Yakın zaman öncesine kadar… İllerin hükümette temsil edilme yarışı vardı. Hemen her il, hükümette kendinden bir Bakan olmasını isterdi.
Ne var ki…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli bu yarışı bitirdi. Çünkü artık bakanlar milletvekilleri arasından atanmıyor. Cumhurbaşkanı daha çok teknik tercihler yapıyor. Meclis’ten aldığı bakan da, milletvekilliğinden istifa ediyor.
Gerçi…
Geçen süreçte, biraz da yeni sistemin ilk dönemi olması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandı ve milletvekillerinin bakanlara ulaşma sorunu ortaya çıktı, ama bu da siyaset kökenli bakan yardımcıları formülüyle dengelendi.
Bununla birlikte…
Giderek oturmaya başlayan yeni sitemde güçlü Meclis ilkesi doğrultusunda bu dönem bakan olmak kadar, TBMM’de temsil pozisyonlarında bulunmak da önem kazandı. O da ihtisas komisyonları ile kendini gösteriyor
Nitekim…
TBMM’de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Hakan Çavuşoğlu kent adına temaslarda önemli bir köprü rolü üstlendi ve Bursa konularının takibinde önemli bir sorumluluğu yerine getirdi.
Gelinen noktada…
Geçtiğimiz hafta yapılan TBMM Başkanı seçiminin ardından, salı günü yapılacak komisyon seçimleri önem kazandı. Partiler de komisyonlara verecekleri üyeleri belirleyip adayları olarak Meclis Başkanlığı’na bildirdiler.
Şimdi…
Sırada önce komisyon seçimleri, sonra da bakanlık kadar önemli hale gelen Komisyon Başkanlığı seçimleri var. Ankara’dan gelen ilk haberler ise Bursa açısından sevindirici mesajlar taşıyor.
O haberlere göre…
Hakan Çavuşoğlu’nun İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı bu dönem de devam ediyor. Yanı sıra, Efkan Ala da bu dönem Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı oluyor.
Bu arada…
Partilerin TBMM Başkanlığı’na verdikleri listelere göre CHP Bursa milletvekillerinden Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık le Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve MHP Genel Sekreteri olan Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman bu dönem komisyonlarda görev almayacaklar.
Partiler, TBMM’deki 6 komisyona ise Bursa’dan milletvekili aday göstermediler.
Plan Bütçe’de 2 Bursa milletvekili var
Kuşku yok ki… TBMM’deki tüm komisyonlar yasama faaliyetleri yanında etkinlik olarak çok önemli.
Bununla birlikte…
Yatırımların planlaması ve takibi açısından Plan Bütçe Komisyonu kentlerin beklediği yatırımlar açısından farklılık taşıyor.
Bu komisyonda…
İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu geçen dönemki görevine devam ederken, iktidar adına bu dönem AK Parti Bursa Milketvekili Ahmet Kılıç da komisyona giriyor.
Bu da Bursa’nın elinin güçlenmesi demek.
Meclis’teki 13 komisyonda Bursa’dan 17 milletvekili görev yapacak
Yasama faaliyetleri yanında bu dönem TBMM’deki ihtisas komisyonlarını daha yoğun çalışma bekliyor.
İşte…
Bursa’dan 3 milletvekilinin görev almadığı, 6’sında da Bursa milletvekilinin bulunmadığı komisyonlarda görev yapacak Bursa milletvekilleri belli oldu.
Geçen dönem KİT Komisyonu’nda görev alan AK Parti Milletvekili Dr. Mustafa Esgin bu dönem Sağlık Komisyonu’na geçerken liste şöyle oluştu:
Adalet Komisyonu’nda Emine Yavuz Gözgeç, Anayasa Komisyonu’nda Osman Mesten ve Ahmet Kamil Erozan, Çevre Komisyonu’nda Müfit Aydın, Dışişleri Komisyonu’nda Atilla Ödünç, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nda Efkan Ala, Prof. Dr. Yüksel Özkan ve M. Hidayet Vahapoğlu, İçişleri Komisyonu’nda Erkan Aydın, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda Hakan Çavuşoğlu, KİT Komisyonu’nda Vildan Yılmaz Gürel, Milli Savunma Komisyonu’nda Refik Özen ve M. Hidayet Vahapoğlu, Tarım Orman Komisyonu’nda Zafer Işık ve Orhan Sarıbal.
Keles’in yollarını genel müdüre anlattılar
Keles doğumlu siyasetçi AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, dağ yöresinin sorunlarının çözümü için yerel yönetimlerle birlikte çalışıyor.
Hafta içinde…
Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’le birlikte Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’na yaptıkları ziyarette de, Keles’in yollarını doğrudan anlattılar.
Özellikle de devam eden Keles-Bursa yolunun bir an önce bitirilmesini istediler, karşılığında devam eden yol çalışmaları hakkında bilgi aldılar.
Görüşmeden de umutlu ayrıldılar.
Ayasofya kararının davasını açan İsmail Kandemir’i evinde ziyaret etti
Yıllarca… Bursa İmam Hatip Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak öğrenci yetiştiren İsmail Kandemir emekli olunca kendini tarihi miras ve vakıflara adadı.
Kurduğu…
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği üzerinden çok sayıda tarihi eserin vakıf amacına uygun hale gelmesini sağladı. Bunlar arasında İznik Ayasofya ve Trabzon Ayasofya’nın ibadete açılması da var.
Cuma günü…
Danıştay’ın Ayasofya’nın ibadete açılması kararı da İsmail Kandemir ve Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin başlattığı davayla alındı.
İşte…
Bu kararla Türkiye gündemine gelen Kandemir’i hafta sonu geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu evinde ziyaret etti.
Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih’in de katıldığı ziyarette İsmail Hoca 26 yıllık Ayasofya mücadelesiyle Balkanlar’daki vakıf eserleri için girişimlerini de anlattı.
Ayasofya’nın ikonalarına elektronik örtü
24 Temmuz’da ilk sabah namazının kılınacağı Ayasofya’daki ikonalar tartışma konusu oldu
İkonalar önünde namaz kılınması sorunu için de Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir şu formülü önerdi:
“İkonaların önlerinde şeffaf cam kullanılarak elektrik akımı aktivite edildiğinde görsel görünümü değişebilir. Namaz kılınırken elektronik örtüyle opak görünüm, namaz vakitleri dışında saydam görünüm sağlanır. Böylece ikonalar zarar görmez, turistler de ziyarete devam eder.”