Tavşanlı’dan alıyor. Harmancık’ın da adliyesi olur.”

 

AK Parti Osmangazi’den güçlü, heyecanlı ve açılımlı başlangıç yaptı

Cumartesi akşamı… AK Parti ilk ilçe kongresini Osmangazi’de yaptı. Adnan Kurtuluş’un devam ettiği kongrede Merinos’taki salon güçlü başlangıç mesajı verdi.

Kongrede…

AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkanvekili Efkan Ala da heyecanı görünce, “yenilenme kongresi” yorumu yaptı.

Kuruluş dönemi…

AK Parti’nin Bursa’daki belirleyicisi Artvin Milletvekili Faruk Çelik de “ülkemizin çevresindeki tehlikelere” karşı uyardı.

Bu arada…

Kurtuluş’un yeni dönem listesinde iki açılım dikkati çekti.

İlki…

AK Parti’nin Alevi kökenli heyecanlı ismi Mehmet Ali Zengi yönetime girdi.

İkincisi…

Saadet Partisi Osmangazi’de Gençlik Kolu Başkanı olarak Bursa’nın tanıdığı, ilçe ve il yönetimlerinde görev alan, geçen yıl da Millet İttifakı’na katılmasına tepki gösterip istifa eden Abdullah Karakaş artık AK Parti Osmangazi yönetiminde.

 

MHP Osmangazi yeni üyelerle vites yükseltti

Gözlemimiz şu… MHP Osmangazi İlçe Başkanı Kerim Gürsel Çelebi alışılmış MHP siyaseti yanında kent siyaseti sergiliyor.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın çizdiği hedefler doğrultusunda gerçekleşen mahallerde vatandaşla buluşma ziyaretlerinin ardından cumartesi günü Ördekli Kültür Merkezi’nde yeni üyeler heyecanı yaşandı.

MHP İl Başkanı Muhammet Tekin’in de katıldığı törenden “MHP hazır” mesajı yansıdı.

 

Bursa’dan Çalıkuşu geçti: Demet Çoraklı anlatımıyla Çalıkuşu sohbeti

Demet Çoraklı… Bir dönem Olay FM’de program yapan, mikrofon başında kendini dinleten başarılı bir radyocu arkadaşımız. Editörlüğü yanında sosyolog olarak da farklı bakabiliyor ve anlatabiliyor.

Nitekim..

Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği, Ördekli Kültür Merkezi’ndeki Kolektif Okuma Etkinliği’nde edebiyatseverlere Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Çalıkuşu’nu anlattı.

Öğretmenliğe…

Bursa Erkek Lisesi’nde başlayan, ilk tiyatro deneyiminde Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu sahnesinde Muhsin Ertuğrul’u izleyen Reşat Nuri, edebiyatımıza İstanbullu ailenin genç kızı Feride’nin öğretmen olarak atandığı Zeyniler Köyü’ndeki yaşamını anlattığı Çalıkuşu romanını armağan etti.

Etkinlikte…

Hem Reşat Nuri’nin Bursa’daki yaşamını, hem Çalıkuşu romanının mesajlarını dinleyenlerine çok farklı bir sohbetle aktardı.

 

Gölyazı’da turistik tekneyle doğa ve tarih gezisi

Bursa’nın… 8 bin 500 yıllık tarihinin izlerini taşıyan Apolyont, doğal güzellikleri ve tarımsal üretimiyle de çok özel.

Yıllar içinde…

Bu tarihi yaşatmak için yerel yönetimler Gölyazı ve çevresinde önemli restorasyonlar gerçekleştirip organizasyonlar yaptılar.

Şimdi de…

Burulaş tarafından Uluabat Gölü’nde, Gölyazı’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin görülebileceği turistik tekne gezileri programlanıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X