Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın koza ve ipekli dokumasını canlandırma adımı: Dut ağacı projesi

1980’lere kadar… Doğup büyüdüğümüz Ahmetpaşa Mahallesi’nde her sokağın başında dut ağacı vardı. Mahalledeki dutluk çocuklar için oyun parkı gibiydi. Aynı durum diğer mahalleler için de geçerliydi.

Çocuklar…

İstiklal İlkokulu karşısındaki koza fabrikası önünde bekler ve dökülen kozaları toplardı. O kozalar, dut yaprakları serilen küçük kutulara konur içinden ipekböceği çıkması beklenirdi.

1977’den itibaren…

Gazeteci olarak Bursa Ticaret Borsası’nın her eylül Koza Han’da düzenlediği ve koza festivali havasında geçen koza alımı piyasasını izlemeye başladık. Ova köylerinden, özellikle de bugünkü Nilüfer’i oluşturan köylerden getirilen kozaların tartılıp teslim edilmesinde köylülerin heyecanına tanıklık ettik.

Yine…

Kısa adı Kozabirlik olan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü’nden koza rekoltesi ve alım rakamlarıyla üreticiye ödeme haberleri yaptık.

Dahası…

Rahmetli Kemal Girginer döneminde Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde İpek Filatür Tesisi temeli atılırken de heyecanlıydık.

Derken…

Bursa hızla büyüyüp tarım alanlarına yayıldı. Köylerdeki dut ağaçları azaldı ve koza üretimi geriledi.

2005-2006 yıllarında da…

Dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Mehdi Eker seçim bölgesi Diyarbakır’da kozacılığı ve ipekçiliği canlandırmak için, adında Bursa olan Kozabirlik Genel Merkezi’ni Diyarbakır’a taşıdı.

Ondan sonra da Bursa’da kozacılık bitti.

İşte…

Hafta içinde tüm bunların gözümüzde canlanmasına yol açan, Bursa için önemli bulduğumuz bir gelişme oldu.

Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar, ziyaret ettiği Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde inceleme yaparken, “birlikte Dut Ağacı yaygınlaştırma Projesi” gerçekleştireceklerini açıkladı.

Dut ağaçlarının yaygınlaştırılmasıyla koza üretimi ve ipekçilik geri gelecek.

Bursa’nın kültürü de yeniden canlanacak.

 

Kestel’e nefes olacak orman

Son dönem… Hava kirliliği yaşayan Kestel için özel adımlar atılıyor

Bunlardan biri de…

Zaman zaman baca tartışması yaşayan kurumlardan Bursa Çimento katkısıyla Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından fıstık çamı ağaçlarından hatıra ormanı oldu.

Kestel’e nefes olacak ağaçlandırma törenine Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, Bursa Çimento Genel Müdürü Barbaros Onulay, fabrika yönetimi ve öğrenciler katıldı.

 

İYİ Parti İnegöl’de 400 üye katılımıyla moral buldu, Toktaş’ın yüzü güldü

Siyasete… Hızlı ve güçlü başlangıç yaptı. Merkez sağın da katılımıyla hızlı teşkilatlandı, siyaseti etkileyen parti oldu.

Fakat…

İYİ Parti son dönem yönetimlerinde görev alıp ayrılanlar, ya da başka partilere geçen üyeleriyle gündeme geliyor.

İşte…

Böyle bir sürecin ardından İYİ Parti aradığı morali İnegöl’de buldu. İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Merkez Teşkilat Başkanı Hasan Toktaş’ın siyaseten yetiştiği ve geçmişte MHP İlçe Başkanlığı yapıp İl Başkanlığı’na yürüdüğü, bu dönem de İYİ Parti Bursa Milletvekili seçildiği İnegöl’de 400 yeni üye katıldı.

Uzun süre sonra İYİ Parti’ye katılım törenine Toktaş’ın yanı sıra İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Turhan Çömez, İl Başkanı İsmail Kaya, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı’yla ilçe başkanları da katıldı.

 

Gülümseten diyalog: İşte o Şadi benim!

Geçmişte… SHP ve CHP il başkanlığı yaptığı için kenti tanıyor, insanlarını biliyor. Siyasi altyapısıyla diyalog kurarken de içten davranıyor.

Nitekim…

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in ziyaret ettiği köyde, bahçede çalışan çiftle diyaloğu gülümsetti.

Kendini “Nilüfer Belediye Başkanı” olarak tanıttığında kadının “Şadi” derken şaşkınlığı, Özdemir’in “İşte o Şadi benim” demesi içtenliğini gösteriyor.

 

Uludağ’da en özel işbirliği: Otizmli sporcular kayak şampiyonu olacak

Onlar… Özel çocuklar olarak toplumun içindeler. Şimdi de özel şampiyonlar olacaklar. Bu da, Bursa Otizm Derneği ve Bursa Özel Sporcular Spor Kulübü işbirliğiyle Uludağ’da gerçekleşecek.

İşte…

Bu en özel projeyi, kendini otizmli çocuklara adayan isimlerden Bursa Otizm Derneği Başkanı Emel Kanberoğlu duyurdu.

Proje kapsamında…

20 otizmli gencin kayak şampiyonları olabilmeleri için Uludağ’da profesyonel antrenörlerden özel eğitim alacaklarını açıklayan Kanberoğlu, özel çocukların azimli oluşlarına dikkat çekerek, amaçlarının Türkiye’yi uluslararası yarışlarda temsil edecek milli sporcular yetiştirmek olduğunu söyledi.

Özel çocuklara…

Kayak eğitimi verecek Yaz Kış Sporları Antrenörleri Derneği Başkanı Volkan Daşdemir de hedeflerini “Yetiştirecekleri özel sporcuları olimpiyatlarda görmek” olarak belirledi.

 

Uludağ adının 100. yılında 100 gençle zirve

Geçmişte… Adı Olimpos ve Keşiş Dağı olarak geçiyor. 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisiyle Uludağ adını aldı.

Önümüzdeki yıl…

Uludağ adının 100. yıldönümü. Bu özel yıldönümü için Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi çok özel bir organizasyon hazırlıyor.

Bu kapsamda…

Bursa kırsalından 100 genç Uludağ’da zirveye çıkıp, özel etkinliklere katılacaklar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X