Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa siyasetinin bir dönemine imza attı: Örüç ANAP’lı ilk yılları anlattı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa onu… İnşaat dünyasından tanıyordu. Hüsamettin Örüç. Aralarında Çekirge Askeri Hastanesi genişleme inşaatı da dahil kurumlar için yaptığı inşaatlardan sonra Gönen Çakmakçı ve Fikret Alakoç’la Petek İnşaat’ı kurdu.

Kültürpark içindeki…

Tesisleri yarışma projesiyle onlar yaptılar. Kat Mülkiyeti Yasası çıktıktan sonra konut inşaatlarına başladılar ve Bursa’nın ilk modern konutlarını yaptılar.

Yanı sıra…

Hüsamettin Örüç, bir grup arkadaşıyla Aroma Meyve Suyu fabrikasını kurdu.

Siyasetle ilgisi yoktu. Hatta, bir derneğe bile üye olmamıştı.

Ta ki…

1983 Temmuz’da, Anavatan Partisi Kurucusu olan Fahir Sabuniş kapısını çalana kadar.

“Gel Bursa’da ANAP’ı sen kur” diyen Sabuniş’in teklifiyle ANAP Bursa Kurucu İl Başkanı olmayı kabul ederken şartı şuydu:

“Bursa İl teşkilatı için hazırladığım kurucular listesindeki dostlarımı ikna edersek kabul ederim.”

Listesindeki…

Erhan Keleşoğlu, Cüneyt Pekman, İlhan Aşkın, Ziya Hısımcıl, Orhan Ete, Sermet Köksal, Özdemir Kargöz, Korhan Durusoy, Muhsin İğmen, Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, Turgut Kuban, Halit Cura, Abdülvahit Cengiz, Ali Ermutlu, Cevat Ağırbaş, Ali Osman İğrek, Mehmet Türesin, Ahmet Naci Çavdar’ı işyerlerinde ziyaret edip görüştü.

30 Temmuz 1983’te Turgut Özal’ın katılımıyla Çelikpalas’ta yönetim açıklanırken oradaydık.

6 Kasım 1983 genel seçimi öncesi, hazırladığı milletvekili aday listesini götürdüğünde; Özal listeye bakıp, “Bir çok il başkanı kendini listeye yazmış, sen neden kendini aday göstermedin?” diye sorunca, “Siyasi faaliyetler çok hızlı, İl Başkanlığımı bir süre daha götürmek istiyorum” cevabı verdi.

29 Kasım 1987 genel seçiminde ANAP Bursa Milletvekili seçildi. 9 Kasım 1989’da kurulan Yıldırım Akbulut hükümetinde Devlet Bakanı, 23 Haziran 1991’de kurulan ve 20 Kasım’da sona eren Mesut Yılmaz hükümetinde Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak yer aldı.

Hafta içinde…

Bursa siyasetinin bir dönemine damga vurup imzasını atan siyaset kadrolarını belirleyen Hüsamettin Örüç’ü işyerinde ziyaret ettik.

Oğlu…

Hakan Örüç’le birlikte yaptığımız sohbette, pek çoğunu yakından izlediğimiz döneminin siyasi gelişmelerini andık.

92 yaşına karşın Örüç’ün titizliğine bir kez daha tanık olduk.

 

Herkes MDP’yi beklerken ANAP nasıl kazandı?

1983 seçimi öncesi… “Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin kazanacağı” beklentisi vardı. Milli Güvenlik Kurulu bile MDP’yi işaret ediyordu.

ANAP’ın nasıl kazandığını Hüsamettin Örüç anlattı:

“Kent merkezindeki kahveler ve köylerde heyecanımızı yansıtan konuşmalar yapıyor, Özal’ın broşürlerini dağıtıp videolarını izletiyorduk. Vatandaş büyük teveccüh gösterdi.”

 

Bayındırlık Bakanı olarak 5 ayda Bursa’ya iz bırakan yatırımlar

Hüsamettin Örüç… 1983’te ANAP Kurucu İl Başkanı olarak siyasete adım attıktan sonra 29 Kasım 1987 seçiminde Bursa Milletvekili oldu.

9 Kasım 1989’da Yıldırım Akbulut hükümetinde Devlet Bakanı olarak demir-çelik tesisleri sorumluğunu üstlendi. Esnaf Şûrası’nı ilk o topladı.

23 Haziran 1991’de…

Mesut Yılmaz hükümetinde Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak yer aldı. 5 ay süren görevi sırasında, yaşanan sel felaketlerinin izlerini silecek çalışmalar yaptı, Atatürk Barajı ve Utfa Tünelleri’nin ilkinin kazılarını bitirdi.

Umurbey’deki Celal Bayar Anıtı temelini attı. Yenişehir Boğazköy Barajı’yla Armutlu ve Kayapa göletleri, İnegöl Afet Evleri onun imzasını taşıyor.

Bursa kent içine doğalgaz dağıtım istasyonu temelini de o attı.

 

Bursa’nın en üretken Belediye Meclisi’ni kurdu

1982’de… Atamayla Bursa Belediye Başkanı olan Ekrem Barışık, 25 Mart 1984 yerel seçimini ANAP Adayı olarak yüzde 48.33 oyla kazandı.

O seçim…

ANAP İl Başkanı olarak Hüsamettin Örüç’ün hazırladığı Bursa Belediye Meclisi listesi ise, Bursa’nın gelmiş geçmiş en üretken meclisi olarak çalıştı.

Nilüfer’in temelini oluşturan Ataevler’le Gökdere Bulvarı, viyadük ve kavşaklar o Meclis’ten çıktı.

 

AK Parti 14 yıl sonra delege seçimi yaptı, üyeler sandığa gidip oy verdi

Anımsıyoruz da… AK Parti’de Sedat Yalçın ilk il başkanlığında iki önemli adım attı.

Biri…

11 Balkan kenti il başkanlarını Bursa’ya davet edip dostluk ve işbirliği oluşturdu, ilişkilerin gelişmesinin önünü açtı. 2010’da Bursa’ya gelenlerden ikisi bugün Kosova ve Makedonya’da Başbakan olarak ülkelerini yönetiyor.

İkinci adım AK Parti içine yönelikti.

Parti kongrelerinin atanmış delegelerle yapılmasının önlemek için “Üyenin önüne delege seçimi sandığı koyacağım” dedi ve koydu, ama o kongrede rüzgarlar değişik esince aday olamadı.

Cumartesi günü…

AK Parti’nin tüm ilçelerde kongreler için delege seçimi yaptığını görünce bunu anımsadık. 14 yıl sonra ikinci delege seçimi yapmak bile üyeler için motivasyon oldu.

 

Yenişehir Panayırı 40 yıl sonra yeniden kuruluyor

Şu günlerde… Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’in özel bir heyecanı var. Bu da, Tarihi Yenişehir Panayırı’nın 40 yıl sonra yeniden kurulacak olmasından kaynaklanıyor.

Fetih Caddesi’nde 29 Eylül-3 Ekim arası kurulacak panayır için BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, Yenişehir Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Aydın ve yönetimleriyle hazırlıklar görüşüldü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X