1982 yılıydı… O dönem Karayolları 14. Bölge Müdürü olarak görev yapan, Karayolları Genel Müdürü atanıp Ankara’ya giden Ali Ağaoğlu iki yeni yol projesi başlatmıştı.
Birlikte…
Önce bugünkü Mudanya Yolu için Bursa Organize Sanayi Bölgesi karşısına kurulan şantiyeye, sonra Misi’deki Orhaneli Yolu şantiyesine gittik.
Büyük projeyi de orada öğrendik:
“Karayolları gündeminde İstanbul-Antalya yolunun Bursa ve Orhaneli’den geçmesi var. Bu çalışma o yolun parçası olacak.”
Düşünce şuydu:
“Türkiye’nin baraj gövdesi üzerinden geçen ilk yolu olacak. Keyifli bir yolculuk yapılacak.”
En önemlisi…
“Yol geçen yer canlanır” kuralı gereği, güzergahtaki Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık’ın ekonomik kaderi değişecekti.
Gelin görün ki…
Proje Karayolları arşivinde unutuldu, İstanbul-Antalya ulaşımı Bozüyük-Kütahya bağlantısıyla sağlandı. Orhaneli Yolu kaldı.
İşte…
43 yıldır hiç aklımızdan çıkmayan Bursa’nın güneyinden ülkenin güneyine yol projesinin gözümüzde yeniden canlanmasını dağ yöresinde yetişen Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Saadettin Topçu sağladı.
Değerlendirmesi şu:
“Marmara Bölgesi’nde nüfus Bursa, Balıkesir, Çanakkale kıyı şeridinde yoğunlaştı. Kütahya’nın batısı, Bursa’nın güneyi, Ege’nin iç kesimleri, Manisa ve Uşak dağlık kesimlerinde neredeyse kimse kalmadı.”
Bu noktada…
“Ulaşımla etkileşim, iletişim, ticaret artar; sosyoekonomik hayat gelişir” dedi ve önerisini dile getirdi:
“Ülkenin dördüncü büyük kenti, sanayi merkezi Bursa güneyinin direkt yol bağlantısı yok. Bursa’nın güneyiyle Ege ve ülke güneyini birbirine bağlayan yol olmalı. Kütahya, Uşak, Manisa, Denizli ilçeleri de birbirlerine direkt bağlanabilsinler.”
Harita üzerinde…
İşaretlediği yeni yol önerisinin, mevcut standardı yüksek yoldan 60 kilometre daha kısa olacağını da ekledi.
Ege’deki kuraklık da yolla dengelenir
Bursa’nın güneyinden… Ege ve ülke güneyine direkt yol öneren Dr. Öğretim Üyesi Saadettin Topçu, branşı olan su yönetimi için de bu yolu önemsiyor.
Dikkat çektiği şu:
“Kuşadası ve Bodrum’da su sıkıntısı başladı. Bursa, İstanbul, Balıkesir, Aydın’ı da yakında kuraklık yaşanmaz hale getirecek.”
Düşüncesi şu:
“Nüfus yoğunluğunun Marmara ve Ege kıyılarından iç kesimlere dengelenmesi gerekir. Onu da yol sağlar.”
Bursa’nın iki yakasını birleştiren Setbaşı Köprüsü’nde restorasyon
İlginçtir… Bursa’daki tüm tarihi yapıların ne zaman kim tarafından yaptırıldığı biliniyor. Fakat, kentin merkeziyle doğusunu birbirine bağlayan tarihi Setbaşı Köprüsü’nü kimin ne zaman yaptırdığı bilinmiyor.
Tek bilinen…
Osmanlı Kadı Sicilleri’ne göre 15. yüzyılın sonlarından bu yana kullanılması.
İşte…
Biri küçük diğeri büyük iki sivri kemeri bulunan, Cumhuriyet dönemine kadar tabanı ahşap olan, 1920 sonrası taş ayaklar üzerinde beton tabiyeli olarak yeniden yapılan Setbaşı Köprüsü restorasyona giriyor.
Geçen yaz…
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi tarafından “bakım gerektiği” belirlenen köprü, tarihi olduğu için Karayolları sorumluluğunda. Dosya o nedenle Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi.
Bunun üzerine hazırlanan restorasyon ihalesi 4 Nisan Cuma günü yapılacak, onarım 350 gün sürecek.
Sosyal dayanışma ekonomisi için Sevilla’da
Yerel yönetimler… Günümüzde, sosyal dayanışma ağırlıklı olarak farklı sorumluluklar üstleniyorlar.
İşte…
İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlenen 6. Dünya Yerel Ekonomik Kalkınma Forumu’nda yerel yönetimlerin yeni misyonu; sosyal adalet, yerel işgücü gelişimi, kamu yönetimi, kamu-özel sektör ortaklıkları ve sosyal dayanışma ekonomisi ele alınıyor.
Foruma…
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da katılıyor.
Dağ-Der’e dost çağrısı: 9 adayla yapılacak kongre güç kaybına yol açar
Lütfi Taşçı’yı… Kent kamuoyu imam olarak görev yaptığı camileri tanıtım performansıyla tanıyor. Son dönem Muradiye Camii ve Külliyesi’ni kentin gündemine sokmayı başardı.
Yanı sıra…
Rahmetli Semih Pala döneminde 2 yıl, Hasan Çepni döneminde 1.5 yıl Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcılığı ve Kent Konseyi Hemşeri Dernekleri Çalışma Grubu’nun 10 yıl başkanlığını yaptı.
Aynı zamanda…
Dağ-Der üyesi olan Lütfi Hoca, yaklaşan kongrede 9 aday olması nedeniyle adaylara ve destek gruplarına çağrı yapma gereği duydu.
Söylediği şu:
“9 adayımızın hepsini tebrik ediyor ve başarı diliyorum. Her adayın listesinde yer alacak arkadaşlarımız elbette çok değerli ve donanımlıdır. Ancak, donanımlı isimlerin 9 ayrı listeye dağılacak olması güç kaybına yol açar. Gerçekten donanımlı pek çok isim yönetime girememiş olur.”
Türkiye Şampiyonası’ndan gümüş madalyayla döndü
Onu… Geçen yıl Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Paralimpik Olimpiyatı tabancayla atışlarında olimpiyat ikincisi olarak tanıdık. 2 dünya, 1 Avrupa, 18 Türkiye şampiyonluğu, 1 de olimpiyat ikinciliği var.
İşte…
Bursa’da yaşayan paralimpik sporcu Aysel Özgan, bayram öncesi katıldığı Paraatıcılık Havalı Silahlar Federasyon Kupası’nda Türkiye ikinciliğine ulaştı.
Bursa’ya da gümüş madalyayla döndü.