Metro projesi… Bursa’da ilk kez 1986’da, rahmetli Ekrem Barışık döneminde gündeme geldi. Bursa kent içi ulaşımı için yeni heyecandı.
1989’da başlayan rahmetli Teoman Özalp döneminde ilk somut adımlar atıldı.
Proje ortaya çıktı, dış kredi bulundu. İlk ihale yapıldı, fakat bazı sorunlar ortaya çıkınca rahmet Özalp ihaleyi onaylamadı.
1994’te Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erdem Saker’in önüne gelen ilk dosya da, bu ihale oldu.
İşte…
Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli’nin hafta içinde Erdem Saker’e yaptığı ziyaret, dünden yarına raylı sistem bilgilenmesiydi.
Önce…
Bursaray’ın projesini değiştirip ihaleyi yeniden yapan Saker o günleri anlattı:
“Okul arkadaşım ve dostum Teoman Bey’in bıraktığı proje, Heykel’den Organize Sanayi Bölgesi’ne 10.5 kilometrelik hat ve 77 vagondu.
Ardından…
Seçimi kazandıktan sonra Almanya’da vagonları üretecek Siemens’e yaptığı ziyareti anlattı. Fabrikanın Bursa’ya gönderdiği Danışman Prof. Dr. Lesly’nin kentin imar planları ve projeyi inceledikten sonraki önerisini dile getirdi:
“Doğu’ya 2, Batı’ya 2, Kuzey’e 1 hat. Sonraki aşamada da Üniversite ve Emek. Bu hatların tamamının yeraltından yapılması halinde maliyet 3 katına çıkıyordu.”
Kritik karar şu:
“Heykel’den OSB’ye tek hat yerine, genişlemelere uygun Şehreküstü’yü merkez aldık. Saatlik yolcu taşıma kapasitesi en düşük tramvayla en yüksek metro arasında hafif raylı sistemi seçtik. Gerekli bölümler yeraltından, diğer bölümler üstten gidecekti.”
İşte…
Temeli Esentepe İstasyonu’nda atılan, Erdoğan Bilense döneminde tamamlanan Bursaray bugün Kestel’den Mudanya Yolu’nda Geçit’e ve İzmir Yolu’nda Bursa Uludağ Üniversitesi’ne ulaştı.
Şimdi gündemde yeni hatlar var. O görüşmede Saker projenin tarihçesi yanında yapılabileceklerle ilgi düşüncelerini de paylaştı, önerilerde bulundu.
Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli için çok yararlı görüşme oldu.
Beşli ulusal otopark işletmecileri yönetiminde
Bursa’yı… Burulaş bünyesindeki Burpark’ın temsil ettiği ve ulusal çaptaki otopark işletmecisi kurumların bulunduğu Otopark İşletmecileri Derneği’nin genel kurulu yapıldı.
Kocaeli Belde A.Ş. evsahipliğindeki genel kurulda OİD Başkanlığı’na İstanbul Büyükşehir Belediyesi İspark Genel Müdürü Ali Arzuman seçildi.
Kongrede…
Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli de Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı oldu.
Mudanya’da 4 mevsim turist için tarihi yapılara kültürel harekat
Myrelia’nın… 2 bin 700 yıllık geçmişi var. Bursa’nın deniz en yakın yerleşimi Mudanya zengin tarihiyle gerçek anlamda tarih ve kültür kenti.
O zenginlik…
Mütareke Evi binası ve sonrasındaki Girit Mahallesi’nde dimdik ayakta. Zeytinci köylerin hemen hepsinde tarihin mirası yaşıyor.
İşte…
Pek çok özelliği yanında Mudanya’nın tarihi mirasını daha canlı hale getirip tanıtmak için Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç harekete geçti.
Mudanya’yı…
4 mevsim turist gelen kent haline getirmek için başlayan kültürel harekat kapsamında yardımcıları Baran Günbeş ve Nisa Kartaltepe işle birlikte Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Erdal Çetindağ’ı ziyaret etti.
Ziyarette…
Başta Uğur Mumcu Kültür Merkezi olmak üzere Mudanya’nın kültür varlıklarını geleceğe taşımak için yapılacak restorasyonlar konuşuldu.
İznik, dünya mirası fırsatını kaçırdı
Eğer… Hıristiyan alemi için çok önemli olan İncil’in yeniden yazıldığı Konsil’in toplandığı kent İznik, 2000 yılındaki milenyum fırsatını kaçırmasaydı bugün inanç turizmi kapsamında dünya tanıyacaktı.
O fırsat kaçtı, ama İznik’in tarihi eserleri duruyor. Bu kez, UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için yapılan başvurudan umutluyduk.
Fakat…
O fırsatın da kaçtığı haberleri gelince bir kez daha üzüldük.
En üretken okul: Projelerden sonra öğrenciler kitap yazdı, dergi yayınladı
Yıllardır… Yeni nesil okul ve eğitim anlayışıyla öğrencilerin ürettikleri projeleri ilgiyle izleyip heyecanla paylaşıyoruz.
Bize göre…
Bursa’da öğrenci projeleri ve yayınlarıyla en üretken okullar arasında ilk sıralarda Nuri Erbak Ortaokulu var.
Gerçi…
Kendisi mütevazı durup “Öğretmen arkadaşlarımı ve öğrencilerimizi destekliyorum” diyor, ama bu başarıda tartışmasız Okul Müdürü Taha Karagöz var.
Nitekim…
İngilizce Öğretmeni Sermin Ürkmez Türkkan, Okul Aile Birliği Onursal Başkanı Hülya Yağız ve 8. sınıf öğrencileri Nazlıcan Doğan, Aysu Kaya, Öykü Sonay Türkkan’la ziyarete geldiğinde kitap ve dergi bıraktı.
Kitap…
Öğrencilerin kaleme aldıkları deneme-öykü-şiirlerden oluşan Nuri Erbak’tan Küçük Kalemler adını taşıyor. Öğrencilerin yazılarından oluşan Original Reader adlı dergi de İngilizce yayınlandı.
Bursa’nın 4 Mevsimi Fotoğraf Yarışması iptal
İptal haberini… Kısa adıyla BUFSAD olarak bilinen Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği duyurdu.
Buna göre…
Bursa’nın 4 Mevsimini fotoğraflarla anlatmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile düzenlenen 2 fotoğraf yarışması yapılmayacak.
Gerekçe ise…
Büyükşehir Belediyesi geçen dönem yönetiminin, kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçirmemesi ve yine geçen dönem BUFSAD yönetiminin sözleşmeyi tamamlamaması olarak açıklandı.
Raylı sistem ‘metro,olarak devam etmesi daha isabetli olurdu.Zira yerüstüne çıkarılan bölgelerde trafik lastik tekerlekli araçlar için zaten yetersiz iken raylının yapılması ile daha da kısıtlanmış oldu.
Ayrıca zeminde ‘gevşek,peltemsi,jelimsi katmanalr,maliyeti arttırıyor olsada esasen zemin olarak kaya,taşlık zemin olmadığı için maliyet ve zaman açısından daha kolay imalat olurdu.
Raylının geçtiği güzergahlarda raylı ile beraber YONCA KAVŞAKALRIN yapılmaması,şehrin anlık yaşanılan trafiğine çözüm olacak alternatif kaçış güzergahlarının tıkanması maalesef sonradan daha çok mali kayba neden olmuştur ve omaktadır.
Değerli Erdem başkan ağabeyimden şu cevabı bekliyorum.
Dün maliyetli diye yerüstüne kaydırılan raylı şu an yeraltına alınmak istense daha ucuza mı mal olur yoksa daha maliyetli,külfetli mi olur.