Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın kent markası haline gelen Merinos’un adı Bursa’da yaşamalı!

Köşe Yazısını Dinle

Bazı markalar… Bulundukları şehirle bütünleşirler. Hatta, şehirle bütünleşme yanında, ülkenin gururu haline gelirler. Merinos işte böyle bir kurum.

Atatürk’ün emriyle kurulan, Atatürk’ün açtığı Merinos kentle büyüdü, yünlü kumaşta dünya markası haline geldi.

Bursa’nın sanayileşmede öncü oldu. Kentte yaşayan 20 bini aşkın kişi ilk işleri olarak Merinos’ta çalıştı.

Yanı sıra…

Bursa’nın hem kentleşmesine, hem sosyal yaşamına sağladığı çok önemli katkıları çarşamba günü aktardık.

Kısacası…

Merinos hem Bursa, hem Türkiye için çok önemli değer. Ne var ki, bu kent değerinin isim hakkı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı.

Kulaktan kulağa…

Yakın geçmişte Merinos adıyla halı üretmeye başlayan bir kuruluşa tüm isim haklarının verileceği konuşuluyor. Bu siyasal tercih midir, söylenti doğru mudur bilemiyoruz.

Fakat…

Merinos’un isim hakkının satış kararına Bursa’dan tepki olduğunu biliyoruz.

Nitekim…

Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen’le yönetim kurulundan Tahir Adıman ve Yusuf Şirin ziyaretimize geldiklerinde üzüntülerini de, tepkilerini de açık açık dile getirdiler.

Yıllarca çalıştıkları Merinos için şu çağrıyı yaptılar:

“Bazı markalar şehirle birlikte büyürler ve yaşarlar. Merinos da Bursa’yla bütünleşen marka. Eski çalışanları olarak biz Merinos adını yaşatmak istiyoruz. Markanın Bursa’da kalmasını istiyoruz.”

Ardından…

 

“Bursalılar sahip çıkmalı” deyip şunu söylediler:

“Geçmişte de marka satılmak istendi, ama tepkilerimizle durdu. Aynı kararlılıkla bu satışa da karşıyız.”

Beklentileri şu:

“Bursalılar Merinos’a sahip çıkmalı. Satılacaksa da, Büyükşehir Belediyesi ya da Ticaret ve Sanayi Odası almalı.”

Düşünceleri de şu:

“Anlıyoruz, ekonomik sıkıntı nedeniyle devlete gelir gerekiyor. Merinos’un isim hakkıyla sıkıntı bitecekse sözümüz yok, ama yetmeyeceği de ortada.”

Merinos’tan marka siyasetçiler yetişti

Bir dönem… Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olan Teksif’in kurulduğu, Türk-İş’in doğduğu Merinos kente de siyasetçi yetiştirdi.

Nitekim…

Teksif’i kurup Türk-İş’in kararını alan 5 kişiden Şevket Yılmaz önce Türk-İş Başkanı seçilip Adalet Partisi milletvekili olurken, Recep Kırım da Demokrat Parti’de milletvekilliği, Adalet Partisi’nde il başkanlığı yaptı.

Zafer Hıdıroğlu da AK Parti milletvekili seçildi.

 

İstanbul’a otomobille gidip gelmenin maliyeti 1 yılda bin lira arttı

Tarih 5 Ocak 2023… Yıllarca Karayolları’nda Şantiye Şefliği yapan İsmail Kabil’in çıkardığı maliyet hesabını yayınladık.

O hesapta…

Bursa’ya 150 kilometre mesafede olan İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Kadıköy’e araçla gidip gelme maliyeti,  “Benzin bin lira, köprü ücreti 380 liradan gidiş-geliş 760 lira, otoyol 12 liradan gidiş-geliş 24 lira, toplam 1.784 lira” olarak yer almıştı.

 

Kabil…

Aynı maliyet hesabının güncellenmiş halini gönderdi:

“Bursa’dan Gebze’ye otoyol ve köprü ücreti 730 liradan gidiş-geliş 1.460 lira. KGM TEM Otoyolu 27 liradan 54 lira. Geliş-gidiş 300 kilometrede benzin maliyeti (kilometrede ortalama 4 liradan) 1.200 lira. Toplam 2 bin 714 lira.”

Bu hesaba göre…

5 Ocak 2023’te 1.784 lira olan otomobille İstanbul’a gidiş-geliş maliyeti son zamlarla bin lira artıp 2.714 liraya çıktı.

Orası dağbaşı diye kimsenin buna hakkı yok!

1979’da… Dönemin Başbakanı rahmetli Bülent Ecevit’in temelini attığı günden beri Orhaneli Termik Santralı inşaatını izledik. Her aşamayı, bacalara filtre takılması için verilen mücadele sürecini haberleştirdik.

Şimdi…

Termik özelleştirildiğinden beri, bedeli inşaat maliyetinden fazla olan baca filtreleri çalıştırılmıyor, çevreyi zehirliyor.

Prof. Dr. Kayıhan Pala da, Tabip Odası Başkanı’yken başladığı takibi CHP Bursa Milletvekili olarak sürdürüp defalarca uyardı.

Orası dağbaşı diye kimsenin buna hakkı var mı?

 

Gültekin Uysal’ın sürpriz Çiftliklioğlu ziyareti: Siyaseti konuştular

Siyasete… Adalet Partisi Gençlik Kolları’nda başladı. 1983’te DYP Merkez İlçe yönetimine girdi, İlçe Başkanı oldu. Ardından DYP Osmangazi İlçe Başkanı seçildi, DYP İl Başkanı olarak yereldeki tepe noktaya çıktı.

Gençlik yıllarından beri tanırız. Hüseyin Çiftliklioğlu yerel siyasetin vatandaş ilişkilerini bilen, çok çalışmayı seven ekolünden gelir.

Bir dönem de…

 

DYP Merkez Karar Kurulu’na seçildi ve Ankara’daki karar süreçlerinde yer aldı.

Dün…

Ofisindeyken, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan sürpriz telefon geldi. Gemlik Umurbey’de Celal Bayar’ı anma törenine katılan DP lideri, DP İl Başkanlığı’nda toplantı yaptıktan sonra Hüseyin Çiftliklioğlu ile görüşmek istedi.

DP Genel İdare Kurulu Üyesi Ahmet Okur ve İl Başkanı Çağrı Kaplan’ın da bulundukları görüşmede, iki dost olarak siyaseti konuştular.

 

Bu maçta rekabet yok, dostluk var

 İkisi de futboldan geliyorlar…

Çünkü ikisi de gençliklerinde futbol oynamışlar, gol kralı olmuşlar.

Kaptanlığını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik’in yaptığı  Büyükşehir Belediyesi Bürokratları takımıyla, kaptanlığını Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren’in yaptığı Gemlik Belediyesi takımları çarşamba akşamı Doburca tesislerinde iddialı maç yaptılar.

Bu maç berabere bitti, dostluk kazandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X